close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Няколко властови центъра в правителството го клатят неудържимо
©
16:15 / 20.02.2022
550
Като гледам събитията около правителството, то може да се разпадне и преди стотния си ден, затова ще побързам да анализирам работата му без да чакам общоприетия срок на толерантност, пише журналистът Димитър Попов.

Няколко фактора са определящи за моя песимизъм: вътрешните разногласия на партньорите, неспособността на премиера Петков да се еманципира от президента Радев, неблагоприятната геополитическа среда, влошаващата се икономическа ситуация в страната. Всеки от тях поотделно, а особено взети заедно, може да се превърнат в 

катализатори на скорошен правителствен крах

Не че някой го иска и работи в тази посока. Опозицията също стиска палци на Петков да удържи поне известно време. Гореизброените фактори, както и превръщането на Румен Радев в задкулисен лидер, предопределят трудната и несигурна съдба на Кирил Петков като премиер.

Вече не е тайна за никого, че той не управлява правителството като екип, а като механичен сбор от министри, назначени от различни, несъвместими помежду си властови центрове. Всеки от тях си води собствена политика, на която премиерът е просто говорител.

Военния министър Стефан Янев е назначение на президента. Неговата задача е да прокарва политика на неутралитет към НАТО и да запази силното руско влияние върху армията. Това е политика, несъвместима с декларациите на самия премиер, на който му се налага хем да говори обратното, хем да тупа по рамото своя министър.

Другият назначен от президента - Бойко Рашков, е натоварен да преследва Борисов и Гешев с целия апарат на МВР. Например, с изкусен ченгеджийски номер, Рашков принуди Петков да каже това, което самият Радев не смее – че хората от СИК, плюс Борисов и Гешев са престъпници. После наивният премиер трябваше да се оправдава, че го знаел от Гугъл.

Министърката на правосъдието е назначена да преследва главния прокурор Гешев, като това е фиксация върху самия човек, което вкарва премиера в лична война без изход. Той знае, че няма как да смени Гешев, но заради коалицията с ДБ го нарича престъпник и думите му стигат до Европейския парламент, където се тълкува като

незачитане на разделението на властите

Заради такива обвинения Унгария и Полша може да останат без европейски пари в скоро време.

Лобито на ИТН в парламента се е фиксирало върху Кошлуков в БНТ. Идеята на Славчо е да го уволни и изглежда е на път да успее да настани свой човек начело на БНТ. Това определено ще създаде неприятности на Петков с журналистическата гилдия, а може би и в СЕМ.

Здравната министърка Сербезова пък е направила бюджет на здравната каса, който е еталон за лобиране в полза на фармацевтични компании. За първи път в НЗОК 45% от парите ще отиват за лекарства. Знае се, че бюджета на касата е 5.5 милиарда и обикновено българите доплащат още 5 милиарда, от които половината дават за лекарства. Така излиза, че тази година фармацевтичните компании са си осигурили бизнес за 5 милиарда чрез своя министър. Това никак не се връзва с намерението на Петков да пребори корупцията. 

Корнелия Нинова е фиксирана върху назначаването на червени кадри навсякъде в страната, върху връщане на държавата в икономиката и върху строежа на АЕЦ "Белене". С това Петков не е съгласен, но по силата на предварителното споразумение на коалицията трябва да приеме, че Нинова има право на собствена социалистическа икономика.

Неспособността на премиера да се превърне в лидер на министрите си даде повод на ДБ да се опасяват, че Петков няма да изпълни обещанията и тяхното място в това правителство, заедно с БСП, става безсмислено. Лидери на ДСБ например са недоволни, че Нинова провежда лична  икономическа политика и по регионите раздава пари и дърва срещу подкрепа на избори, тоест прави същото, каквото и ДПС преди нея. Притеснява ги и това, че левия президент е 

окупирал сектора за сигурност

и на практика го управлява вместо Петков. Роптаят също, че бюджетът за 2022 година помпи още инфлация и ще доведе до обедняване и фалити на дребния и среден бизнес, тъй като не е ясно как ще се инвестират капиталовите разходи тази година. 

Христо Иванов вече намекна, че той вижда в скоро време предсрочни избори. Рискът обаче коалицията ДБ да не влезе в следващия парламент е много голям, което прави тяхното оттегляне от правителството възможно само по геополитически причини. И все пак, заради нападките отдясно, Кирил Петков със сигурност вече изгуби доверието на десните избиратели. 

