close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Ново разцепление сред демократичната общност, ако се роди "харвардски проект"
©
14:03 / 03.09.2021
584
"Очевидно се върви към нов партиен проект и знаци в тази посока има вече повече от месец. Ако се направи един по-задълбочен поглед на позициите и поведението на Петков и Василев в последните години, ще се види съвсем ясно, че политиката ги е изкушавала отдавна. Асен Василев беше служебен икономически министър в кабинета на Марин Райков през 2013 г., Кирил Петков е сред учредители на “Да, България". И двамата очевидно от доста време имат отношения с Румен Радев, защото още в края на 2020 г. представяха част от проектите за модернизация, което беше инициатива на президентската администрация. Участието им в настоящия служебен кабинет ги направи разпознаваеми и им натрупа политически капитал… Ключов въпрос, на който вероятно скоро ще получим отговор, е дали това ще е самостоятелен проект на Петков и Василев, или се създава президентска партия",коментира в интервю за "24 часа“ политологът Димитър Ганев. 

Той отбелязва, че Петков и Василев са с политическия профил на “Демократична България", с този политически код. Недвусмислено основната електорална опора ще бъде от избиратели на “Демократична България". И тук вече на дневен ред идва друг въпрос - каква ще бъде щетата за тях от евентуална нова формация около Петков. И ще станем ли свидетели на поредно разцепление в тази общност на няколко партийни парчета, пита политологът.

Генав обяснява още, че Радев е съобразил връчването на третия мандат изцяло с предстоящите президентски избори, давайки си ясно сметка, че на когото и да връчи мандат, кабинет няма да може да се произведе. 

"Ето я и простата сметка – двете протестни партии – ИТН и “Изправи се! Ние идваме", декларираха, че подкрепят Радев за втори мандат. “Демократична България" при всички случаи ще издигнат самостоятелен кандидат. За тях е важно да имат лице, да запазят идентичност и образ. Ако президентът не беше връчил мандат на БСП, това можеше да доведе до определена дистанция между неговата кандидатура и редовите социалисти, което е последното, което му трябва в предстоящата кампания.“

Запитан какви са неговите прогнози за следващите парламентарни избори и как ще се позиционират партиите в следващото НС, Ганев заяви, че е добре да се видят какви тенденции се очертават. 

" Аз бих заложил на подобна активност като тази през юли, ако не и по-ниска. Тогава твърдите електорати ще имат по-висока относителна тежест. Това несъмнено ще даде предимство на ГЕРБ и вероятно ще ги постави отново на първо място. Нещо повече – между април и юли имаше видима тенденция към увеличаване на дела на т.нар. “протестни партии". Сега ми се струва, че този тренд е прекратен. Остава отворен и въпросът колко формации ще имаме в следващото Народно събрание. Очевидно две ще са около ръба – “Изправи се! Ние идваме!" и “Възраждане". Предстои да видим как ще изглежда и евентуална нова формация около Кирил Петков. Ребусът за съставяне на кабинет става не по-малко сложен след нови избори…Но възможностите да бъде излъчен редовен кабинет вероятно ще са повече", коментира Димитър Ганев.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.