close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Ново пет - ИТН прави свое правителство
©
10:49 / 09.06.2022
311
Няма да подкрепим мандат на ПП, ще опитаме да съставим наше правителство. Това обяви Ива Митева от ИТН. Според депутата от "Има такъв народ" Ива Митева предсрочни избори не са нужни, дори са опасни в този момент.

Митева смята, че трябва да се опитат да се състави нов кабинет. "Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Имаме проблем в самото управление - с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо", отбеляза тя.

В случай, че се завърти рулетката с мандатите, Митева уточни, че ИТН няма да подкрепи правителство на "Продължаваме Промяната". "Друг мандат с ПП не смятам, че бихме подкрепили. Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме. Ще търсим правителство на широкото съгласие. Мандат на ГЕРБ няма да подкрепим", обясни депутатът.

Според нея е било начертано споразумение, което е нарушавано и нищо от него не е изпълнявано.

"Правителство на малцинството на ИТН не е странно, когато доверието е изчерпано, когато сме реагирали остро, когато многократно сме реагирали и не сме били чути", каза Митева.

Тя коментира важността на личностите, които стоят начело. "Казахме, че избираме "А" отбора, аз не виждам "А" отбора - никъде на нито един пост. Нека наистина да започнем да търсим "А" отбора и хората, които могат наистина да взимат решения и да се справят. И да престанем с празните приказки", апелира Митева.

Според нея вероятно ИТН няма да подкрепи министрите, които Кирил Петков ще предложи на мястото на изтеглените от Слави Трифонов. "Ако не бъдат избрани, той трябва да поиска или вот на доверие, или да му се поиска вот на недоверие, или да си подаде оставката. Може пък да си намери гласове от другаде - ДПС, ГЕРБ или "Възраждане", уточни депутатът.

"Виждам едни депутати от ПП да ходят и да разговарят с другите депутати от последните редове. Те ходят и питат дали ще се подкрепи еди кой си закон. Нека излязат тези, които са преговаряли с депутати. Аз не мисля, че някой от групата на ИТН ще се отцепи", категорично заяви Митева.

"От две седмици постоянно ме спират депутати от БСП и ДБ и ми казват: "Моля ви се, развалете кабинета". Попитах ги защо не го направят те, а ние ще ги подкрепим. Ние сме тези, които винаги са тръгвали и са казвали "не". От всички групи очакваха това нещо и въпросът беше кой ще го направи", допълни тя.

"Министрите ни вчера излязоха заради начина, по който се прави бюджетът. Те казват, че ще има обсъждане в 15 ч. и в 14ч. казват: "Бюджетът е готов".

Коалиционният съвет за КПКОНПИ беше януари. До 24 май не се случи нищо. На 24 май получихме законопроекти - един за противодействие на корупцията, където са извадени всички закони за противодействие и са добавени нови. Опитахме се да говорим по тези закони. Обясних им, че тези закони не правят нищо. Те са преписали действащия закон на ГЕРБ с всичките му грешки и всички сгрешени процедури и грешна концепция. Това не е ново законодателство, а е безпомощност", каза Митева.

Тук става дума за всякакви престъпления, а този спектрум ще влиза в досъдебната и съдебната фаза. Къде го има това нещо? Хем има разследващ инспектор, хем колегиален орган. Ние предлагаме единодушие, за да не превръщаме председателя в орган, който прави каквото си иска. На миналия коалиционен съвет чухме името на Бойко Рашков и се сконфузихме. Нашето притеснение е той да не бъде употребен и унизен от тази ситуация. Нека видим дали ще бъде предложен. КПКОНПИ се предлага да се раздели на две комисии, т.е. това не е решение", коментира Митева.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.