close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Защо вторият на избори не може да подкрепи първия, а първият е длъжен да подкрепи втория? Номерът на китайката
©
16:43 / 24.04.2023
358
Някои политолози все по-яростно ни убеждават, че с първия мандат е по-трудно да се състави правителство, отколкото с втория. Но нямат никакви убедителни доводи за подобно твърдение. И защо вторият на изборите не може да подкрепи първия, а първият е длъжен да подкрепи втория? Къде е логиката и какъв е този номер, че не може да бъде разгадан.

Колкото и да потъваме по-навътре в сюжета, трудно е да се види по-различен сюжет от вече познатия – още едни парламентарни избори по някое време тази година. Ако вкараме малко оптимизъм, можем спокойно да сложим на тази политическа дандания заглавие "Номерът на китайката“ – заради загадъчното излъчване на този идиом.Така се прави, когато нещо не ти е ясно.

И ГЕРБ, и ПП-ДБ се държат изумително хладнокръвно в това криене из политическия лабиринт. От време на време се показват и крещят с цяло гърло: Аз съм тук, намери ме!

Трудно е да се определи как изглеждат в този момент – дали удивително спокойни, или удивително нагли. Защото в мигове на позор са възможни и двете състояния.

За утре е насрочена лидерска среща. Това означава, че Бойко Борисов ще си говори с Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов. Борисов ще настоява за правителство с първия мандат, защото е победител, а другите трима ще искат правителство с втория, тъй като отказват да бъдат втори. Със сигурност ще си говорят и за двата мандата. И този разговор директно ще ни отведе към третия мандат, който е толкова пробит, колкото и първите два.

Как уважаемите политолози се представят, че Борисов ще даде властта на Асен и Кирил, а той само ще натисне копчето при гласуването: Момчета, успех! И хоп – правителство с втория мандат. Те вероятно си представят, че утре лидерите ще си говорят нещо от сорта: "Скъпа, сигурна ли си, че имаш достатъчно нови тоалети? Ако не, веднага изпразни банковата ми сметка без никакви притеснения. О, скъпи, защо не отидеш с тайфата на стриптийз, а при родителите ми ще отида само аз.“

А задачата не изглежда толкова сложна, колкото ни я представят. Напротив – решението е твърде лесно. Ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория.

Ако все пак ГЕРБ и ПП-ДБ се договорят за правителство, би трябвало да се обърнат към избирателите си с кратка декларация – това, което виждате, не е вярно. Това чул и Гарабед, когато заварил жена си гола в леглото с Агоп – не е това, което си мислиш.

Проблемът на едни избори е, че вторият може да заприлича на фолкпевица, вкарала в бюста си повече силикон, отколкото той побира.Сигурно и за това ще стане дума на лидерската среща Борисов – Асен, Кирил и Христо.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.