close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Съветските паметници - стълб в руската война срещу България
©
18:04 / 14.05.2021
270
Атлантическият съвет у нас излезе с декларация по повод поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова и събитията около 9 май. В ней се казва:

"Петата колона" на Русия у нас вече се вдигна на крак, за да брани М.О.Ч.А. - паметникът на съветската армия в София, окупирала България през есента на 1944 г., след като СССР ни обяви война. Това не са български, а руски "социалисти". Не можеш да защитаваш паметник на армия-окупатор и да претендираш, че си истински българин! 

Това е още едно доказателство, че БКП/БСП беше и си остана небългарска партия, чиято основна цел е да брани интересите на Русия в България.

Мотивите на защитниците на съветския монумент на окупацията съдържат откровени лъжи и исторически манипулации, като в това няма нищо ново. Нито е някаква изненада.

Не тези, които искат да се освободим от паметниците на съветските окупатори са платени. Платени изглеждат тези, които предават интересите на България, като настояват монументите на позора да продължават да загрозяват градовете ни и да унижават националното ни достойнство. Или поне сега такива хора служат като "полезни идиоти" на руското посолство.

Преди близо два месеца и половина у нас пристигна новият руски посланик Елеонора Митрофанова. Анализът на поведението на посланик Митрофанова до момента отговаря на това, за което още преди идването й предупредихме.

В изпълнение на новата визия на руската федерална агенция "Россотрудничество", посланическият мандат у нас на нейния бивш ръководител ще премине под знака на засилена работа с русофилски и носталгично настроени части от обществото, с цел постигане на по-ефективно въздействие върху политическите процеси в страната. Целта е чрез публични акции Москва да умножи приятелите си в България. Това е логиката на безпрецедентната по мащаб кампанията по полагането на венци и цветя пред паметници и гробове на съветските окупатори, която беше осъществена в дните до 9 май, като руското посолство обяви, че става дума за над 200 обекта на различни места в България. Кампанията беше провеждана знаково и на връх 6 май - деня на храбростта и празник на Българската армия. Акцията условно нарекохме "Мемориал".

Защитата на съветските паметници в България се очертава като важен стълб в хибридната активност на руското посолство в България. И преди Москва е бранила тези монументи на окупацията, но сега акцентът е засилен, в посока печелене на публичност, с цел мобилизиране на приятелите на Русия у нас. Не просто "поддържане на огъня", а "капитализиране" на проруски настроения, изградени включително и върху фалшифицирането на Историята.

Естествено продължение на тази операция сега се явява мобилизирането на политически и обществени организации в защита на съветските паметници. Все повече в публичните събития ще се включват и т.нар. руски съотечественици у нас, което е нов момент и е характерно за дейността на посолството при новия руски посланик. Руснаци, живеещи в България, ще бъдат използвани от Кремъл като инструмент за оказване на обществен и политически натиск в полза на руските интереси.

Това е видимата част на хибридната активност на г-жа Митрофанова в България. Чрез акции като "Мемориал", наред с други публични събития, като например гостувания на известни български обществени, културни и политически представители, руският посланик цели да се създаде впечатление за наличието на видима и значителна обществена подкрепа от "обществото" за Русия. Доколко тази подкрепа е наистина масова е друг въпрос, но целта е чрез медийното отразяване на обществената дейност на посолството да се получи впечатление за такава масовост. Тези събития, организирани от посолството на Руската федерация, получили и медийно отразяване, са предвидени да дадат на Елеонора Митрофанова още един коз, която тя, според нашите анализи, вече използва при срещите си с българските официални власти. Или би трябвало да започне да използва, ако все още не е.

Нейната главна опорна точка при срещите й с представители на българската държава е следната:

"Вие може и да водите неприятелска за нас политика (да гоните дипломати, например), но вашият народ ни симпатизира. Защото е русофилски. Следователно, вие водите политика, която е противна на българския национален интерес."

Това посланик Митрофанова, според нас, (ще или вече) повтаря при срещите си с президент, премиер, министър на външните работи или други високопоставени представители.

Въпросът е доколко някой от сега управляващите ще се подведе по тази кремълска хибридна опорна точка за националния ни интерес. Ще успее ли Митрофанова да оплете в тази хибридна мрежа служебното правителство...? Или поне част от него? В руската хибридна война вече се използва и въпросът за руските туристи през този сезон, като в светлината на гореизложеното

Митрофанова очакваме да става още по-нагла при своите срещи с български управляващи. Очакваме тя да се държи с политиците ни като ментор, който обяснява какъв ни е, според Кремъл, интересът и какво да правим като член на НАТО и ЕС, в името на "вечната дружба" между нашите два "братски" и православни народа. По линия на Православието посланик Митрофанова тепърва ще се проявява, което също следим внимателно.

Надяваме се, че българските официални представители, когато и където да се срещат с нея, няма да станат жертва на подобни манипулации. При подобни прояви от нейна страна, те трябва първо да й напомнят, че България е суверенна държава, която ще се защитава против всякакви агресивни чужди действия. И най-вече нашите управляващи трябва да заявяват ясно, че националният ни интерес се определя в България, а не в Русия. И най-вече - Москва не може да определя какво е правилно и какво не от гледна точка на българските интереси. В случай, че Елеонора Митрофанова си позволи да раздава публично подобни оценки, МВнР следва да реагира незабавно и адекватно!

Най-вече на госпожа Митрофанова трябва да се обясни ясно, че членството ни в НАТО и ЕС не е просто някакъв "вектор" във външната ни политика, наред с отношенията с Русия. Евроатлантическият ни избор е основата, върху която България гради своята външна политика и политика за защита за националната сигурност.

В свои публични изказвания Елеонора Митрофанова споделя своето московско "векторно" разбиране за това каква трябва да бъде политиката ни. Тя си позволява също така да оспорва и съюзната солидарност в НАТО. 

Ще й стане пределно ясно, че греши! При всички положения. Ходът на Историята е отредил България да бъде все по-интегрирана, силна и достойна част от евроатлантическото семейство. Процесът може да бъде забавен, но не и спрян или обърнат. Независимо кое правителство управлява България в момента и как се казва министър-председателят".
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.