close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Мисията на Скатов белязана от неподозирани препятствия
©
17:26 / 05.02.2021
382
Преди повече от месец Атанас Скатов се насочи към експедицията за зимно изкачване на K2 в позитивно настроение, с надежда и пределна мотивация. Вторият по височина връх на планетата сам по себе си е огромно предизвикателство, а да бъде атакуван през зимата - това вече е експедиция, криеща допълнителни рискове. Преди януари 2021 г., никой не бе успял да покори К2 в този период от годината.

Самият Скатов казва, че подобни върхове, в планината и в живота, се постигат само с необходимата психологическа настройка.

"Колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си". С тези думи тръгна за мисията към върха, която днес бе прекратена с неприятен епилог.

На място се оказа, че нещата могат да бъдат и по-зле от това, което се знае за трудностите по маршрута. Прекомерно тежки климатични условия, пожар в палатковия лагер, кървав инцидент и измръзнали крайници - това са част от непредвидените изпитания, преди които се изправи българинът в мисията си към К2.

Експедицията е 21-ва за последните осем години и общо 14-а атака към връх над 8000 метра за Скатов. От години той живее с надеждата да изкачи всички осемхилядници на планетата, като не е покорявал К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Мисията за K2 започна на 20 декември, когато докторът-алпинист излетя от София за Пакистан, където бе даден старт на много сложната зимна атака към издигащия се на 8611 метра гигант.

На 29 декември Скатов и спътниците му вече бяха в базовия лагер на K2. Похвали се, че времето е слънчево, но много студено - температурите стигат до -15 градуса през деня и -25 през нощните часове.

Последваха няколко дни за аклиматизация в началото на януари и преходи около базовия лагер, но за жалост времето бе много ветровито и температурите по негови думи до -30 градуса. Условията са непосилни за продължаване напред.

На 25-ия ден (13 януари), Скатов достигна до лагер №2 и съобщи, че се чувства добре и ситуацията е под контрол.

На 16 януари научи новината, че непалски шерпи са успели да постигнат считаното дотогава от мнозина за невъзможно. Общо 10 алпинисти изкачиха K2 и това вдъхна допълнителна увереност на българина. Това бе първо зимно изкачване на втория исполин на планетата.

В същия ден обаче дойде и тъжна новина за него - той загуби един от най-добрите си приятели - Серджи Мингота. "На слизане към базовия лагер "най-добрият алпинист, когото познавам" падна и загина, написа Скатов в дневника и прати искрените си съболезнования към близките му. Опасенията, че мисията е на ръба на човешките сили, сякаш се оправдаваха.

"Някои колеги се чудят дали да продължават или да си тръгват. Насъбраха се много неща - каза тогава в едно от интервютата си за българска медия от мястото Скатов. - Вчера стана и пожар в палатката за хранене. Запали се палатката, на Женя й се запали панталонът. Едвам го угасихме. Много неща се насъбраха и естествено и е естествено да се замисля какво да правя. В следващите 10 дни по прогноза е лошо времето. Това означава, че всеки ще има време да реши за себе си дали иска да продължи към върха или да си ходи вкъщи.

Има много шерпи с измръзвания. Един шерп пострада много сериозно - камък му счупи каската и му разцепи главата. Аз лично не очаквах, че теренът е толкова труден. Още от първия базов лагер се тръгва единствено и само нагоре. Много труден терен. В комбинация със зимата - тези ниски теператури и силен вятър, става още по-трудно. Това, което се случи вчера, повлия на абсолютно всички."

И все пак надделяваше надеждата, че ще се отвори възможност и групата на българина да атакува осемхилядника.  На 2 февруари Скатов научи, че има прозорец от два дни, в които му се отваря възможността да атакува върха. Прогнозата за 4 и 5 февруари е добра - къс прозорец и единствен шанс. Сливналията благодари за подкрепата и тръгна на горе.

Рискът бе огромен, в това не е имало никакво съмнение. За съжаление днес стана ясно, че българинът е паднал при слизането от лагер 3 (7350 метра) към базовия лагер (5000 метра) заради скъсване на въже. Той е в местност, която не е достъпна за търсещите го шерпи и военен хеликоптер бе вдигнат да помогне в издирването на алпиниста.

Като цяло, К2 е смятана за една от най-опасните пароли в алпинизма.

Преди много години американски катерач я нарече "Свирепата планина, която иска да те убие". Разликата между този връх и Еверест е в полза на втория като височина, но не и като трудност от гледна точка на алпинистите. Много по-сложен терен, много повече препятствия с времето, стръмните "рамене" и други. Преди 13 години в един и същ ден върхът взе 11 жертви - цяла експедиция на практика. А зимното изкачване към него е направо свръхчовешко, като дотук 21 опита се бяха провалили, а мнозина останаха с белези за цял живот - тежки измръзвания например.

Въпреки това Атанас Скатов не се отказа и тръгна нагоре. Той не е човек, който се отказва. Когато си качил 11 осемхилядника и си първят веган, който е стъпил на Еверест, не много предизвикателства могат да те откажат. И К2 не го направи.

Мисията му винаги е била не е само въпросното изкачване на върхове като постижение. Скатов иска да докаже, че всички човешки същества могат да живеят пълноценно без животинска храна. Целта му е да спаси планетата, като има своя принос за намаляване на животинската консумация с 50 процента.

Изобщо - човек с цели, амбиция, виждане и в неспирно търсене на нови и нови мисии и предидзвикателства.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.