close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Борисов громи опонентите: Като не сме построили нищо, сега откъде имате газ?
©
14:26 / 29.04.2022
538
"Далаверата с газа е за стотина милиона на месец. Защо изпразниха Чирен", попита риторично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция на партията. Кой не си свърши работата? Те нямат търпение да изчакат малко, искат от днес да крадат", каза по адрес на кабинета Бойко Борисов.

"Ние не желаем власт, ние искаме да помагаме. Правителството няма да пада. Те имат много пари да разделят. Ще трябва после да ги вадят насила от кабинетите. Те няма да паднат, ще се държат, защото има да крадат.

ГЕРБ е заявил чрез своята парламентарна група, че ще подкрепя правителството за Украйна. Могат да разчитат на тези гласове. Ако искат да работят честно и прозрачно, имаме редкия шанс да се откачим от руския газ. Но да махнат посредниците и далаверата.За това имат пълната подкрепа на ГЕРБ, за това при тази международна обстановка да се откъснем от агресора Путин.

След два - три месеца ще отидем на избори и те ще излязат срещу нас с милиони черни пари, продължи той по адрес на управляващите. Ако искат да работят честно и почтено като нас, имаме рядък шанс да се откъснем от руската зависимост. Имаме необходимата инфраструктура",обобщи Борисов.

Сега е златно време за кадърен човек - да докара и евтин руски и евтин американски. Те са кадърни - много им се получава пиарът - с героична пора, ястреби срещу руснаците. А в същото време прибират милиони долу в тинята. Затова им казвам - ще ви подкрепя, но без далаверата. Те се скъсаха от почивки, да направят едно извънредно заседание - и ще ги подкрепим. Само г-жа Нинова работи, ето в "Арсенал" наемат нови сто души. Къде отива тази продукция? Ние сме наивни, но не толкова.Разум в тези хора няма, държавата върви към фалит. 

"От 1-2 дни съм по-притеснен за войната. Като слушам изказването на диктатора, като гледам решението на германския парламент, решението на САЩ и Франция да изпратят тежко оръжие за Украйна. Вчера загубих време да попрочета как е започнала Втората световна война. Никой не е очаквал, че започва най-чудовищната война в историята. Путин каза, че решението вече е взето. Вече започвам сериозно да се притеснявам. Затова трябва да сме много плътно до Западния свят. Трябва да се включим с помощта. Така и така от първия ден сме участници, като през посредници оръжието отива в Украйна, те така са свикнали - през посредници", обясни лидерът на ГЕРБ.

Построихме огромна инфраструктура за доставка на газ.В правителството се мразят и се ненавиждат, заяви бившият премиер.Когато двама вицепремиери говорят коренно различни неща, не знам на кого да вярвам. Месеци наред, по време на предизборните кампании слушахме какви ли не опорни точки и лъжи. Затова искам да благодаря на Асен Василев, на министъра на енергетиката, че вчера ни дадоха тази възможност да разясним за лъжите, които бяха пускани по адрес на нашето управление", заяви Борисов.

Той цитира изказване на Василев за количествата газ, които можем да внесем от Гърция и Турция. "Можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ", цитира бившият премиер изказване на министър Василев и уточни, че построените трасета може да се транзитира дори над 30 млрд. кубически метра газ. "Благодаря му, че след 1 година са прочели и видели каква огромна инфраструктура сме направили, за да има 100% диверсификация", обяви Бойко Борисов.

Той цитира и изказване на Александър Николов, в което лъже, че дълго време е било прокламирано, че "Турски поток" щял да се изплати за 10 години, но според текущите данни щял да се изплати за 80 години. "Проектът е за 75 години, толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,1 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на "Булгартрансгаз". Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави 80 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби", възмути се бившият премиер.

"Корнелия Нинова казва, че България трябвало да възстанови разговорите с "Газпром". Асен Василев твърди точно обратното. На кой от двамата трябва да повярваме. А от пресконференцията им онзи ден разбрах, че не само не се уважават, те се мразят и се ненавиждат", каза Борисов.

