close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Бюджетът на Пловдив – както строяхме социализма
©
12:51 / 16.02.2024
1008
Когато строяхме социализма, научихме нещо важно – някой трябва да мисли вместо нас и да сме съгласни с това, което той мисли. Може да е партийният секретар. Може да е дори комшията – активист в Отечествения фронт. Може да е обикновен партиен боклук, който ще потропа на вратата и ще пита защо жена ти се е появила с толкова къса пола на улицата.

Хората така изграждаха живота си –други мислеха вместо тях и не само това – те винаги бяха прави. Драмата настъпи, когато трябваше да започне индивидуалното мислене. Социализмът беше смачкал тази възможност за сметка на дребната интрига, доносничеството, хитруването, прецакването, завистта. Той си беше назначил "мислители“, които произведоха нечувано равенство на посредствеността. Битката с тази гадост продължава и краят й не се вижда.

Какво общо има с това бюджетът на Пловдив?  На пръв поглед нищо. Някой го е измислил, друг го е одобрил, трети го е приел. Градът ще разполага с 684 милиона лева. Излишно е да се спори – това са възможностите, това е положението.

Бюджет на "довършването“. Така го определи и кметът Костадин Димитров. Което означава, че първо ще довършим каквото трябва, а после ще мислим. Няма изненада и в детайлите на бюджета – инфраструктура, ремонти, тротоари, паркове, градинки, поливни системи, площадки за кучета и хора, култура, спорт и образование. Важно е, разбира се.

Но битовизмите убиват мащаба. Това е общото с времето на Отечествения фронт. Ако някой беше станал и се изцепи: "Другарки и другари, господа, дайте да направим нещо, което струва два милиарда. Два милиарда ли? Да, поне да помислим, да погледнем във времето напред". Лошо ли е? Може и по-тривиално да звучи: "Няма ли да започнем да дълбаем втория гребен канал? Ами какво ще кажете да свържем две тепета с лифт, пък да ни смеят, колкото искат?“

Може и съвсем тривиално да звучи: "Абе няма ли да отворим тая зоологическа градина най-накрая?“

Имаме проблем с мащаба на мисленето. На хоризонта не се задава "Европейска столица на културата“, която да разпали въображението и визионерството. Ако ключовата дума на един бюджет е  "довършване“, следващата е "недоимък“ – на идеи, на смелост, на поглед, различен от този в обувките.

В края на този мандат местната власт трябва да забие знамето и да обяви с какво Пловдив е станал по-различен. Не може да е само с нови улици и нови офис сгради, има ги навсякъде. Довършването му е майката, казаха и общинските съветници. Добре, тогава за другото потърсете партийния секретар.


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.