close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Неутралитет по български - не на Украйна, но в ЕС и НАТО
©
10:58 / 01.04.2022
337
Повечето българи са на мнение, че България трябва да остане неутрална в конфликта между Русия и Украйна. Това сочат данните от проучване на "Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно с bTV сред 1029 пълнолетни българи в периода 22–29 март чрез пряколично интервю и онлайн анкета. 

Срещу 67% за неутралитет са 16%, които смятат, че България трябва активно да подпомага Украйна, включително и с оръжия. "През последния месец виждаме много сериозни турбулентни движения на нагласите на българите. Тази позиция на неутралитет изглежда в противоречие с нагласата ни, че нашето място е в ЕС и че трябва да разчитаме на НАТО", коментира социологът Добромир Живков.

"Българското общество е разделено на три големи сегмента. Имаме един, който продължава да симпатизира на Путин и продължава да оправдава агресията на Русия в Украйна. Средният сегмент, който е и най-голям, балансира между крайните сегменти. А крайният сегмент е на тези хора, които са със силно изявена проевропейска позиция“, обясни социологът. Повечето от българите смятат, че ставаме свидетели на война, а не на специална операция. Относно санкциите срещу Русия 41% смятат, че те са справедливи, но закъснели, докато 34%, че са крайно несправедливи.

Повечето анкетирани – 53%, смятат, че страната ни трябва да оказва помощ на украинските бежанци, включително и финансова. 30% са против, а 17% са неутрални. "Това е дълбокото противоречие в нашето общество. От една страна, искаме да бъдем неутрални, а от друга – когато се стигне до прекия избор да препотвърдим нашия геополитечски избор, се получава така, че виждаме ¾ от българите биха гласували "за“ оставане в ЕС, а 60% подкрепят оставането в НАТО, което е найвисокият процент от години насам“, коментира социологът. На въпроса "Как бихте гласували на референдум за оставане на България в НАТО и в ЕС?“ повечето отговарят, че е по добре да продължим членствата си в тях.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.