close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Зеленски: Ще открием и накажем всички изнасилвачи и негодници
©
13:20 / 13.04.2022
214
Несломими народе на най-смелата страна! Помните ли как Русия се хвалеше, че ще превземе Киев за 48 часа? Вместо това Украйна отблъсква врага в продължение на 48 дни. Днес си струва да си го припомним", каза украинският президент Зеленски в поредното си обръщение към народа.

Да припомним, че руското ръководство се надяваше да види парада на окупаторите на Хрещатик няколко дни след 24 февруари, след началото на инвазията. Обаче всеки ден вижда стройни редици от окупатори, които нашите защитници пращат в ада.

За 48 часа, които вече траят 48 дни, руската армия достигна ниво на непоправими загуби, по-високо от Съветския съюз за 10 години война в Афганистан. По-високо от Русия - за двете войни в Чечения. Общият списък на "двестотните“ за Русия скоро ще достигне 20 000. Буквално тези дни, ако не и тази вечер. И тогава какво? 30 хиляди убити? 40 хиляди?

Днес в Русия за пореден път беше обявено, че т. нар. "специална операция“ уж върви по план. Но, честно казано, никой в света не разбира как е могло да се стигне до такъв план. Как може да има план, който предвижда смъртта на десетки хиляди собствени войници малко повече от един месец война? Кой би могъл да одобри такъв план? И какво е крайното ниво на собствените им загуби, приемливо за този човек? Десетки или стотици хиляди загинали руснаци?

Очевидно е, че никой не се интересува от броя на убитите мирни украинци в Москва. Казват, че правят всичко за хората, за Донбас... Но дори по време на Втората световна война Донбас не е виждал такава жестокост за толкова кратко време. И от кого? От руските войски. В Донбас се повтори историята на блокадата на Ленинград. Защо? Какво биха казали за това хората, които загинаха или почти загинаха в Ленинград по време на нацистката блокада? Какво биха казали за блокадата на Мариупол? От Русия днес също беше съобщено, че кланетата, извършени от руските военни в Буча, са уж "инсценировка“.

По някаква причина масовите убийства в Бородянка, Гостомел, Макарив, градове и села в Чернигивска, Харкивска област и Донбас все още не са коментирани.

В света няма толкова "инсценировки“, колкото убийците в руската армия. Отговорността за военни престъпления е неизбежна. Като пример мога да цитирам днешния резултат на Службата за сигурност на Украйна. Много символично е, че г-н Медведчук беше задържан в Деня на космонавтиката. Криеше се 48 дни. Но накрая реши да се опита да избяга от страната ни. Е, за този "космонавт“ - в лошия смисъл на думата - не проработи прословутото "Да тръгваме“.

Мисля, че е особено цинично от негова страна да използва военен камуфлаж. Опита се да се маскира така. Ето такъв "войник“. Ето такъв "патриот“. Е, ако Медведчук избра военна униформа за себе си, той попада под правилата на военно време. Предлагам на Руската федерация да размени този ваш човек за нашите момчета и момичета, които сега са в руски плен. Ето защо е важно нашите правоохранителни и военни също да обмислят тази възможност. Все повече се появяват свидетелства и други официални данни от разследването за ужасните престъпления на окупаторите в районите, където те, за съжаление, са могли да отидат. За нечовешката жестокост на руските военни към жените и децата. За многобройните изнасилвания. Не всички серийни изнасилвачи достигнаха нивото на бруталност, постигнато от руските войници.

