close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Борисов към Радев: Ако с теб сме диктатори, значи сме страхотни диктатори
©
17:12 / 20.04.2023
171
След консултациите при президента Румен Радев лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че има няколко варианта за кабинет - и експертен, и политически. Борисов отново заяви, че няма да е премиер. Лидерът на ГЕРБ каза, че е поискал от Радев да забави мандата с няколко дни, за да има правителство. 

"Половината ми депутати в парламента са министри. Така че за 10 минути мога да напиша състав на кабинет. Но няма аз да съм предложението за премиер. Три пъти съм бил - както се казва: три пъти за щастие", каза Борисов.

"Това, което вчера видях в парламента – тази омраза между другите партии, напомняше онова, което се демонстрираше срещу нас преди две години. Тази омраза, която шества в момента, няма да ни доведе доникъде. Призовавам за още търпение и внимание. Да умееш да простиш в името на нещо по-велико, по-важно, е добродетел, според мен. Омразата е най-лесното", заяви още лидерът на ГЕРБ.

"Отварянето на бюджета е огромен риск за държавата. Тази грешка, която направихме миналата година, не трябва да я правим тази година. Юни ще е вече трагично късно. Предизборното говорене вече свърши. На който му е мила държавата, трябва да направи компромис. Президентът прекрасно разбира, че Шенген, План за възстановяване и Еврозона са невъзможни без правителство", подчерта Борисов.

"Има още няколко дни. Призовавам за здрав разум. Ние сме поканени на консултации и президентът има два хода. Ние му казахме как виждаме приемането на законите. Веднага ще влезем в конфликт с изграждането на работните комисии. Ние мнозинство ли сме с ПП и ДБ, за да искаме комисии или не сме?От сутрин до вечер обикалят студията, за да казват, че с ГЕРБ - абсурд, а в следващия момент разчитат на нас. Това е страх какво ще каже за тях някой критик. Ние ще понесем много критики, но са в полза на държавата", обясни още той.

Борисов каза, че е поискал от Радев да забави мандата с няколко дни, за да има правителство.

"Ние действаме много видимо за вас. В момента разработваме правилника за работата на комисиите, за да може това, което сме провели като разговори, след сряда да започнат да вървят. Ежедневно се срещаме с ПП-ДБ. Говорихме с тях в стаята на Вежди Рашидов. Не сме се разбрали за нищо, както те казват step by step.

"Предполагам в следващите дни ще се връчи първият мандат. За конкретно време не сме говорили. В същото той казва, че ако ги забави, ще го нарекат диктатор. Аз му казах: "Нали аз бях? Ако ние с тебе сме диктаторите, сме страхотни", разкри Борисов какво са си говорили с президента.

"Предпочитам България да върви напред, пък ако ще ГЕРБ да има и 5%. Убеден съм в това", продължи Борисов.

"Най-мило ми е добруването на хората. Така е преценил тогава, така е направил. Той ни поздрави за успеха на изборите. Предполагам си дава сметка, че щом съм дошъл, всичко лошо съм оставил назад. Иначе не бих се срещал и с Кирил, и Асен", каза лидерът на ГЕРБ на въпрос дали е простил за вдигнатия юмрук на Радев по време на протестите.

Борисов и Радев се срещат за пръв път от 15 март 2020 г., когато заедно призоваха за мобилизация на обществото във връзка със започващата епидемия от COVID-19.

"Предложих, ако има добри министри, които искат да продължат, да е ангажиран и той. При едно ново правителство не трябва да скъсаме връзка", уточни той.

"Сутринта един от колегите бил казал (б.р. - ген. Атанас Атанасов), че ние искаме "пералня". Човек, който е получил 7-8% на изборите да говори така за партията, която ги е побеждавала 10-15 пъти на партиите с машини, без машини, това е изключително високо самочувствие. Хората, демокрацията, гласоподавателите не само, че ни дадоха този резултат, но и свалиха резултата на другите партии", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той заяви, че от ГЕРБ са готови да простят гадостите, които ПП са им направили в името на общата им кауза.

"Когато има безспорна криза, никой няма полза от нови избори. Колкото повече Радев продължава да управлява, толкова повече пасивите отиват при него. Всякаква формула трябва да пробваме, като се откажем от гадостите, които са ни правили", завърши Борисов.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.