Кризата в Украйна също натрупа негативи на правителството и на самия премиер. От американското посолство изглежда очакваха Петков да бъде коректив на Радев  и да измести президента от неконституционната му роля на единствен лидер в държавата. Това засега не се случва. Напротив, събитията напоследък показаха, че антинатовските и русофилски настроения на Радев и на Стефан Янев доминират в правителството. Заради тях, след последната среща на военните министри на НАТО, България вече прилича на

дупка в източния фланг на Алианса

Кирил Петков не прави нищо за да промени тази картина. Той дори не реагира на острите сигнали, които нашите съюзници изпратиха по различни канали. Американците например забавиха доставката на самолетите F-16, които трябваше да пристигнат догодина. Според специалисти в бранша, забавянето е по преценка и показва отношение към България като към неблагонадежден съюзник. След отказа да приемем американски военни на наша територия, всички изявления на Столтенберг за дислоциране на части в Източна Европа, се отнасят само до Румъния. България съзнателно е изпусната от речника на генералния секретар на НАТО. Такива сигнали са знак, че премиерът Петков не е оправдал очакванията за намаляване на руското влияние в България.  Напротив, политиката на неутралитет между НАТО и Русия, която Радев го принуждава да следва, намалява доверието в него и съюзниците ясно го показват.

В същото време Петков не стана мил и на Русия. Руската посланичка Митрофанова се оплаква, че вече два месеца не се е срещнала с премиера или с някой от правителството, което е сигнал към силното руско лоби в България да мечтае за нов премиер. 

Някаква стабилност това правителство имаше само във вътрешен план, заради положителния рейтинг, който социолозите му даваха.  Скорошно социологическо изследване на "Алфа рисърч" обаче показа, че 58% от българите очакват тази година бюджета на Асен Василев да им донесе инфлация и обедняване, а тогава доверието в правителството бързо ще започне да пада. Само 32% подкрепят усилията на Петков и смятат, че през 2022 няма да има повече бедни, както е обещано от президента и премиера. 

По всичко личи, че 

палачинката се обръща

Протестите, които се очакват от различни гилдии, са огромен проблем за четворна коалиция, която без друго е пълна с противоречия. Ако е вярно, че инфлацията тази година ще надхвърли 9%, каквато е официалната прогноза на ЕК, обедняването ще се усети бързо и остро по всеки български джоб още през март, когато ще се вдигне и цената на тока. Това ще създаде взривоопасна среда, в която всеки уличен протест може да се превърне в масов и в искане за оставка на правителството.

Със сигурност поне две от партиите в коалицията – Има такъв народ и ДБ, няма да понесат негативите от такива протести. Те в момента имат доверие около 6% и могат да влязат в следващия парламент, което ще е съмнително, ако правителството падне под уличен натиск. Затова те вероятно ще изберат бягството, което практикуваше в такива случаи и Борисов, а това ще означава край и на четворната коалиция.

Самият Кирил Петков сега се държи като човек, който не знае къде точно е попаднал. Прилича на усмихнат артист, нает от президента и кръга около него да играе ролята на премиер. Малко вероятно е с такова поведение да се еманципира от Румен Радев. Малко вероятно е дори да го иска. Иначе щеше да превърне ПП в истинска партия, със структури в страната, а той не го прави, което означава само едно – че оставката вече му е в джоба.

Партийните инженери около президента също допускат вариант за скорошни предсрочни избори. Вървят слухове, че президентските съветници правят сондажи за създаване и на дясна партия, която да замести ГЕРБ. Самият Радев направи крачка в тази посока, когато на 1 февруари поднесе цветя пред паметника на убитите от комунистическия режим в България. 

Освен това има необичайна активност на Мая Манолова, ангажирана с нова лява партия, очевидно заместител на БСП. Според близки до нея анализатори, процесът вече е напреднал много и тя създава структури в страната. Ще и помага Крум Зарков и неговата опозиционна част от БСП.

Президентските съветници са активни и по линия на военния министър Стефан Янев. Те правят проучвания за нова русофилска партия с него начело. Намислили са да обединят русофилския електорат, заради когото Янев демонстрира антинатовско поведение.

От опит знам, че когато партийните инженери се активизират, наближават избори. В началото на декември миналата година прогнозирах, че хоризонта на това правителство е до лятото. Струва ми се, че тази прогноза засега е валидна.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.