close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Танер Али: Огромно е вълнението да представлявам пловдивчани – свободни и горди хора
©
14:34 / 06.06.2024
1957
Танер Али е водач на листата на ДПС в Пловдив град. Той вече е бил народен представител в 44-ото, 46-ото, 48-мото и 49-ото Народно събрание. В първия си мандат е представител на Търговище, а в последните си три на Пловдив. Танер Али е бил четири мандата кмет на община Антоново, област Търговище, женен с две деца. Има три висши образования.

- Господин Али, вече трета година в поредицата от избори сте кандидат за народен представител от Пловдив. Как видяхте града през тези години и какво се случва в него?

- Пловдив е изключителен град. Макар че го познавам отдавна, идвал съм по различни причини тук, огромно беше вълнението ми, когато трябваше да се се изправя пред пловдивчани като кандидат за народен представител. Обикалях, за да опозная избирателите, да усетя гражданския и политическия им пулс  Оказа се лесно, тъй като хората тук са добронамерени, гостоприемни. Знам от историята, че в един център с невероятна история и богато културно мултиетническо наследство хората са свободни и горди. Това видях и тук.

Пловдив се развива икономически. За мен е индустриалният център на страната. Инвестира се сериозно в  дребния и среден бизнес. Това е град, в който населението не намалява, а се увеличава. И тук идва проблемът – липсата на квалифицирана и неквалифицирана работна ръка. Това разбрах от срещите си с бизнеса и се изненадах. Може би и заплатите, които се плащат, не са адекватни на времето. Това е проблем в цялата страна. Единствената възможност да върнем хората е да им осигурим доход, близък до европейския. Има и друг проблем – спънките пред внос на работна ръка. Крайно време е да мислим по въпроса малко по-европейски. Има добри примери. Но заради популистки и ксенофобски партии не гледаме с добро око на идващи да работят тук от трети страни. Бавят се и визите от Министерството на външните работи, както и разглеждане на молбите от Министерството на правосъдието – има много бюрокрация.  Само за миналата година има около 27 000 молби за гражданство на бесарабски българи – те искат да дойдат при нас, да работят тук. Държавата обаче не полага усилия, намира всякакви извинения. А страни , които имат застаряващо население, като нашата, правят всичко възможно да увеличават работната си ръка. ДПС е за това – хора с българско потекло  извън границите ни, които искат да се върнат и работят тук, да им помогнем, а не да им пречим. Това ще помогне и на Пловдив да продължи развитието си.

- ДПС извади на преден план битката с езика на омразата и национализма.  

- Омразата е причина  много хора да не останат в България.Ако тази омраза не беше така демонстрирана и от трибуната на Народното събрание,  може би щяхме да задържим тези хора в българската индустрия. С посланията на ксенофобските  партии  гоним хората. Национализмът в цяла Европа е в подем. Но за какъв национализъм става въпрос? Национализъм не е омраза. Ние също сме патриоти  и националисти, но изповядваме обич и подкрепа към ближния, без значение как се казва, какъв цвят има и каква религия изповядва. Но смятам, че това е временен процес. Избирателите на тези партии – и в Европа, и у нас, ще разберат, че така една държава не се развива. Трябва да преживеем и това време на националистическо мислене в Европа, но то ще спре развитието й. ДПС е стопер на национализма.

- Готово ли е Движението за права и свободи да участва в управлението на страната?

- Винаги сме готови и сме показали, че можем да го правим с успех. По време на управлението с мандата на ДПС, влязохме в Европейския съюз. Защо сега да не влезем в Еврозоната и Шенген с управлението на ДПС. Инфлацията по онова време беше минимална, оставихме в държавния бюджет осем милиарда излишък Знаем как да се случат добрите неща за държавата, имаме опит и добрата експертиза, доказали сме, че можем да бъдем добри държавници.

- Какво трябва да знаят избирателите в Пловдив, за да гласуват за вас?

-  Има един стереотип – като партия  ДПС е била винаги атакувана  в опит да бъде натикана в ъгъла. Това няма как да стане, усилията са напразни. И защо го правят? Защото виждат, че ДПС винаги успява. Защото се страхуват от експертизата на ДПС -  не допускаме да се приемам закони, които са в ущърб на държавата и  да се налагат от някои посолства. ДПС парира всеки опит да отклоним от евроатлантическия ни път. Избирателите на ДПС много добре са запознати с дейността на своите представители. При нас така се работи – винаги сме заедно, избирателят ни вярва. Това доверие е на висота вече 35 години.  След последната конференция и избора на двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, искаме така да направим, че да разширим нашето влияние  - залагаме на можещите хора, а не на разделението по етнорелигиозен принцип. Надявам се на тези избори нашето разширение да бъде очебийно . Посланието на ДПС е ясно – да направим всичко възможно България да се развива, да вдигнем доходите, да изпълним всички условия, за да бъдем пълноправни членове на Еврозоната и Шенген. Избирателят вече е наясно с позициите на ДПС.

- Като представител на Пловдив какъв  е  вашият политически и човешки поглед към  т.н. етнически квартали?

- "Столипиново“ се води за най-голямото гето в Европа. Това нормално ли е – да има такава дискриминационна зона. В Европа не гледат хората дали се бели жълти, черни. Тук обаче още има отрицание на малцинствата. Това ме дразни. Обикалям махалите и виждам как държавата и общината са остави всичко там на самотек. Има някакъв затворен живот. Комплексът за малоценност на тези хора – че нямат път за развитие, е огромен. Какво да очакваме от тях, като не ги пускаме на басейна, че са по-мургави? Какво самочувствие ще имат тези хора и какво могат да дадат на държавата, ако така се отнасяме с тях? Нищо!

Ние сме виновни за това – политиците, че се е получило. Спокойно децата могат да бъдат в смесени училища. Сега учат и в шести клас не знаят  български език, а имат шестици. Да развием това затворено общество, трябва да го десегрегираме. Ще поставя този въпрос и в българския, и  в европейския парламент. Тези райони трябва да се интегрират в нормалното българско общество с добри условия за живот. Поемам ангажимент за санирането на блоковете – говорих и с кмета. Може да стане през държавния бюджет, могат да участват и неправителствени организации.

В тези махали трябва да има занимални за децата, курсове по български език. И много важен въпрос – узаконяване на имотите, които не пречат на устройствения план. Всеки ще си плати имота и държавата ще спечели. По-добре е, отколкото да ги бутнем и да кажем, че спазваме закона. С документ за търпимост, тези имоти ще бъдат обгрижвани от стопаните си, ще инвестират в тях.

Убеден съм, че знам как да направим тези махали приятни места за живот - с паркове, детски градини и площадки. Дори и с религиозен храм. Аз смятам, че ще има полза от такъв храм – вярващият човек нито ще убие, нито ще открадне.

 

 


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.