close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Украинка на "Уимбълдън" : Без поздрав за руски и беларуски тенисистки
©
12:49 / 10.07.2023
317
Двубоят от осминафиналите на "Уимбълдън" между Елина Свитолина (Украйна) и Виктория Азаренка (Беларус) - 2:6, 6:4, 7:6(9), мина до голяма степен под знака на противопоставянето между двете страни и всички замесени покрай войната. 

И в коментарите след двубоя се анализира не толкова страхотният сблъсък на корта, продължил близо три часа, колкото следното: Светолина за пореден път отказа да поздрави тенисистка от Беларус (или Русия); Азаренка не я изчака на мрежата, но и вдигна ръка; беларуската беше видимо огорчена от реакцията на публиката на корта, която освирка нея; според Виктория Азаренка сред зрителите имало "подпийнали".

"След раждането на дъщеря ми, това е най-страхотният момент в моя живот. Мачът беше много труден. Когато изоставах с 0:2 във втория сет, чух публиката и ми се доплака. Наистина исках да победя днес. Днес феновете ми дадоха много сила“, заяви Елина Свитолина.

"Мислех колко хора ме гледат у дома и ме подкрепят. Знам колко много значи тази победа за тях. Всеки момент, в който могат да споделят щастие е специален. Мислех за трудните моменти в Украйна. Не мога да се оплаквам, просто трябваше да се боря“, добави украинката.

Тя коментира и освиркванията към опонентката си, след като самата Свитолина чу дюдюкания на "Ролан Гарос", задето отказа да поздрави Арина Сабаленка (Беларус). Тогава загуби.

"Имам чувството, че всеки, който загуби и не е имало ръкостискане, бива освиркан, рече украинката. Според мен тенис организациите трябва да излязат с официална позиция, че няма поздрави между тенисисти от Русия и Беларус от една страна и Украйна от друга.

Не знам, може би за хората все още има неяснота. Но аз вече няколко пъти заявявах, че докато и последният руски войник напусне Украйни и си отвоюваме окупираните територии, няма да ги поздравявам. Казах го ясно и не знам как да бъда още по-ясна", коментира Свитолина.

"Мисля, че стана страхотен мач. И би било жалко, ако хората се фокусират не върху това, а върху липсата на ръкостискане или публиката, в която имаше и доста подпийнали. Публика, която освиркваше накрая. Това беше тенис мач. Тук не се променят животи, ние играем тенис. Вършим си работата и това е всичко", заяви Азаренка.

Запитана все пак за реакцията на запалянковците, отговори следното: "Не мога да контролирам публиката. Не съм сигурна, че много хора разбраха какво се случва. Не беше честно, но какво да направя. Не съм направила нещо лошо, но продължавам да получавам различно отношение понякога. Уважавам това, че тя не иска да се ръкува с тенисисти от Русия и Беларус. Какво можех да направя? Да стоя и да чакам? Няма нищо, което да можех да направя, което да е "правилно" и мисля, че проявих уважение към решението й".
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.