close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Каква промяна е възможна с толкова ниска избирателна активност
©
11:05 / 16.11.2021
228
"Тази избирателна активност е големият шамар, голямата ръчна спирачка на всякакви опити за продължаване на промяната", каза пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов.

Според него имаме поредните пирови победители в изборите. "Практически повече от половината, да не казвам двете трети от българските граждани, които имат право на глас, са индеферентни към предлаганията на политическия пазар.

Затова казвам "пирова победа“, тъй като това е абсолютно изкривяване на реалната представителност в България. 

И когато ПП твърдят, че имат магистрален картбланш, когато президентът Радев твърди, че има императив за продължаване на нещо, нека бъдат така добри да си спомнят, че числото, което е одобрило това, е по-малко от една трета от българските граждани. Защото ПП имат 26% от 39% гласували.“

"Разписката ще приседне на този, който не успее да разбере, че отговорността е много сериозна, балансът е много крехък и картбланшът е много краткосрочен“, категоричен е преподавателят.

"Сметката в този парламентарен ребус минава през участието на всички обозначени, самоидентифицирали се или припознати за носители, символи или спомоществователи на промяната“, коментира Любомир Стефанов.

"Шумът от подадените оставки е донякъде очакван, а неподадените ще бъдат отново обект на премисляне, предъвкване и накрая добре познатият стар рефрен – партията зависи, партията е в трудни времена, трябва да се събираме, а не да се разделяме и така бодро напред. В единия случай – дами и господа, а в другия – другари и другарки“, посочи още в анализа си политологът.

Резултатът на БСП е граничен да стане едноцифрен, отбеляза Стефанов по повод оставката на председателя на предизборния щаб на левицата Кристиан Вигенин.

Любомир Стефанов е на мнение, че оставката на Христо Иванов е очаквана, а в поведението на ДБ и "Да, България“ шизофренията е надделяла. "Между желанието да бъдат част от промяната, да бъдат идентифицирани и обозначени като надежден партньор и желанието им да имат като национално отговорна представителна партия собствена президентска кандидатура.“

Относно извиненията на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Лозан Панов за президент, политологът изтъкна, че това е прецедент и се превръща в маркер за "специфичното българско налудно поведение по време на избори“.

"В случая ми се струва най-малкото неуважително, първо към собствената представа на тези хора, които се самоотричат, и второ – начинът, по който се обръщат към буквално довчерашния си лидер на кампания.“

Домораслият ни национализъм избива по-скоро в консервативен шовинизъм, подчерта Любомир Стефанов. Той прогнозира, че ще станем свидетели на качествени промени в патриотичното пространство.

Предстои да видим доколко "Възраждане“ са плод на ниската избирателна активност, позволила им в рамките на 120 хиляди гласа да влязат в парламента, смята Стефанов.

"Искам да видя как ще се държат, за да видим каква част от българското общество всъщност реално ги подкрепя, и от това мълчаливо мнозинство, което не гласува. В крайна сметка да видим те националисти ли са, християн-популисти ли са, някакъв особен род шовинисти ли са. Засега въпреки балканския лев на техните хоругви не смятам, че национализъм е повече от парадираща фасада при тях.“
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.