"Транзитът на руски газ през Украйна в момента е 105 милиона кубически метра на ден. Това е 35% от консумацията в Европа. Сложете нашите 5 млн. на ден. Какво ще се промени? Как така се убиват, деца, разрушават се жилища и петролни бази. Но две неща се пазят - газопроводите и житото, където е продоволствието. Само питам", каза продължи той.

Депутатът Жечо Станков обясни, че на него му се пада да разкрие най-голямата лъжа, че няма диверсификация на газа. "От 27-и е спрян газът. До края на седмицата трябваше да е спряно напълно подаването на газ. А в момента потребяваме по 5-6 млн. кубика на ден", сподели той. По думите му само по връзката Кулата-Сидерокастро може да се доставя цялото необходимо количество газ за България.

 

"20% от новата връзка за LNG с Гърция е на българския народ. Новите компресори, газовите връзки, има и паркомясто на българите на този терминал. Имаме 20% собственост на този терминал за газ и резервирано паркомясто", уточни енергийният експерт.

Според Жечо Станков управляващите взаимно си противоречат - уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени.

"80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрат ли компресорите в България, газ в Европа няма да има", разкри той.

Според Борисов само от тези 2,1 млрд. лв. 350 млн. са за най-добрите американски компресори, които да разпределят газа към Европа. "Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме с реверсивни компресори, които могат и да смучат", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Асен Василев затова сега от Брюксел е чака-рака, толкова весел, защото всичко му е построено", отсече Бойко Борисов.

"Втората най-опашата лъжа е 12 години забавено строителство на газовата връзка. Те пропускат факта, че нямаше какво да тече по тази връзка, тъй като нямаше какво да стига до нея", допълни Жечо Станков. 

Борисов се ядоса на изказване на депутата от "Демократична България" Мартин Димитров, който казал как искал още през 2009 г. Борисов да започне да строи газовата връзка. "Къде да строим? В пустошта ли? Какво си ми казал, ти мълчеше като рибок. Много силни станахте, няма да ви прощавам повече. Идваше и навеждаше глава", избухна бившият премиер. И припомни, че тогава - през 2009 г. приоритетен за ЕС е бил проектът "Набуко", който минава на юг от България. Затова Борисов попита риторично "В пустошта ли да строя?!"

"Тогава нямаше тръби, нямаше газ, ама ние е трябвало да строим газова връзка, така ли", попита и Жечо Станков.

"Третата лъжа е, че България ползва само руски газ. Благодарение на вноса през 2019 и 2020 г. успяхме да извием ръцете на руснаците и да договорим 40% по-ниски цени от "Газпром". Това стана като вкарвахме газ от други места - САЩ, Катар и всички други възможни места", обясни бившият зам.-министър на енергетиката.

Теменужка Петкова обясни, че също ще продължи с лъжите. "Една от лъжите е, че България е доставяла природен газ от Русия. Доставяли сме газ включително и от САЩ. Без да ползваме частни фирми доставихме половин милиард кубични метра втечнен природен газ през Кулата-Сидерокастро", разкри тя.

По думите й лъжата за проекта "Балкански поток" е бил изграден след гласуване с абсолютно мнозинство в парламента. "Когато някой казва, че ГЕРБ е реализирал този проект в услуга на този и онзи, трябва да се знае, че някой или не познава фактите, или лъже", посочи бившият енергиен министър.

Петкова каза, че друга лъжа са твърденията, че проектът "Балкански поток" нямал връзка с българската газопреносна мрежа, което не отговаря на истината. Такава връзка има на 5 места.

Друга лъжа, свързана с "Балкански поток" е, че той е построен с парите на българските данъкоплатци. Общата цена е 2,584 млрд. лв., в която влизат и 350 млн. лв. за закупуване, доставка и монтаж на 7 компресора. Целият проект е построен изцяло със средства на "Булгартрансгаз" и привлечен капитал. Според нея от хазната не е даден и 1 лев, но ползата ще е за целия български народ.

"Приходите от транзитни такси ги получаваме регулярно. 683 млн. лв. са приходите за "Булгартрансгаз", обясни тя.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.