close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Ясен Петров знае кой е шеф на БФС, но другите дали знаят?
©
18:17 / 20.03.2022
589
Националният селекционер Ясен Петров изрази позицията си след алтернативния конгрес на БФС в НДК, на който Димитър Бербатов беше избран за президент. Той призова да се помага за развитието на футбола, а не да се всява напрежение с ненужно разделение.

"На нас явно не ни е писано да ни е лесно. Минаваме през много големи трудности. Първо бяха световните квалификации в условия на ковид пандемия, сега има война. Ние сме малка страна, не толкова много на брой и като територия, а ни се случват неща, които ни разединяват.

Всички говорят за обединение. Ами дайте да се обединим около една кауза и всички да сме зад нея. Ние се разделяме, а една трета или една втора няма как да успее.

Едно нещо съм разбрал - когато човек не е обединен, няма как да успее. Когато делиш нещата, винаги ще има хапка за този, хапка за онзи. А тази хапка трябва да е за всички.

Аз знам кой ме е поканил да бъда треньор на националния отбор, знам и кой ме е подкрепил. Знам и кой е президент на БФС - Борислав Михайлов", заяви Петров.

Позиция публикува и Димитър Бербатов.Той заяви, че провелият се в петък Конгрес е напълно легитимен, съответно избраното ново ръководство на БФС е легитимно.

"Имаше законно свикан от Изпълнителния комитет на БФС редовен изборен конгрес на 18 март 2022 година. Изпълнителният комитет на БФС опита да отмени този конгрес по нелегитимен начин и не успя. Конгресът остана валиден. Ръководството на БФС не се яви на конгреса, знаейки, че няма никакви шансове предвид известните настроения на огромна част от клубовете и цялата футболна общественост. Предпочете да защитава тезата, че е отменил този конгрес, за да остане служебно на власт. Конгресът се проведе напълно легитимно и Уставът на БФС и законът са спазени.

Президентът и Изпълнителният комитет са освободени от конгреса и има избрано напълно легитимно ново ръководство.

Това ръководство първо трябва да бъде вписано на всички законови основания в Търговският регистър, преди да започне да работи. Разбира се, досегашното ръководство на БФС може да обжалва. И пак се влиза в омагьосания кръг, от който никой не печели.

Именно затова решението е само едно -  свикване на обединителен изборен конгрес!

За да се излезе от тази ситуация, сме информирали ФИФА и разчитаме да се намеси и да сложи ред - или с назначаването на служебно ръководство, което да проведе законен и честен изборен конгрес, или да бъде медиатор между двете страни за излизането от създалата се патова ситуация", написа Бербатов.

Позиция и от БФС. "Стъпките на БФС са напълно, абсолютно и категорично легитимни. Хората просто четат закона, както на тях им е удобно. Има опасност да влезем в ситуация на юридическа безтегловност. БФС отдавна алармира клубовете, обществото и така наречената опозиция за подобно нещо", заяви заместник изпълнителният директор на Българския футболен съюз Христо Запрянов пред БНТ във връзка с несъстоялия се конгрес на централата на 18 март и проведения в същия ден алтернативен конгрес, на който за президент на БФС бе избран Димитър Бербатов.

"Не бих казал, че ще влезем в спиралата на двувластие. Има опасност да влезем в ситуация на юридическа безтегловност. БФС отдавна алармира клубовете, обществото и така наречената опозиция за подобно нещо. В крайна сметка, за огромно наше съжаление, се случи точно това, за което алармирахме. Вместо да си говорим за националния отбор и фактът, че той ще играе срещу световния вицешампион в страната, която организира Мондиала през тази година, ние се занимаваме с други неща. В момента националният отбор е потърпевш от всичко, което се случва. Същата беше и ситуацията на 12 октомври, когато се проведе конгресът, насрочен от съда. Конгресът приключи, а след това отборът се стегна и успя да обърне Северна Ирландия", сподели Запрянов.

Заместник изпълнителният директор на БФС определи като напълно легитимно и решението да се отмени конгресът, който беше насрочен за 18 март. "Стъпките на БФС са напълно, абсолютно и категорично легитимни. Хората просто четат закона, както на тях им е удобно. Ако погледнете в Търговския регистър сами ще видите, че има покана за конгреса през юни 2021 година. Няма практика поканите за общо събрание да се свалят от сайта на Агенцията по вписванията. Всичко беше сторено според законовия ред. Сегашният конгрес беше отменен заради съдебните дела, касаещи решенията от предишния конгрес на 12 октомври. Този конгрес беше похвален като организация дори и от така наречената опозиция и за ФИФА и УЕФА резултатите от него важат", коментира Христо Запрянов.

На 23 март ще има заседание на Изпълкома на Борислав Михайлов, на който ще се обсъжда създадената ситуация и дали да бъдат изключени тези 76 клуба, които избраха Бербатов за шеф на БФС.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.