close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Да, все по-ясно се очертават избори, а не кабинет
©
15:37 / 16.07.2021
360
Представители на “Има такъв народ“ почти свалиха всички карти на масата и ясно заявиха на пресконференция, че по-вероятно е да отидем на избори, ако "Мутрите“ и "“Демократична България“ не проявят повече отговорност.

"Ние съвсем скоро ще предложим отново кабинет. Ако не бъде подкрепен, по-вероятно е да отидем на избори. Не преговаряме с никого, ще предложим правителство на малцинството. Очакваме да ни подкрепят партиите на протеста. Не искаме гласове от ГЕРБ и ДПС. Няма да обсъждаме извън тесния партиен кръг на ИТН името на новия премиер. Нямаме и няма да търсим коалиционни партньори“, заяви зам.- председателят на партията Тошко Йорданов. С него беше и сценаристът Филип Станев. На въпроси отговаряше и Николай Василев.

За да свали политическото напрежение, лидерът на ИТН Слави Трифонов, обяви по-рано, че оттегля кандитадурата на Николай Василев и допълни, че проектокабинетът му ще бъде "ревизиран".

"Защо след 4 април всички ни даваха подкрепа безусловно, а сега имат условия."Драмата е, че ИТН спечели изборите, включително и за "Демократична България". Тогава бяхме втори и ни тупаха по рамото, а сега? Ако ние не получим подкрепа за този кабинет, тогава приемаме, че протестните партии имат пълната свобода да се договорят с Карадайъ, с Борисов, с когото си искат", коментира Йорданов.

Позицията на ИТН е категорична – представяме правителство с нов приемир и, ако не бъде подкрепено – да заповяда сдледващият. "Не може други партии да определят кой ще е премиер и кои да са министрите“, обобщи Йорданов.

Така ИТН прехвърля цялата отговорност за евентуални нови избори върху  ДБ и "Мутрите“ – ако не ни подкрепят, да се оправят, беше призивът на ИТН

Изненадващо Йорданов нападна и съпредседателя на ДБ Христо Иванов: "Да чете и помни повече от един ден,  защото самият аз съм говорил за съдебна реформа, а и Слави Трифонов пред Le Monde. А който ви каже, че влиза в парламента и маха главния прокурор Иван Гешев, ви лъже. Така не става. Процесът е дълъг“.

Поведението на ИТН подсказва, че диалог с другите две партии от протеста няма и трудно ще има. На тях им се предлага да подкрепят кабинета на Трифонов, а да има някакво съгласие помежду им за политиките.

Позицията на ИТН все повече ни приближава до нови избори, отколкото до съставянето на стабилно правителство. ИТН няма да внесе за гласуване своя проектокабинет, ако не получи предварителна подкрепа от "Мутрите" и ДБ, тъй като рискува да получи подкрепа при гласуването от ГЕРБ, ДПС и БСП и да им стане заложник. 


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.