close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Докога българската посткомунистическа олигархия ще командва парада в държавата
©
15:40 / 11.05.2021
401
Време е разумните хора да разберат какво се случва. Нараства геополитическото противопоставяне между колективния Запад и Русия, която е все по-интегрирана част от една алтернативна на Запада коалиция с Китай, Иран и - не дай Боже - Турция. Русия никога не се е примирявала със загубата си на позиции в Централна и Източна Европа, пише политологът Огнян Минчев на своята страница във Фейсбук.

Що се отнася до България - в Москва смятат, че ние по право им принадлежим. По правото на великодържавната джунгла на геополитическо съперничество. На този етап в Кремъл си дават сметка, че не могат да ревизират присъединяването на източна Европа към западния съюз - към света на Запада. Но могат да подкопават, да дестабилизират, да противопоставят, да провокират братоубийствени конфликти в постсъветското пространство и в бивша източна Европа.

България е едно от най-слабите звена. Тук хибридната война ще бъде разширена отвъд пропагандния натиск с формиране и реализация на допълнителни про-московски партии и движения, които да допълват и без това богатата палитра на политическата пета колона на Русия у нас. Тези нови партии ще бъдат както вляво, така и вдясно. Виденов работи за левия полюс на тази разширена стратегия за политическа инвазия и подчинение. Има крайни националисти, които ще се погрижат за десния полюс. И това са само откровените прокремълски формации.

Оттам нататък - поредица повече или по-малко прикрити проекти за политическа дестабилизация и хаос, които да държат България в максимално дълга криза с последваща разруха. Руските партии в България са с различен дизайн. Партии от типа на Атака и тази на Виденов са на "най-къса каишка" - най-видимо принадлежащи на големия стопанин. На другия полюс са партии като ДПС - на "най-дълга каишка": либерални, евроатлантически и т.н. Има традиционни и новосъздадени кремълски проекти. БСП и АБВ принадлежат към първите. Партии от типа "Копейкин" - към вторите.

Ако обобщим, българската олигархия - която съществува и набъбва до голяма степен поради тясна връзка с постсъветската олигархична система - произвежда политически проекти, които наливат вода преди всичко в мелницата на руската великодържавна стратегия. Помните ли, че имаше време, в което Народното събрание се състоеше от проевропейски/проатлантически партии и партии, свързани с Изтока и русофилията. Кажете ми кои са евроатлантическите партии в 44 НС? ГЕРБ? Да, донякъде... ама докъде? ДПС? Вече ги споменахме... А в 45 НС - мимолетно просъществувало около 3 седмици? ДБ - е, добре... Както и партията на един шоумен, който бил от Плевен, помните ли...?

Гответе се за мощно продължение на хаоса, в който попаднахме. Тук въпросът изобщо не е в това дали ГЕРБ си отива, или остава и в каква степен остава... Въпросът винаги е бил само един - докога българската посткомунистическа олигархия ще командва парада в българското общество и държава? Когато й е изгодно, олигархията ще поддържа политическа стабилност - стабилен корупционен контрол върху изсмукването на държавата. Когато й е изгодно, олигархията ще преминава в режим на разруха, хаос, парламентарен и общоинституционален политически цирк докато бавно и мъчително се намести новия формат за изсмукване на държавата и продължаващо обнищяване на българското общество. Това е дебатът, който ни е необходим.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.