close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Трудна за изкореняване корупция заради външния източник - руската зависимост
©
14:50 / 04.06.2021
609
Очевидно не разбират смисъла на случилото се с американската реакция на корупционния модел у нас. Особено, когато някои популистки партии настояват за "смяна на модела", за "изчегъртване на модела Борисов". Те не разбират, че става дума за посткомунистическия модел, непреодолян единствено у нас, за разлика от другите бивши посткомунистически страни.Този модел не е създаден от Борисов - моля ви се! Борисов е продукт, а не творец на посткомунизма. Този модел е създаден и наложен от Москва чрез нейните многобройни агенти на влияние от комунистическата партия и нейните тайни служби още в началото на прехода. Грешката на американците бе, че те просто превербуваха руските агенти на влияние вместо да ги осветят и лустрират, пише на своята страница във Фейсбук Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет в България.

Но затова трябваше да има ясна проевроатлантическа ориентация на българското общество и политическа воля. Такава през 90-те години нямаше - комунистите плашеха с гражданска война, а след като Държавна сигурност докара първия популистки проект през 2001 г. стана безсмислено. Освен това през 90-те години доминираше идеята за мирен преход. Разумна идея, която разчиташе и на осъзнаването на комунистите и техните кадри. Но идеята за мирен преход не отчиташе възможната и осъществена постепенна реставрация на тоталитаризма в Русия. След началото на хибридната война на Путин срещу цивилизования свят се оказа, че по-силна е руската, а не новата проевроамериканска лоялност на тези "бивши хора" - да обърна към тях това тяхно клише на омразата. 

Затова да се посочва само една от противоборстващите страни/партии днес като носител на олигархичния корупционен модел е дълбоко погрешно и не отговаря на фактите. Ако просто сменим Борисов с Радев или Трифонов нищо, няма да се промени - даже по-лошо - този модел ще се циментира.

Очаквам временно, но не решително отрезвяване на т.нар. български политически елит. Просто посткомунистическото статукво ще приеме на думи критиките, но нищо решително няма да се направи за изкореняване на корупцията и нейният външен източник - руската зависимост. Затова на американците ще се наложи да подскажат поне още една ключова фигура в корупционния посткомунистически модел. Сигурен съм, че това ще е прокурор, а може и да не е само един.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.