close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
26% от българите подкрепят Русия във войната - избиратели на БСП и ИТН
©
15:43 / 10.05.2022
294
26% от българите са на страната на Русия, останалите - са на страната на Украйна в конфликта между двете държави. От вторите - 4 от 10 души са поддръжници на БСП. Това сочат резултатите от национално представително проучване на тема: "Войната в Украйна и познаването на историческите факти в отношенията България - Русия". То е на фондация "Работилница за граждански инициативи" и агенция ЕСТАТ. Проучването е направено по метода "лице в лице" сред 1002 пълнолетни граждани в периода 16 - 28 април 2022 г.

Зад Русия застават главно мъже, хора над 50 г., избиратели на ИТН и БСП, а подкрепата за Украйна е от жени, хора над 30 г., десни политически формации и столичани. Интересен факт е, че избирателите на "Възраждане" избират позицията на неутралитета, а не заемат открито руската позиция.

Проучването сочи още, че 60% от българите декларират, че са запознати с отношенията Русия - България в последните години, от тях това са по-възрастните, хората с висше образование и подкрепящите Русия в конфликта, както и избирателите на БСП и ГЕРБ.

Други акценти в изследването показват, че около 1/5 от българите знаят, че Русия е обявила война на България в миналото, "но има различни отговори, които не са консистентни". Около 45% са на мнение, че ако не сме били част от Съветския блок развитието през годините у нас щеше да е значително по-добро, на другия полюс са около 27% от интервюираните - те смятат, че участието на България и Варшавския договор и СИВ е било положително.

Относно политиката на Русия към България - 42% смятат, че политиката й към България е користна, 1/3 смятат, че е безкористна. Гледните точки са различни - емоционална, че "страната е брат и закрилник", в позицията има и користна гледна точка, че гони интереси. Друга страна на интервюираните смята, че Русия умишлено се опитва да вреди на България последните десетилетия.

Проучването сочи, че 1/5 от българите са посещавали Русия поне веднъж, половината от тях са симпатизанти са на БСП.

Страховете на българите, посочени в проучването, са: от употреба на ядрено оръжие от Русия, като 1/3 имат страх от Трета световна война. Най-тревожните българи са малките градове и младите. Най-малко се тревожат гражданите на столицата и хората с високи доходи. Като причини за неодобрение действията на Русия са посочени - прекратяване на газа на първо място, дипломатическите отношения и визовите ограничения, военните аспекти, обявяване на война - едва 4%.

Интерес будят отговорите за подкрепа на украинските бежанци - 38% симпатизират на украинските бежанци, но 4 пъти по-малко са им помагали с пари, дрехи, храна и подслон.

Според изследването на ЕСТАТ - 6.6% от българите биха се записали в армията, сред жените този процент е 2%.

Има запитване и за членството в НАТО и очакванията от него.

Под 50% го поддържат, отново толкова имат очаквания при военен конфликт в България Алиансът да ни подпомогне.

20%, които са поддръжници на БСП, ДПС и "Възраждане", не искат НАТО да се меси.

Сред по-странните отговори са: 80% от интервюираните смятат, че Русия е световна военна сила, а използването на ядрено оръжие е оправдано. 1/3 вярват, че Украйна разработва оръжие за масово поразяване, а също и че избиването на цивилни в Украйна не е дело на руски служби, също толкова смятат, че политическият елит и управляващите на Украйна са националистически и фашистки личности.

От ЕСТАТ определиха, че данните им съвпадат с проучванията на Европейския парламент.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.