close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Интервю
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Защо мислим за Украйна, а не за България" - това е манипулация или откровена глупост
©
16:09 / 29.04.2022
161
"Стига сте се грижили за Украйна, вижте българската икономика!" - това е публичната атака срещу "Демократична България" и "Продължаваме Промяната", предприета практически от всички страни, в т.ч. от "четвъртата колона" в управляващата коалиция.Но атаката е стъписващо тъпа и икономически неграмотна. Ще си позволя малко по-дълъг текст, за да обясня защо агресията на Путин има пряко и непосредствено въздействие върху икономиката ни, инфлацията и благосъстоянието на българите, и особено по-бедните граждани", коментира във Фейсбук евродепуатът от ДСБ Радан Кънев. 

"Няма да се спирам на моралния аспект - боя се, че с хората, които провеждат тази атака, живеем с различни етични стандарти и спорът е излишен. Няма да засягам и националната сигурност - тя явно е безразлична за много генерали и "патриоти"... 

Да се спрем на икономиката, цените и доходите": 

1) Войната (пълномащабна агресивна война, а не "операция", това е много важно и съвсем не е фразеологичен детайл) се води на територията на държава, която е основен износител на храни в световен мащаб. Страната-агресор е друг основен износител. Фронтовата линия минава през най-плодородната земя в Европа, може би в света. 

Резултат: Докато войната продължава, дори и в "замразена" фаза по сегашния фронт, ще има дефицит на зърнени храни и фуражи на световно ниво. Цените ще летят нагоре, а кошницата на бедните семейства ще поскъпва с двуцифрен процент. 

Ако - както явно се надяват генералите и "патриотите" - Путин извоюва частична победа и тегли граница по Днепър, той ще установи практически монопол на хранителния пазар... 

2) Войната се води между основния доставчик на петрол и газ в Европа и ключова транзитна държава. Вече изпитваме на гърба си факта, че в такава война газът и петролът са оръжие, а не просто стока. Подготовката на Русия за агресията е основна (не единствена) причина за скока на цените на енергията още от есента. В периода на активни военни действия, Путин опитва да контролира цените с политически цели - както със спирането на доставки за България и Полша. 

Резултат: Докато войната продължава, сигурност на енергийния пазар не може да има. Излишно е да казвам, че цените и сигурността на доставките на енергия влияят на всяка икономическа дейност и на всички цени, особено тежък ефект върху по-бедните семейства.

Ако Путин победи, той ще затвърди монополното си положение, като овладее и украинската преносна мрежа и наложи несигурността като нова постоянна реалност...

3) Самият "театър" на военните действия - районът на  Донбас - е ключов световен производител на висококачествени въглища и метали. Русия също е ключов доставчик на метали и минерали. Войната не започна на 24.02.2022г., а през 2014г., с неофициална руска агресия и опит за овладяване на целия Донбас. 

Резултат: Докато войната продължава, ще има рекордни цени на метали и минерали, които се отразяват на цените на огромен брой продукти и услуги, от електроника през автомобили до сгради. 

Ако Путин постигне дори минималната си цел - овладяване на целия Донбас, той ще установи господстващо положение на пазара на качествени въглища и метали, което и важна негова реална цел, особено с оглед на значението на този пазар за отбранителната индустрия...

4) Войната има унищожителен ефект върху корабоплаването в Черно море. На фона на хранителна и енергийна криза и затруднени международни вериги на доставка, това е самостоятелен мощен фактор за инфлация в нашия регион. 

5) В България в момента има близо 100 000 бежанци от Украйна. Икономическият ефект тук е многопластов, за много бизнеси това е добра новина, но тежестта върху държавния бюджет е безспорна и неизбежна. 

Ако Путин изпълни заплахата си да нападне Одеса, сегашната ситуация ще ни се стори детска игра, броят на бежанци конкретно в България може да нарасне в пъти. Ако изпълни заплахата си да въвлече Молдова във войната през бандитската си сателитна "държава" в Приднестровието, перспективите стават кошмарни. 

6) Продължаването на войната, дори в "замразена" фаза, неизбежно ще доведе - и вече води - до рязко увеличаване на военните бюджети в България и целия ЕС. Неизбежната последица е ограничаване на други бюджети - социални, здравни, насърчаване на икономическа активност, а в перспектива - и пренастройване на бюджета на ЕС. 

Инвестициите в отбрана, ако са умно направени, не са непременно минус за една икономика, но ефектът върху бедните хора ще бъде негативен, най-малкото поради ограничаване на възможността за социални разходи. 

В заключение: Българският интерес, дори ако се абстрахираме от хуманни, морални и стратегически съображения (а не би трябвало), е войната да спре и Путин да НЕ победи в нея. Няма тема "Защо мислим за Украйна, а не за България" - това е манипулация, пропаганда или откровена глупост. Мислим за Украйна, защото възстановяването на мира в Украйна и международното право в Черноморския регион са абсолютно неизбежни условия за успешно икономическо развитие на България. Защото докато не се прекрати агресията, несигурността на хранителния и енергийния пазар ще изстрелва цените в космоса. Защото успехът на Путин да завладее Черноморска Украйна ще бъде фактор за дългосрочна нестабилност и бедност в региона, а не възстановяване на мира. Политическата линия, заявена отдавна от ДБ и възприета по категоричен и смел начин от Кирил Петков и кабинета му, отразява икономическия интерес на България и е насочена към защита на по-бедните български граждани, особено засегнати от ефектите на войната. Тази политическа линия е и единственият начин България да защити достойнството и независимостта си. Но това явно не е тема за тези, които днес опитват да свалят управлението"
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.