close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Обявихме ли война на Русия? Или Вежди обяви на себе си, цените и пенсиите
©
12:14 / 14.10.2022
387
Когато на 2 септември 2021 година  Вежди Рашидов приема в ателието си руския посланик  Елеонора Митрофанова все още няма война.Тя му благодари, че е откликнал на молбата й да се запознае отблизо с творчеството му, на което е голям почитател. Госпожа Митрофанова предава на Рашидов поздрави от многобройните му приятели в Москва, между които е и специалният президентски съветник по международното  културно сътрудничество Михаил Швидкой.

Посланик Митрофанова посочва, че в Русия ценят високо и творчеството на Рашидов, и големите му заслуги за развитието на българо-руските културни връзки. Вежди Рашидов е академик на две руски академии по изкуствата, а негови творби са притежание на фонда на музея “Пушкин", както и на много частни колекции в Русия.

Когато я кани в ателието си, Митрофанова все още прикрива арогантността си към българската държава, но вече е намекнала, че страната ни е  дребна за имперските амбиции на Кремъл.Седем години Митрофанова е представител на Русия в ЮНЕСКО и в културната дипломация се стреми да прилага "меката сила" на Русия за разпространение на нейното влияние. Москва никога не се отказва да използва културните канали зад граница и за прикритие на своята агентура, а също на платените си пропагандисти, както се видя и в България.

Съвсем очаквано Вежди, активен участник в културните връзки с Русия, видя обявяване на война, ако не поканим Митрофанова при откриване на новото Народно събрание. Ами, ако ни хвърлят една бомба, попита Рашидов и съвсем се доближи до бившия депутат Елена Гунчева, която искаше да даде точните координати на правителствената ни резиденция за руските "високоточни“ оръжия. Каква война на Русия да обявяваме? Путин е посочил България за вражеска държава като член на НАТО, той ни е обявил война.

Чисто политически Вежди се простреля в крака, тъй като позицията на ГЕРБ е съвсем различна, но това за него няма никакво значение – изказал лично мнение, партийното било друго и той ще се подчини.

Бунтът на Вежди Рашидов повдига фундаментален въпрос. Толкова ли е важно да се занимаваме с Русия на Митрофанова и дали украинският президент Зеленски трябва направи видеообръщение към българския парламент, колкото са важни цените, инфлацията, доходите, пенсиите.

Да, важно е, фундаментално важно. Това е истинската разделителна червена линия. От едната страна са БСП и "Възраждане“ – стига с този Зеленски, да живее Русия, да си гледаме мижавите пенсии и да сложим таван на горивата. Както и "любителите на руската култура“ – най-удобното прикритие за цивилизационен избор.

Затова я докарахме дотук – най-важното било да си говорим за цени и пенсии, защото се страхуваме от избора. Страх ни е какво ще ни каже Зеленски, ако го пуснем да говори. Страх ни е какво ще направи Митрофанова, ако не разрешим да говори. Една страхлива държава си заслужава и цените, и пенсиите.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.