close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Сътрудници на ООН участвали в клането през октомври
©
12:23 / 30.01.2024
219
Израел предостави на ООН детайлна информация за голям брой сътрудници на Организацията за помощ на палестинските бежанци, които са участвали в клането на 7 октомври. Скандалът е огромен. Като първо последствие от него редица западни държави обявиха спиране на плащанията си за палестинската организация към ООН до изясняване на подробностите.

Освен че сътрудници лично са участвали в зверствата на 7 октомври, са били използвани и превозни средства и съоръжения на ООН за кланетата и и отвличанията. И Германия обяви днес, че прекратява плащанията си към Организацията.

Това далеч не е първият случай, в който Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) е критикувана заради предполагаеми връзки с "Хамас“. Но обвиненията, разпространени в петък, са наистина потресаващи. Самият генерален комисар на Агенцията Филип Лазарини обяви в късния следобед, че Израел е предоставил информация, че няколко служители са участвали в терористичната атака на "Хамас“ на 7 октомври.

Засегнатите лица вече са уволнени и е започнало цялостно разследване, заяви малко по-късно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Всеки член на персонала на UNRWA, замесен в активен тероризъм, ще бъде подведен под отговорност и преследван", заяви говорителят на генералния секретар. Обвиненията са ужасяващи.

Въпреки че първоначално самата ООН не предостави повече подробности по обвиненията, в събота новинарският портал Axios цитира високопоставен израелски служител, който очевидно говори за "активното участие" на няколко служители на UNRWA в терористичното нападение. Твърди се също, че при нападението са били използвани превозни средства и съоръжения, принадлежащи на организацията.

Израелската контраразузнавателна служба Шин Бет и армията разполагат със "солидна и потвърдена информация" в това отношение, продължава докладът. Информацията е получена главно чрез разпит на терористи от "Хамас“, които са били арестувани по време на нападението на 7 октомври. Държавният департамент на САЩ говори за дванадесет заподозрени служители на UNRWA. Първоначално този брой не беше потвърден.

Международното възмущение от обвиненията обаче не закъсня. САЩ обявиха, че ще спрат плащанията си към организацията за помощ за времето на разследването. Скоро след това ги последваха Канада, Великобритания и Австралия, както и няколко европейски държави. Първоначално в събота Германия изрази "дълбоката си загриженост" във връзка с твърденията. Вечерта Берлин обяви, че Германия повече няма да разрешава ново финансиране "до приключване на разследването". Все пак в момента не се обсъждат никакви нови ангажименти, се казва в съобщението. От друга страна, хуманитарната помощ ще продължи.

Според собствените си данни германското правителство е подкрепило UNRWA с повече от 200 млн. евро само през 2023 г. Лазарини определи реакциите на страните донори в събота вечерта като "шокиращи", още повече че те са действали незабавно. Наказването на цяла организация заради обвинения срещу отделни служители е "изключително безотговорно", каза генералният комисар.

Междувременно критиките към UNRWA не са нещо ново. Организацията на ООН, която е основана през 1949 г. и понастоящем се счита за най-важната организация за подпомагане на палестинците в Газа и Западния бряг, както и в Сирия, Ливан и Йордания, от години е обект на обвинения. Тъй като UNRWA регистрира и потомците на бежанците от 1948 г., Израел редовно твърди, че организацията за помощ изкуствено увеличава броя на палестинските бежанци и по този начин допълнително изостря израелско-палестинския конфликт. В миналото обаче са предизвиквали вълнение и случаи, при които палестински учители в училищата на UNRWA са разпространявали антисемитско съдържание. Имаше и обвинения, че организацията работи с хора, близки до "Хамас“. ООН винаги е отхвърляла подобни обвинения и е уверявала, че гарантира независимостта и безпристрастността на своите служители.

След терористичната атака на "Хамас“ на 7 октомври и началото на израелската офанзива в Газа обаче тонът стана още по-остър. Агенцията за палестинските бежанци неколкократно обвини Израел, че атакува обекти на ООН, които са последното убежище за стотици хиляди хора, търсещи закрила. В момента Агенцията е практически последната организация за помощ, която може да окаже значителна подкрепа в ивицата Газа. По палестински данни от началото на войната в Газа са загинали над 26 000 души, включително над 150 служители на UNRWA.

От своя страна Израел многократно е критикувал UNRWA за това, че укрива терористи от "Хамас“ в своите съоръжения. След 7 октомври се появиха и съобщения, че някои учители от UNRWA са приветствали терористичната атака в социалните мрежи. В интервю през ноември Лазарини увери, че ще се отнесе "много сериозно" към всеки един от тези случаи и ще започне разследване. Въпреки това предполагаемото "неправомерно поведение на един, двама или дори десет души" не характеризира 30 000 служители на UNRWA, заяви той. Те работят в "много поляризирана, емоционална среда". Независимо от това се провежда "много ясна политика на нулева толерантност, когато възникнат такива инциденти".

В интервюто Лазарини отхвърля и твърденията на израелската армия, че "Хамас“ се възползва от доставките на гориво от UNRWA. Той също така увери, че не е наемал членове на "политическа организация, класифицирана като терористична".

"Ако съществуваше и най-малкото подозрение, щяхме да знаем за това отдавна - и щяхме да извлечем съответните последствия", заяви генералният комисар. Имената на всички служители на UNRWA ще бъдат изпращани на Израел и Палестинската автономия всяка година.

Междувременно критиците се опасяват, че едва ли може да се изключи поне косвено сътрудничество между UNRWA и "Хамас“ в ивицата Газа. Според последните проучвания терористичната организация се подкрепя от голяма част от населението там. След като станаха известни новите обвинения срещу UNRWA,  "Хамас" говори за "клеветническа кампания от страна на Израел" и опит за "прекъсване на всички жизнени линии на нашия народ". От началото на войната "Хамас“ също възприема все по-остър тон спрямо организацията на ООН. Фактът, че Лазарини многократно и ясно осъди терористичното нападение от 7 октомври и го определи като "отвратително", очевидно е особено обиден за "Хамас“.

Отношенията на Израел с Агенцията обаче също са двусмислени. Израелският външен министър Израел Кац беше предсказуемо рязък и призова финансирането на UNRWA, "гражданската ръка на Хамас в Газа", да бъде затруднено. Дали обаче израелското правителство действително би било заинтересовано от прекратяване на дейността на организацията на ООН, е най-малкото съмнително.

В допълнение към критиките, които бяха отправени - особено публично - преди всичко самият Израел поддържа тесни контакти с организацията за помощ от десетилетия. Според наблюдатели както ивицата Газа, така и Западният бряг отдавна щяха да са изпаднали в хаос без UNRWA, която се финансира от международната общност. Поради това страната в крайна сметка е зависима от работата на организацията за помощ, за да гарантира собствената си сигурност.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.