close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Борисов с флирт към ДБ и атака срещу ПП
©
14:22 / 05.03.2024
772
Партията ни е мила, държавата е над всичко! Да помисли без избори да съставим кабинет! В тази сложна ситуация, ако отидем на избори, каквото е настроението на партията, ще съсипем държавата. Но в сглобки не ми се участва. Като отговорна партия да се опитаме да въведем ред в този хаос, защото ПП са узурпирали цялата власт в държавата. 

"На Трети март народът показа чудовищно разделение", заяви в речта си пред националното съвещание на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов и се обърна към своите, които преди него излязоха с остри критични оценки на управлението на ПП-ДБ.

Борисов предупреди посочената за следващ премиер Мария Габриел, че министри на "Продължаваме промяната" ще я провалят и затова да помисли за какви позиции във властта ще преговаря.

"Ако приемеш да си премиер с този финансов министър, за няколко месеца ще те провалят. Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме, защото няма да имаме повече инструменти пред избирателите", каза Борисов за значимостта на Мария Габриел.

Борисов атакува министрите на финансите Асен Василев, на отбраната Тодор Тагарев, на икономиката Богдан Богданов, на спорта Димитър Илиев. Борисов направи разграничение между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", като призова лидерите на ДСБ Атанас Атанасов и "Да, България" Христо Иванов "да видят какво се случва встрани, как "Продължаваме промяната" узурпира цялата власт".

"Да дадем още един шанс на преговарящия екип", беше лайтмотивът в изказването на Борисов. Днес  ще им го предадем нашето предложение за споразумение, обясни Борисов и обяви, че преговорният екип от страна на ГЕРБ ще бъде воден от Мария Габриел и ще включва Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Борисов подчерта, че това е проект и не се поставят ултиматуми с него. Преди него прозвучаха остри критични изказвания на депутатте от ГЕРБ.

"След такива оценки и аз не мога да взема завоя. Усещам настроенията ви и ако ви накарам да вдигнете ръце дали да ходим на избори, ясно ми е какъв ще е резултатът. Партията ми е мила, но държавата ми е още по-мила. На Трети март видяхме чудовищно раздление на нацията - от една страна проруските партии и от другата страна останахме ние ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Отивайки на избори, трябва да сме наясно, че това разделение ще се разтрои, защото ще сме разбити по между си, а по-отделно ще сме по-слаби в битката за отстояване на евроатлантизма", мотивира Борисов предложението си да се избегнат избори сега.

Но критиката му към кабинета на Денков беше по всички посоки."За три години дотам се докарахме да се радваме, че сме на масата, цитира Борисов изказване на Тагарев, че най-важното, че е бил на масата сред големите на срещата в Париж.

"На 3март държавата и народа показаха едно чудовищно голямо разделение. То идва от Шипка. Ние, като партия, спасихме 3 март като национален празник, но нашият председател беше освиркван там. От ПП-ДБ никой не се появи. Сиреч, там се появиха проруските партии и националистическите партии и си пролича разделението по тази ос. А от другата страна на оста, останахме ние, ПП-ДБ и ДПС.

Отивайки на избори, трябва да сме наясно, че това разделение ще се разтрои като разделение, защото дори ние, като евроатлантическа коалиция, ще сме разбити помежду си, а поотделно ще сме много по-слаби в битката за геополитическата ориентация за България", изтъкна в речта си Борисов.

"Господ дава на всеки изпитание, колкото може да понесе. Минахме през какво ли не за 3 години", каза Борисов в началото на словото си.

"По времето на нашето управление България е направила, строила, произвела. Една от целите - еврозоната, бяхме в чакалнята, приеха ни в Банковия съюз. И с управление на ГЕРБ още преди 3 години тази тема щеше да е приключена. А сега ни е цел и казваме, че ни е много важно, но не спазваме критериите", възмути се Борисов. "За Шенген стъпката, колкото и да е малка, е важна, защото ще ни държи на масата. Дотам се докарахме, да се надяваме да стоим на масата", каза още той.

"За това, за което ни атакуваха най-много - инахус процедурите, не само че ги приеха, но когато и предупреждавах българите, че ще платят скъпо за недомислието, днес се плаща с 26-27 млн. отгоре. А индексациите ще са със стотици милиони. И 3 години забава. Бързат до 6 март все едно да излъжат българите, че те са го направили. Така беше и за "Струма". Ама ние си пазим видеата. Те трябваше да ги боядисат", добави лидерът на ГЕРБ.

"За Шенген поне ще стоим на масата. И ако покажем някаква стабилност, след евроизборите ще може да настояваме и по суша да бъдем приети.

Не знам, ако отидем на избори, как ще водим предизборната кампания. Не мога да се сбия с Кирил Петков в ефир. Изкарахме 9 месеца заедно и направихме доста неща заедно. И тук, когато говорят за ДПС, Кирил Петков е човек, който си държи на думата, ще каже как се развиха нещата, особено за подкрепата за оръжие за Украйна, за съдебната система, реформите в Конституцията, бюджета за общините", сподели Борисов.

"Имаме още няколко дни луфт. Утре отиваме с Мария Габриел за форума на ЕНП. Подготвихме един проект, който се казва Проект на споразумение, за да не поставяме колегите в ултимативен тон. Говорих с ген. Атанасов, днес ще им го предоставим. И ако ме послушате, да дадем още един шанс на преговорния екип - Теменужка, Деница Сачева и Рая Назарян", продължи той.

"В тази сложна ситуация, ако отидем днес на избори, каквото е настроението на партията, пообиколих тези дни доста кметове и организации. Исках да ги чуя какво мислят, особено след като видяха, че Асен Василев не си държи на думата за проектите за общините. Това беше компромисът, за да му гласуваме бюджета. Мария, бих ти дал един приятелски съвет - ако отидем на някакво споразумение, на някакъв договор или както искат, стига да е нормално заглавие, защото повече в сглобки не ми се участва. Не искам да разбирам повече от медиите коя фирма са вкарали в тол системата, кой е новият шеф на Митницата, на АДФИ", негодува председателят на ГЕРБ.

"Когато притежаваш Митницата и НАП, еднолично на ПП, това регулатори ли са, правни органи ли са. Защо го правят? Поне да бяха съгласували назначенията. Готвят се за избори. Иначе много красивите думи за регулатори, за съдебна система, важните функции на държавата са 100% узурпирани от ПП. Дори ДБ няма", каза още Борисов.

"Това, което Костадинов казва, че са ходили да му искат подкрепа да не е Уестингаус и "Хюндай", не ми се иска да е вярно. Но като отговорна партия трябва да дадем един последен шанс да вкараме ред в хаоса. Апелирам към Христо Иванов и Атанас Атанасов, отговорни хора, докато се задоволяват с правосъдното министерство, здравното и туризма, какво става на другите места. ПП узурпират цялата власт", повтори лидерът на ГЕРБ.

"С този финансов министър - ти, която направи огромен жест, остави си еврокомисарското място, за няколко месеца ще те провалят. Тези хора, които те гледат и вярват в теб, първи ще се обърнат срещу теб. Ще считат, че си ни предала. А ти с подобен кабинет - Тагарев, Василев, Богданов, ще се провалиш. Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме. Затова твоят провал е дори прогнозиран", обърна се Борисов към Мария Габриел.

"Предлагам на днешното съвещание да ми гласувате доверие - да изпратим преговорния екип с това споразумение и да направим едно цялостно управление. Или правим нещо истинско - брак, или повече не става така", отсече Борисов.

И призова да се гласува с вдигане на ръка "за" предложението му. То беше гласувано с мнозинство.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.