close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Кой е евроатлантик и кой не е - забавни сцени за широката публика
©
13:11 / 08.01.2024
171
"Добрата новина е, че имаме стабилизация. От "Продължаваме промяната" постигнаха тайната си мечта през 2023 г. - да стоят на едно място и да упражняват властта с изтъкнати представители на политическия елит като Бойко Борисов и Делян Пеевски. Асен Василев прекрасно работи с тях. Той е един от фаворитите за следващата сглобка след ротацията, най-вероятно като финансов министър. В това има много логика. Според мен финансовият и вътрешният министър не трябва да бъдат пипани, тъй като имаме още работа по драмата с "Шенген", в която не сме окончателно щастливи. Задачата до голяма степен трябва да се изпълни от МВР и, разбира се, зависи от финансовата ни стабилност. Извоюваният бюджет донесе успокоение до някаква степен. Логиката е Асен Василев да продължи да бъде вицепремиер". Това заяви пред Нова нюз социалният антрополог Харалан Александров.  

"Що се отнася до боричкането за власт - то не е спирало нито за миг поради особеностите на тази коалиция, която избира да се самоопределя като "сглобка" и няма ясно коалиционно споразумение. Мисля, че с всяка следваща стъпка нещата ще се успокояват и ще се наместват особено когато вероятно ще имаме управление с мандата на ГЕРБ. В този смисъл - нещата се развиват спокойно, но винаги има обидени и нацупени. Нека да не забравяме, че смъмрянето на Тагарев дойде от Делян Пеевски, който е в процес на утвърждаване на своето лидерство. Това е страшно интересна тема, която беше много коментирана, но далеч не е най-важната. Той не само, че се скара на Тагарев, а заяви, че е псевдо евроатлантик, което е тежко подозрение от страна на човек, който казва последната дума като арбитър по евроатлантизма. Цялата тази сцена изглежда доста забавна. Тя е неизбежна част от спектакъла, който ни поднася политическият ни елит. Надявам се, че като седнат да решават по-важните неща, минават в много по-сериозен и делови режим. Подобни радостни изпълнения са за широката публика, за да не ѝ доскучае, защото ние сме научени на политически спектакъл и сме пристрастени към подобен тип изпълнения. Ситуацията в момента е интелигентна. Българската политическа система оттегля лицето на лидерството и извежда напред хора с експертен профил. Това правителство в известен смисъл е антихаризматично и показва, че трябва да свърши технически задачи. Ние може да не сме до край щастливи с полуизпълнени задачи около "Шенген", но тези хора полагат усилие и това не може да не им се признае. В момента ситуацията е много трудна заради поляризираното обществено мнение. От една страна се опитват да представят всичко като крупен успех, а от другата се вменява катастрофален провал. Истината е някъде по средата, както всичко. Управлението е между доброто и злото, между враждуващите фракции в парламента. Хората със същинската власт са в Народното събрание и са заслонени, със сигурна позиция и ги пазим ги в резерв, когато не дай Боже да има истинско лидерство. Това означава съвсем друг тип функциониране и несъвестно изпълнения на дневния ред, бюрократични процедури и ощастливяване на европейски партньори", за каза още Александров. 


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.