close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Петков: Хората на Трифонов са в политиката да прибират пари през АПИ
©
18:19 / 08.06.2022
234
Премиерът Кирил Петков обясни в ефира на БТВ как се е стигнало до разрива с ИТН. По-рано днес лидерът на формацията Слави Трифонов заяви, че напуска коалицията и изтегля министрите си от правителството.

Първо АПИ поискаха да изхарчат 2,2 млрд. лв. безконтролно, каза Петков. Според него тези пари е трябвало да отидат за строителните компании, които са правили основни ремонти под формата на леки поправки. 80% от дейностите им са нерегламентирани, според Петков.

На заседанието на Министерския съвет днес строителният министър Гроздан Караджов е поискал допълнително 3,6 млрд. лв. също за тези фирми.

След случая "Каримански" не съм говорил с г-н Слави Трифонов. Имаше есемеси, има нужда от комуникация. Стигна се дотам по време на срещата в Рим аз да отида до г-н Тошко Йорданов и да му кажа, че има нужда от комуникация. Той ми отговори, че не е оторизиран за такъв разговор.

Най-лошото, което може да се случи по време на война, е да влезем в цикъл на избори, категоричен бе премиерът Петков.

Стилът на Слави е играе силово, не му пука въобще какво ще струва на страната, каза Петков. Той е очаквал ИТН да се върнат на масата на преговорите, след като трима министри от партията напуснаха заседанието на правителството. Но ходът на Слави Трифонов и изявлението му го е изненадало.

Тези хора бяха в политиката, за да вземат едни обществени поръчки през АПИ, е изводът на министър-председателя.

Ние не можем да работим с ГЕРБ, когато отзад стои г-н Борисов и пуши пура. Борисов е червена линия. Ние ще бъдем най-големите лъжци, ако се обърнем и направим сделка с ГЕРБ, каза Петков, имайки предвид, че дойдоха на власт с обещанието да отстранят ГЕРБ от властта.

Петков каза още, че не могат да се обърнат и към ДПС, докато депутатът Делян Пеевски седи на първия ред. Моята надежда е да има 12 независими депутати от ИТН, които да застанат до нас, каза Петков на въпроса на чии гласове разчита за формиране на правителство на малцинството.

Слави Трифонов ми каза, че Гроздан Караджов просто е един брокер. "Ако имам проблеми с министър Караджов, аз имам проблеми с г-н Слави Трифонов, защото г-н Караджов е един брокер. Това са думи на Слави Трифонов", каза Кирил Петков.

Поисках да има заседание на КСНС, защото всеки се опитваше да вкарва темата, че аз ще направя нещо по темата с РС Македония, продължи Кирил Петков. "Исках да махна цялото говорене, че нещо ще се случи тайно - потайно. И исках да се обсъдят всички възможности, които се отварят сега", твърди той.

По войната с Украйна с президента имаме доста различия, каза Петков, отговаряйки на въпроса защо са охладнели отношенията им с президента Румен Радев.Ние искаме нашата позиция да бъде проевропейска, той смяташе, че сме близо до конфликта и трябва да внимаваме, каза премиерът.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.