close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Демократична България": Настояваме за депутинизация и санкции на руските активи у нас
©
12:04 / 13.05.2022
478
Смяна на представителя на държавата в "Лукойл"; възможно поемане на контрола върху различни активи на "Лукойл България" на българска територия от страна на държавата; български санкции за руски активи и физически и юридически лица; достигане до 2% от БВП за отбрана и ускорена програма за модернизация на армията; осветляване на финансовите потоци от Москва, както към към медии и политически организации; гарантиране на пълна независимост от "Газпром".

Това са само част от приоритетите на "Демократична България", които от дясната коалиция ще настояват да залегнат в управленската програма на правителството. Те бяха изчетени от парламентарната трибуна от съпредседателя на ДБ Христо Иванов, като идеята е всеки един приоритет да бъде облечен и в законодателна рамка.

"Знаем ясно, че страната има нужда от решителни действия, а не от още едни избори и ето защо, както и до сега, ние няма да спекулираме с ултиматуми и заплахи, че ще напуснем управлението. Декларираме в името на какво сме готови да го подкрепяме и заявяваме как точно възнамеряваме да работим за неговата стабилност и успех.

Убедени сме, че отговорните политици и народни представители ще разберат, че след 24 февруари ние не можем да не адаптираме програмните си приоритети и формулата на работа на управлението, мнозинството и парламента към новите реалности. Време е за отговорност и диалог, а не за поредни раздори и драми", посочи Иванов.

"Българската политика трябва да претърпи сериозна промяна чрез ясно целеполагане и воля за обединение около националния ни интерес. Планомерното премахване на всички форми на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремълския режим трябва да бъде изведено като основна национална задача в рамките на една системна политика по депутинизация."

От дясната коалиция виждат депутинизацията в 8 точки, като към всяка са набелязани конкретни мерки. Все още обаче не е ясно как би реагирала левицата на евентуален български санкционен списък или на скъсване на всякакви отношения с руските газови доставчици.

Според ДБ "правителството прави значими усилия в тази насока, но, по наше мнение, те не представляват цялостен и последователен политически курс. Управляващата коалиция затъва в дребни свади, колебания, неефективност и липса на ясно определени приоритети пред лицето на кризата, отключена от Руското нахлуване в Украйна". А президентът Румен Радев "вместо да работи за мобилизация на съпротивителните сили на нашите институции и общество, внушава страх и примиренчество пред лицето на руската заплаха".
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.