close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Разплаканият Ходорковски: Украинци, простете! Руснаци, мислите за душите си
©
12:03 / 04.03.2022
626
Михаил Ходорковски е руски бизнесмен и опозиционен политик, един от инициаторите на Антивоенен комитет в Русия. 

Съсобственикът на компанията ЮКОС до 2004 г. е бил най-богатият бизнесмен в Русия, според оценката на руския Forbes, като състоянието му възлиз на 15.2 млрд долара. Руските власти завеждат срещу Юкос наказателно дело с обвинение прикриване на данъци и арестуват Ходорковски. Той е осъден на девет години, а ЮКОС е банкрутирана. В края на 2013 Путин го "помилва", Ходорковски напуска Русия и сега живее във Великобритания. Финансира правозащитни и медийни проекти в Русия.

Ходорковски даде интервю за украинския журналист Дмитрий Гордон.

- Михаил Борисович, честно да ви призная, лично аз не вярвам, че руснаците могат масово да излязат на улиците. Очевидно е, че ако в Москва днес излязат половин милион или милион души, с Путин е свършено. Вярвате ли, че руснаци в такова количество са способни да излязат по улиците на своите градове и да кажат "не" на Путин?

- Всички ще се стараем това да се случи. Смятам, че тези финансови санкции, за които говорихме, могат да стигнат до съзнанието на тези хора, които сега не разбират, но дори ако те са хиляди, или, както се надявам, десетки хиляди от милионите, които наистина да излязат против войната... разбирате. Помните ли, в Библията има какво е казал Господ, какво може да е спасението от Содом и Гомор? Ако се намери поне един праведник. Мисля, че десетки хиляди праведници могат да спасят душата на моята страна.

- Вие добре познавате обкръжението на Путин. Кажете, тези хора, които имат чувство за самосъхранение, които имат глава на раменете си - те разбират ли, че това е краят? Или още не?

- Мисля, че още не. Нещо повече, от разговорите, които съм водил, те смятат, че дори използването на тактическо ядрено оръжие още не е краят. Но и хитлеровата свита е вярвала, че всичко ще е наред до последния момент - докато не са ги разстреляли. Какво пък, това е краят на всички фашистки режими.

А вие уверен ли сте, че това е краят?

- Смятам, че има два варианта на развитие на събитията в Русия. Единият е революция, която в течение на една година премахва този режим. Но има и много лош вариант: когато режимът се свие като в пашкул, стабилизира се във вида на иранския режим, пълно самозатваряне и бавно се свлича заедно с цялата страна все по-надолу някъде - в XIX, в XVIII век. Това е много лош вариант. Защото в резултат на това Русия ще се разпадне, и нейните части ще започнат да се бият помежду си. Ние сме славяни: не можем да живеем спокойно. И аз точно така ще преживявам това, че моята родна Москва се бие със също толкова скъпия за мен Томск. Много се надявам, заради съхраняването на Русия, путинският режим да свърши бързо.

- Вие предложихте руснаците да излизат на улиците по градовете. Можете сега да се обърнете към тях, към своите съотечественици - гледат ни милиони. Какво бихте им казали?

- Скъпи приятели, скъпи съотечественици, никога не съм смятал за нужно да хвърлям хора на амбразурата. И разбирам, че се страхувате да не ви задържат за 15 денонощия. Някого дори могат да задържат за повече. Страхувате се да не загубите работата си. Но сега убиват вашите съседи, ваши приятели, възможно е, и ваши роднини. Тях просто тъпо ги убиват в Украйна. Всичко, което ви заплашва вас, е абсолютна дреболия в сравнение с това. Моля ви, на 6-и излезте по улиците на вашите градове, протестирайте срещу войната в Украйна. Това, че ще излезете, вашата жертва ще помогне да оттеглят от Украйна част от войските, за да ги пратят срещу вас, естествено. Това ще спаси душите ви. Сега трябва да мислите за душата си. Спасете я.

- Можете да се обърнете и към Владимир Путин. Убеден съм, че ще ви види и чуе.



