close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Христо Иванов бяга от капана на Трифонов, но Сараите и БСП дебнат. Изход няма
©
12:06 / 20.07.2021
633
Очевидно е, че лидерът на "Демократична България“ Христо Иванов не иска да влиза в политическия капан на Слави Трифонов и да търпи шоуменът да го поставя в неловки ситуации. След първоначалното стъписване от проектокабинета "Трифонов 1“, Иванов изглежда по-смел и поставя важно условие – скъсване с всички хора, свързани с комунистическите служби.

Това означава, че ако Николай Радулов, офицер от ПГУ на ДС, отново е предложен за вътрешен министър, подкрепа за ИТН от ДБ няма да има. Логично е, ако Иванов държи на думата си. Освен това той не е наясно как от ИТН си представят мнозинството в парламента и какъв ще е механизмът на взимане на решения. "Нас ни интересуват конституционните промени, за да можем да направим реформа на съдебната система, на службите и за разграждане на сарайския модел“, казва Иванов.

Само че това изобщо не интересува Трифонов. А формулите на едно правителствено мнозинство не са чак толкова много. ГЕРБ е в изолация, както и ДПС. Всички бягат и от БСП, но тя остава единствената възможност за подкрепа на правителство на ИТН. Точно това пита Иванов: Как ИТН си представят мнозинството в парламента?

Хората на Дългия нямат отговор на този въпрос. Ако питате същото Мая Манолова, за нея няма никакво значение – важно е да е в играта, да говори дълго и да има парламент. По-сложно е при сподвижниците й от "Мутрите“ Татяна Дончева и Николай Хаджигенов. Дончева не понася рекета на Трифонов, Хаджигенов също, но той не изключва разговори с ДПС и БСП.

Хаджигенов това предлага – уйдурма със Сараите. Христо Иванов трябва да е отвратен, но нищо не е коментирал за "Мутрите“ – и оттам проблеми дебнат всякакви.

Потенциалните партньори на ИТН пропускат нещо важно – партията на Трифонов не е част от протеста и дълбоко погрешно е пришиването й към ДБ и "Мутрите“. "ИТН е различен тип субект, той има за краткосрочна цел да разруши партийната система на политическо представителство", твърди политологът  доц. Антоний Гълъбов.

Затова прогнозите за нов провален парламент изглеждат все по-сигурни. В същото време Христо Иванов е наясно, че отказ от подкрепа на ИТН ще прехвърли отговорността за провала и върху него. Той е като в менгеме. Бяга от капана на Трифонов, но БСП и Сараите дебнат, че и ГЕРБ. Изход няма.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.