close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Търговска марка "Движение Трети март" е нарушение на Конституцията и два закона
©
09:39 / 02.02.2024
123
Търговската марка "Движение Трети март“ е получила регистрация от Патентното ведомство на 5.12.2023 година. Документите за нея са подадени още на 4.08.2023 г. от Весела Лечева. Темата се обсъжда масово в националните медии през последната седмица. Тази регистрация може да се разглежда като нарушение на Кодекса на труда, два закона, практика и морал.

"Трети март“ е Национален празник записан в Кодекса на труда на Република България (чл. 154). Националният празник е най-важният официален празник на всяка държава. Той се чества тържествено и е на дата, която обикновено има най-важно за нацията (и държавата) значение в нейната история. Той е на всички граждани.

Решението за регистрация е в противоречие с два закона - Закона за търговските марки и промишлени образци и Закона за марките и географските образци.

От архива на Патетното ведомство от 2014 година е видно, че регистрация на същата марка е поискал Николай Бареков, но е получил отказа заради противоречие на Конституцията и Закона. Сега се регистрира на същото основание.

Как се е изменило тълкуванието на тези разпоредби от 2014 година насам, когато е спрян опит за регистрация на "Коалиция Трети март“.

Съгласно изброените абсолютни основания за отказ от чл.11 ал.1 на Закона за марките и географските образци, знаци, които частично водят до заблуждение, такива които са противоречащи на обществения ред и добрите нрави, знаци запазени за използване от държавата (например гербове), публични институции или международни организации, също са изключени от регистрация поради обществен интерес.

Скандално и неморално е, че регистрираният от Лечева национален празник е подаден от нея да се използва за: услуги за политическо набиране на средства и финансово спонсориране, всякакви видове реклама и комуникации, търговска цел, икономическо прогнозиране, проучване на общественото мнение, консултации човешки ресурси

Председателят на Патентното ведомство Владя Борисова беше назначена още на първото заседание на служебния кабинет на президента Радев през август 2022 година. Без институцията да има каквато и да е връзка с провеждането на изборите. Без Борисова да отговоря за изискванията за 10 години трудов стаж в сферата на индустриалната собственост. Има обосновани съмнения и за образователния й ценз за заеманата длъжност.

В случая възникват някои неизбежни въпроси и съмнения за зависимости и обвързаности, които водят до вземане на нелегитимни решения.

Очаквам от обществеността и компетентните органи да се произнесат по казуса с употребата на националния празник за личните цели на Весела Лечева и президента Радев.

Таня Найденова, председател на Патентно ведомство 2013-2014, 2022 г.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.