close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Дясното в ДБ е рухнало, а Христо Иванов чака да го погалят по главата "съмишленици"
©
14:23 / 15.10.2021
908
По фасадата на формацията "Демократична България“ нещо се случва.  Вероятно заради естеството на конструкцията – леви, десни и стоящи в центъра опорни точки. Получило се е нещо като имамбаялдъ от политически идеи. Това ястие е доста спорно – едни го превъзнасят, други да не го видят на трапезата си. Затова от единия край на тавата искат оставката на Христо Иванов, а от другия – на Атанас Атанасов.

Поражения върху конструкцията нанася и кандидатът за президент Лозан Панов, който видя в ГЕРБ  партньор на ДБ, а ДПС като участник в преговорите за правителство.  Това е все едно да кажат на Христо Иванов, че са му запазили апартамент до този на Ахмед Доган в Росенец.

От десния край на тавата с имамбаялдъ подкрепят безусловно Лозан Панов, а в другия щели да умуват кого да изберат между Герджиков и Радев, ако това е балотажната двойка. И защо чак тогава? Не е ли ясно и днес кой е Радев, кой е Герджиков, кой е Панов.

Социологията показва, че 25% от симпатизантите на ДБ щели да подкрепят Радев на втори тур. И без социологията отдавна е ясно, че дясното в ДБ се е срутило до критични нива под напора на левите и центристки сили – "Зелените“ и "Да, България“. 

Очевидно е, че една част от ДБ е затънала до гушата в съдебната реформа, ДПС, Гешев и Пеевски, докато другата гледа малко по-далеч от носа си.

Очевидно е също, че желанието да се вика БСП на помощ при преговорите за правителство окончателно тласка ДБ в обсега на Румен Радев, където се намира и сега.

Икономическите идеи на "Продължаваме промяната“ били много десни, а на ИТН – много различни, според ДБ. Тогава сигурно вече са прегърнали тези на БСП.

Бедите на ДБ от вътрешните центробежни сили се засилват и от действията на харвардския дует. От съмишленици на Христо Иванов като служебни министри, Петков и Василев вече са му сериозни политически опоненти и късат живо месо от левите, десните и центристите на Иванов. Розовата идея, че двете формации могат да работят като близнаци бързо се изпарява. Иванов сигурно е съгласен с Ива Митева от ИТН, че Петков не става за премиер заради лъжата около гражданството му.

Възможно е в хода на кампанията Христо Иванов да обяви Кирил Петков за противник, а не за съмишленик, тъй като се оказва, че Петков има повече съмишленици сред избирателите, отколкото Иванов.

Социологията показва също, че Христо е изтървал диригентската палка за сметка на  Кирил и Асен. И тъй като те са хора на президента Радев, очаква се лидерът на ДБ да не умува толкова много за балотажа Герджиков – Радев.

Но тази прогноза ще е вярна само, ако Христо Иванов е разбрал, че няма да бъде в центъра на вниманието след изборите. Неприятна позиция, но все пак по-добра от тази да чакаш да те погалят по главата "съмишленици“.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.