Разбира се, ще установим пълната истина за всички тези негодници. Колкото и време и усилия да отнеме, ние ще ги намерим всички. И нека Медведчук бъде пример за вас. Дори бившият олигарх не избяга. Какво да говорим за много по-прости престъпници от руските селца. Ще намерим всеки. Приемаме с голямо внимание вчерашните доклади за използването на боеприпаси с отровно вещество в Мариупол срещу защитниците на града. Все още не е възможно да се направят стопроцентови изводи за това какво вещество е било. Ясно е, че е невъзможно да се проведе пълно разследване и пълен анализ в блокирания град. Въпреки това, предвид многократните заплахи на руски пропагандисти да използват химическо оръжие срещу защитниците на Мариупол и многократното използване от руската армия, като фосфорни боеприпаси в Украйна, светът трябва да реагира сега. Реагирайте превантивно. Защото след използването на оръжия за масово унищожение, всеки отговор няма да промени нищо. И ще изглежда само като унижение за демократичния свят.

Днес, в обръщението си към парламента, народа на Литва и в същото време към всички европейски нации, подчертах, че шестият пакет от санкции на ЕС срещу Русия трябва да съдържа петрол. Достатъчно е да се множат недостатъчно силните пакети от санкции. Така или иначе ще трябва да се признае, че само отказът на Европа от руските енергийни ресурси и пълното ограничаване на руската банкова система може да бъде аргумент за руското ръководство да търси мир. Без това Москва търси военно решение. Разговарях днес и с австрийския канцлер Негамер, който се срещна с руския президент предния ден. Разменихме подробности относно тази среща. Много хора обичат да се подиграват на окупаторите, да тролят техните провали, нивото на подготовка на техните войници и съмнителното качество на "най-новата“ руска техника, която е разработена през последните 20 години и е по-слаба от съветските модели. И с право. Това е справедливо.

Но в същото време трябва да разберем, че не всички руски танкове са заседнали на полето. Не всички вражески войници просто бягат от бойното поле. И не всички те са наборници, които не умеят да държат правилно оръжието.

Това не означава, че трябва да се страхуваме от тях. Това означава, че не трябва да омаловажаваме заслугите на нашите войници, нашата армия. И искам отново да им благодаря, на всички наши защитници и защитнички. Не се уморявам да го правя. И аз искам всички ние да не се уморяваме да им казваме най-важното: вярваме във вас. Гордеем се с вас. Възхищаваме ви се. Гордеем се с всички наши хора, които излизат на улицата въпреки окупацията. Протестират. Прогонват окупаторите, както могат. Гордеем се с целия ни народ! Ето защо винаги трябва да се подчертава, че ако нашите градове и села са окупирани, това е само временно. И те определено ще бъдат освободени.

Ще бъдат освободен от нашите герои. И не само със силата на оръжието, но и със силата на духа. Такъв дух, който демонстрират почти ежедневно украински мъже и жени в градовете и селата в южната част на страната ни. В онези райони, които руските войски временно са окупирали и които нашата армия все още не е освободила. Независимо от всичко, трябва да се противопоставите на окупаторите. Трудно е, знам. Трябва да се борим. Да протестираме. Да защитаваме националната си държавност. И задължително да наказваме колаборационистите. Нека правят "ХНР“ у тях, някъде в Хакасия, а не в родния ни украински Херсон.

Бъдещето на Украйна пряко зависи от силата на нашата съпротива във всичките ѝ форми. Бъдещето на всички нас. Всеки един от нашите градове, всяко едно от нашите села.

И съм благодарен на всички, които осъзнават това. Който не спира да се съпротивлява дори когато изглежда, че резултатът е много далеч. Защото най-тъмното време винаги е преди зазоряване. И днес отделно искам да кажа за онези герои, на които им е много трудно. Тези, които защитават Мариупол. Батальон на морската пехота на 36-та бригада на морската пехота. Отряд със специално предназначение "Азов“, 12-та оперативна бригада на Националната гвардия на Украйна. Подразделения на Държавната гранична служба. Доброволци на "Десен сектор“. 555-та военна болница и сътрудници на Национална полиция. На всички военни, които се бият в ООС, които защитават Харкив, Харкивска област, на цялата военна група, която защитава Запоризка област, защитава юга. Специални благодарности на 92-ра, 93-та, 95-та бригади. Лично на генерал Наев. Безкрайно съм благодарен на всички! От името на всички украинци", завърши Зеленски.


Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.