close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Коя от мощните групировки в Кремъл ще изненада Путин в гръб
©
10:15 / 17.03.2022
313
Един от отговорите, който и сериозни анализатори дават на въпроса как може да спре войната в Украйна е - като се убие Путин. Като се има предвид, че Владимир Владимирович също е смъртен – това не е невъзможно. Някой просто може да подкупи охраната. А това, което е невъзможно за 20 хиляди долара, може да стане възможно за 20 милиона долара. За руския елит такава сума е напълно постижима. При това за поне две от неговите групировки – руският доларов елит и руските висши чиновници, анализира Епицентър.

Властта в Русия се държи на четири групировки, казва политологът Валентин Вацев:

- т.нар. силовики – армията, спецслужбите, ВПК, патриотичните организации, църквата;

- директорският елит – руската рублева икономика. Тези хора са могъщи и добре представени на политическия връх, но доскоро мърмореха заради забраната да се инвестира в рубли. Сега това отпада и вероятно ще бъдат доволни;

- "Газпром“ - газовата компания се държи като държава в държавата. Но заради санкциите те вече са започнали да роптаят;

- доларовите мениджъри– големите банки и техните директори. Те са основните крепители на т.нар. Вашингтонски консенсус (б.р. - стандартните реформи, които базираните във Вашингтон МВФ, Световната банка, Министерството на финансите на САЩ предлагат на общества в криза) в руското общество и са вечно недоволни.

Че Путин е смъртен, редовно напомня дисидентът Валерий Соловей. Според него "от 2008 г. президентът е болен от Паркинсон, а от 2014 г. - от рак на панкреаса". Това, че Путин е жив и видимо в добро здраве според него обаче се дължало на шамански заклинания и тайни практики. Но, както подчертава Соловей, силата на шаманизма не била всемогъща и скоро щяла да се изчерпи. Като нищо група заговорници може да ѝ помогне по-бързо да свърши.

Не сме длъжни да вярваме обаче и на шаманските заклинания на Соловей.

Заговорите в руския елит не са нещо ново – и при царете, и при императорите, и при комунистическите първи ръководители. Русия не случайно е наричана страната на големите предателства – голяма държава, големи предателства. Един съвременен застраховател не би застраховал руския цар.

Иван Грозни едва не загива след заговор на болярите. В резултат на това той измисля опричнината (назначава елит от предани хора) и избива две трети от болярите. Е, някои оцеляват до ден днешен. Коментира се, че такъв пример е потомъкът на болярския род Наришкини - ръководителят на днешното руско разузнаване – Сергей Наришкин.

Срещу руските царе почти през един има заговори. Великите – Петър Първи и Екатерина Втора, ги избягват. Но синът на Екатерина – Павел, е убит, като по-късно станалото се изкарва като нещастен случай, за да не му е неудобно на Александър Първи – неговия син. Същата година, когато неговият брат Николай Първи поема властта, избухва прочутото въстание на декабристите. Неговият син Александър Втори загива в атентат. Неговият внук – Николай Втори е убит от болшевиките, но от власт го сваля тройният заговор на руската буржоазия, кадетите и масоните.

Да минем в съветско време. Днес руските изследователи почти са сигурни, че Сталин е бил убит, като му е причинен мозъчен инсулт. Хрушчов беше свален и изпратен в пенсия след заговор в Политбюро. Още не е ясно от естествена смърт ли си замина Андропов.

Но всичко това е история, а по-важният въпрос е, не може ли да бъде убит физически Владимир Путин, а как може да умре мечтата на Путин за Русия. Путин иска да вкара Русия в друго агрегатно състояние – да я превърне в световен полюс на силата.

Президентът на Руската федерация води страната към китайски модел на икономика – пълна национализация, последваща приватизация на дребната собственост и предаването ѝ в ръцете на бившите стопани, суспендират се олигарсите. Защото в Китай има много милиардери, но те не са олигарси (нищо обществено не са заграбили), а са успешни стопански ръководители.

По такъв път иска да води Русия Путин, но тази негова мечта може да умре, ако се вбие клин между четирите групировки. И ключов момент тук е отношението към войната в Украйна.

Една от групировките подкрепя войната с половин уста, мърморейки силно – това са представителите на доларовите мениджъри.

Силно недоволство обаче има и сред висшите чиновници с красиви имоти в Западна Европа. А когато от три групи, поддръжниците на войната останат две, Путин едва ли ще може да я води.

Президентът отдавна има сериозен проблем с корумпираните държавни чиновници. Защото от Русия всяка година изтичат по 90 – 120 млрд. долара. Ако се спре този теч, никакви санкции не са страшни. Тези пари не се инвестират, а най-често се влагат във вили по френската Ривиера, в Париж, Лондон или Швейцария и в други скъпи имоти. Сега тези имоти са на прицела на санкциите, но не всички са "открити“.

В Русия дори обикновен областен управител е откраднал към 20 млн. долара, семейството му живее в луксозна вила във Франция или Швейцария, а той от понеделник до петък ръководи областта, а за почивните дни отлита при близките си. Децата на тези ръководители учат най-често във Великобритания, не рядко и в САЩ.

Да вземем говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. За неговата бивша съпруга Екатерина и трите му деца на Запад пишат, че живеят в престижна част на Париж от над десет години. С американско образование е и единствената дъщеря на руския външен министър Сергей Лавров. Екатерина Винокурова прекарва 17 години в САЩ, където изучава политически науки в Колумбийския университет, а по-късно отива във Великобритания, където завършва Лондонското училище за икономически науки.

Дъщерята на депутата Пьотр Толстой учи в "Йейл“. Също така три от четирите дъщери на руския депутат Сергей Железняк са учили или учат във Великобритания и Швейцария. 

За парите на чиновниците е сигурно, че са откраднати. Те са вървели по кариерната стълбица и на всяко стъпало "са взимали своето“. И така до 20 – 30 милиона евро или долара.

За разлика от тях, олигарсите имат несравнимо повече пари, които също са откраднати, но по друго време и съвсем по друг начин.

Тези две групи – олигарсите с именията и луксозните им яхти на Запад и висшите чиновници с "обикновените“ им вили досега са търпени, защото след 1990 г. Русия е конструирана така, че да "влезе“, "да се впише“ в Запада. На тези хора не им харесва войната. Както и на "Газпром“. На тях ще им е по-лесно да съборят Путин.

Затова във военно-технически смисъл Русия може би побеждава, но във военно-политически смисъл – да вкараш държавния елит, да го накараш да воюва и да бъде лоялен, надали е така.

Ако държавният елит торпилира Путин, а "Газпром“ се откаже от консенсуса с другите две групировки, войната става невъзможна. Путин веднага ще усети и ще спре войната. Путин има начин да спре войната – ако например каже, че приема предложението чрез преговори да се спрат бойните действия. Но едва ли ще го направи.

Във всички случаи руският президент трябва да има очи и на гърба си, за да усети навреме дали мърморещите от "Газпром“ и висшите доларови мениджъри, както и висшите чиновници не са направили крачка напред от мърморенето си.

Путин трябва да държи изкъсо и силовиките, за да му е ясно как военните и спецслужбите водят войната, не затъват ли в тресавището ѝ, не губят ли стратегическа инициатива.

И разбира се, да се оглежда за охраната. За да не изпие някое по-горчиво кафе...
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.