close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Удължават агонията до 15 август, вървят пазарлъци за Рашков, ПП клони към избори
©
16:38 / 22.07.2022
357
След приключилия първи на консултациите за съставяне на кабинет с третия мандат ситуацията е следната:

- лидерите на четирите партии от коалицията показват желание за диалог и туширане на противоречията;

- Нинова ще държи мандата до 15 август, за да даде възможност на парламента да избере нов шеф на КЕВР на мястото на обявения за противоконституционен Станислав Тодоров;

- програмата на правителството се допълва и до понеделник ще бъде готова, драматични разминавания между партиите няма;

- успоредно с това на бързи обороти се задвижи процедурата по приемане на закона за КПКОНПИ и избора на Бойка Рашков за шеф на антикорупционната комисия. Рашков вече е харесван и от ИТН и така събира гласове за постигане на заветната цел;

- очертава се съгласие по кандидатурата на Асен Василев за премиер, макар и още да не е издигната официално;

- имена на министри не са обсъждани, но ситуацията на "крехко" съгласие може да бъде взривена при представяне на отделни номинации за постове.

Засега има умерен оптимизъм, че кабинет може и да успее да бъде съставен. И това се основава първо, на базисната основа на проекто-програмата, което Нинова подчерта, и второ, на общата подкрепа за антикоруционния закон. "Продължаваме промяната" го превърна в ключов залог за подкрепа за третия мандат, като настоя съставът и структурата на кабинета да се обсъждат чак след окончателното приемане на закона за КПКОНПИ и избора на Рашков за шеф на антикорупционната комисия.

ПП - избори или кабинет. Пързалят ли Нинова?

До вчера се очакваше, че през следващата седмица, когато предстои и вторият кръг преговори, вече ще става дума за персоналните номинации за министри. От предложенията (на "Продължаваме промяната" и БСП) ще зависи и подкрепата на "Демократична България", и на "Има такъв народ", както и на отцепилите се от тях депутати.

Днес обаче председателят на парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви: "Не мога да потвърдя, че следващата седмица ще има номинация за премиер". Той дори постави под условие изобщо работещата формула на бъдещата коалиция, което означава миниране на преговорите. Според него "на този етап не е работещ формат четирите формации - ПП, левицата, "Демократична България" и "Има такъв народ" (ИТН) да седнат заедно на масата за преговори".

Думите на Гюров издават две неща - или ПП не са искрени с Нинова и блокират усилията ѝ за съставяне на правителство, изтиквайки на преден план противоречията им с ИТН или просто са решили, че за тях е по-добре да отиват на избори, за да използват възходящия тренд, който им дават социолозите, като в това време до последно ще опъват нервите на мандатоносителя, за да не понесат те вината за проваления трети мандат.

По информация на Епицентър.бг лидерите на ПП са решили на изнесеното заседание, което се проведе през уикенда в Банско, че е по-добре да се ходи на избори. Това се потвърждава косвено от изявление на Кирил Петков и Асен Василев. Първият често казва, че "ако нямаме 121 независими депутати, няма смисъл", а вторият направи импровизирана сметка по темата в интервю за "Капитал", че според социологически прогнози липсват само четири депутати и една кампания "може да убеди българския народ да гласува така, че тези четирима депутати да ги има".

Публично от ПП казват, че изборите не са желан вариант заради кризите, в които е по-добре да има работещ парламент, и заради бюджет 2023, по който трябва да се работи тъкмо когато биха били изборите, но ако се проследяват детайлите, ще се види, че те тикат ситуацията в държавата към това - да се ходи на избори сега, но преди това да се избере Рашков за шеф на новата КПКОНПИ.

Затова и от "Продължаваме промяната" непрекъснато разширяват условията, които да докажат, че подкрепата им за правителство би си заслужавала.

Формацията започна с това, че първо трябва да се намери "гарантирано антикорупционно мнозинство", което да приеме промените в антикорупционния закон и да избере Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия. След това усложни ситуацията, като заяви, че законът трябва да бъде приет така както е предложен от тях, знаейки, че има сериозни забележки по настоящите текстове, особено от "Има такъв народ".

Конфликтът ИТН -  ПП може да избухне всеки миг и по всеки повод

Партията на Слави Трифонов, която провали предишното правителство, сега демонстрира нова сговорчивост, също може да се окаже (за пореден път) основната причина - през условия и номинации - за неизпълнение на мандата,. ИТН вече приеха Рашков като кандидат за шеф на КПКОНПИ и започнаха работа по приемането на антикорупционния закон. Междуличностните конфликти обаче остават и могат да избухват във всеки миг и по всеки повод.

Ива Митева не пропусна да захапе Лена Бориславова и я обвини за силовото налагане на шефа на КЕВР, който КС обяви за незаконен. А пък спортният министър в оставка - отцепилият се от ИТН Радостин Василев публично се усъмни в искрената диалогичност на хората на Слави и предупреди Нинова да "внимава" с тях.

Партията на Слави Трифонов все пак подкрепи проектозакона за КПКООНПИ на първо четене, но заяви, че ще настоява за обществено обсъждане и съществени промени преди окончателното приемане на текстовете.

Удължават времето за преговори

Изправена пред увеличаващите се условия на формацията, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партиите имат нужда от време за преговори.

В тази заредена с конфликти, недоверие и неприязън ситуация времето наистина става изключително важен фактор. Така или иначе Нинова си осигури до 15 август достатъчно време, за да изчерпи и минималните възможности за кабинет и после да обяви - кой какво е направил и с какво е допринесъл или не за формирането на компромисния управленски екип.

Въпреки заявката, че БСП ще забави процедурата, представители на различните политически сили коментират, че до окончателното приемане на закона на КПКОНПИ може и да не се стигне, дори и с удължаване на пленарната сесия до средата на август. Предложенията на ИТН за промени в текстовете за КПКОНПИ са толкова съществени, че те променят цялата философия на внесения от ПП законопроект. А това означава драматични заседания на парламента, които могат да минират консенсуса за съставяне на правителство. Дори от БСП допускат, че решаването на този въпрос ще зависи от хода на преговорите следващата седмица.

Депутатите приеха днес процедурните правила за избор на шеф на КПКОНПИ, а ако срокът за внасяне на кандидатури бъде скъсен на 5 дни вместо обичайните 14, е възможно изборът да бъде следващия петък. За закона обаче се иска повече време.

Изборът на Рашков  осигурен след сделка с Трифонов

По всяка вероятност кандидатурите за поста председател на КПКОНПИ ще са две - на Бойко Рашков и на Бойко Атанасов, който бе издигнат от "Възраждане". Първият засега се ползва с подкрепата освен на "Продължаваме промяната" и на БСП и "Демократична България". От "Има такъв народ" "нямат остри възражения" срещу него, и макар че до този момент не са заявявали категоричната си подкрепа за номинацията му, за всички е ясно, че Слави Трифонов е направил сделка в полза на Рашков.


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.