close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Така започват световните конфликти - като при инцидента над Черно море
©
12:40 / 16.03.2023
183
Свръхагресивен китайски или руски пилот, който се приближава толкова близо до американски самолет, че предизвиква случаен сблъсък, е точно нещо, което може да доведе до нова световна война, предупреждава командващият морската пехота на САЩ. Генерал Дейвид Бергер, командир на Корпуса на морската пехота, отправи предупреждението си часове след като американски дрон MQ-9 Reaper падна в Черно море при предполагаем контакт с руски изтребител, пише Daily Mail.

Американски служители обвиниха двата руски изтребителя, че са извършили "небезопасно и непрофесионално прихващане“ и привикаха посланика на Москва в САЩ за събеседване.

Бергер беше попитан за епизода по време на събитие в Националния пресклуб във Вашингтон. "Това вероятно е най-голямата ми тревога“, заяви тай. "Както там, така и в Тихия океан... агресивен руски или китайски пилот или капитан на кораб или нещо подобно се приближава твърде много, не осъзнава къде се намират, предизвиква сблъсък.И е два през нощта и ние се опитваме да разберем какво става възможно най-бързо. Наистина се тревожа за това“.

Дронът е бил ударен малко след 2 часа сутринта американско време. Пентагонът твърди, че двата руски изтребителя са тормозили дрона, като са изливали върху него гориво и са летели пред него, преди един Су-27 да закачи витлото на дрона на стойност 32 милиона долара, принуждавайки операторите му да го свалят над Черно море при пълна загуба на безпилотния самолет.

Руското министерство на отбраната отрече да е имало сблъсък с американския дрон, заявявайки, че американският самолет е паднал в "неконтролиран полет“ поради "рязко маневриране“. Тъй като комуникациите между Вашингтон и Пекин и Москва са на ниски нива, отдавна съществува страх, че случайна конфронтация или погрешна преценка може бързо да излезе извън контрол.

"С други думи, умишлено или неволно нещата се блъскат едно в друго, причинявайки сблъсък и след това две велики нации, могъщи нации, които се опитват да го оправят в два през нощта...“ продължи Бергер. "Тук е още по-голямо предизвикателство, защото в момента от наша страна, да кажем [Китайската народна република] ... обикновено имаме комуникация с ... тяхната армия.

Докато (с руснаците) в момента такова нещо не съществува. Те не искат да комуникират с нас. А нормално многото канали, по които трябва бързо да обезвредите нещо... Няма ги“.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър отправи подобно предупреждение.

"Искам да кажа на г-н Путин, спрете това поведение, преди да станете причината за непредвидена ескалация“, заяви той в забележки при откриването на Сената на САЩ във вторник. "Виждали сме подобно поведение от руската армия и преди и то няма да възпре САЩ от провеждане на операции над Черно море.“

Кърби, говорителят на Белия дом, заяви, че Държавният департамент "ще разговаря директно с руските си колеги и ще изрази нашата загриженост относно това опасно и непрофесионално прехващане". "Ако съобщението е, че те искат да ни възпрат или разубедят да летим, оперирайки в международното въздушно пространство над Черно море, тогава това съобщение ще се провали“, заяви Кърби. "Летим постоянно над това въздушно пространство от една година... и ще продължим да го правим“, отсече той.

"Не е необходимо да имаме някаква проверка с руснаците, преди да летим в международното въздушно пространство. Няма изискване да правим това, нито ние го правим“, добави Кърби.

Въпреки че Съединените щати не плават с военни кораби в Черно море, те рутинно летят със самолети за наблюдение в и около района.

"Нашият самолет MQ-9 извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство, когато беше прихванат и ударен от руски самолет, което доведе до катастрофа и пълна загуба на MQ-9“, заяви генералът от ВВС на САЩ Джеймс Хекър, който ръководи американските операции в региона. "Всъщност този небезопасен и непрофесионален акт на руснаците почти причини катастрофата на двата самолета“, добави Хекер.

Той обещава, че "самолетите на САЩ и съюзниците ще продължат да оперират в международното въздушно пространство и ние призоваваме руснаците да се държат професионално и безопасно“.

Американските военни заявиха, че инцидентът "демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален“.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.