- Владимир, винаги съм ви мислил за прагматичен човек. Сега за вас няма добър изход. Но вие винаги сте казвали, че Русия значи нещо за вас. Не убивайте страната си, спрете войната - и се махнете. Извинете се за това, което направихте - и се махнете. Ще ви съдят, но аз самият ще застана във ваша защита, ако сега се спрете. Моля ви, не убивайте нашата страна. 

Михаил Борисович, как си представяте края на Путин?

- Печален или много печален. Знаем как завършва живота си Сталин - в локва пикня, захвърлен от всички. А възможно - и отровен. Ние знаем как завършиха живота си деятели на фашисткия режим, поколебали се да се отровят - или обесени, или затворници десетилетия: макар и в достатъчно благоустроени, но все пак килии. Страхувам се, че Владимир Путин няма добър изход от днешната ситуация. Но той си го е заслужил. И всичко, което можем да поискаме или да му пожелаем - това е да проявим към него това снизхождение, тази човечност, която той загуби и към нас, и към вас. Това е единственото, на което той сега може да разчита.

- Знаете ли, вече седмица мисля за това, че всичко, което става днес с моята страна и с мен, не се случва с мен. Никога не съм можел да си представя, че в XXI век съседна държава ще тръгне не просто на война, а ще разрушава с цялата си огнева мощ нашите градове, ще убива хората с такова настървение, с такава злоба, с такава ненавист, с такова въодушевление дори. Кажете, моля ви, не ви ли се струва, че това е ужасен сън?

- Абсолютно. Това е усещане, което имам през цялото време - че се намирам в нечий тъп сън и просто не мога да се изтръгна от него. "Сънувам го, но това не може да бъде истина. Навярно това е някакъв филм". Много разговарям с украинци. Моята жена говори с украинци, със свои приятели, които сега са под бомбите в бомбоубежищата. С това не може да се живее: съзнанието се защитава. То се опитва някак да построи бариера. И нашата задача с вас е да пробием тази бариера в съзнанието на руснаците. Защото те също...Моите съграждани общо-взето са добри хора. Те просто са построили тази бариера в главата си. Защото се страхуват да направят нещо и затова отричат. Вижте тази анкета, която беше - 88% за добри отношения с Украйна, 66% поддържат войната. Разбирате, че хора, здравомислещи хора просто не са способни да дадат такива отговори. Просто това не може да бъде. Това значи, че тези хора са болни. Те се стараят да се отделят от себе си. Народът - милиони хора - е болен. Ние сме длъжни да стигнем до тяхното възпалено съзнание, да им помогнем. 

- В Украйна през всичките тези години към вас се отнасят с уважение - смятат ви за приятел на украинския народ. Кажете нещо на украинците, които ще ви чуят днес.



- Приятели, надявам се, че имам моралното право както преди да ви наричам приятели. Аз за първи път говорих пред вас на Майдан през 2014 г. И в най-страшния си сън не можех да си представя, че второто ми обръщение към вас ще бъде такова. Не знам какво друго да ви кажа - освен простете. Простете (плаче).

- Знаете ли, Михаил Борисович, благодарен съм ви за това интервю. През сълзи, но човешко. Благодаря ви, че ви има. Ние никога няма да забравим вашата поддръжка в това най-тежко за Украйна време. Аз съм сигурен, че ние все пак ще победим, и ще донесем щастие не само на своя народ, но и на народа на Русия. Щастието сега е едно: свобода. И вие, както никой друг, знаете това. Щастието - това е свобода. Не искам да завършвам на такава тъжна нотка. Все пак животът ще победи, ще победят смехът и хуморът. В предишното ни интервю, което имаше над 10 млн. гледания, там имаше две думи, които взвривиха целия рускоезичен YouTube и интернет. Стотици милиони хора предаваха един на друг знаменитите думи - "Барак" и "Обама", станали мийм на годината. И изобщо това беше феерично, разбира се. Кажете сега нещо такова, от което хората да се усмихнат, и просто да повярват, че животът продължава и победата ще бъде наша.



(Смее се.) Страхувам се, че не съм способен да създавам миймове. Това или се случва, или не се случва. Искам единственият спор, който да е между нас, това да е - гаушки или пелмени. Ето това е, около което трябва да се води безкомпромисна война.
Още новини от Интервюта:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.