close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Амнезията на Бойко Рашков
©
15:07 / 17.04.2024
713
Стефан Димитров е бил представян "като бизнесмен, търгуващ с Турция, на когото да му бъдат предоставяни услуги, които са "директна услуга на Бойко Рашков“. Това съобщи пред депутатите от временната комисия за скандала в митниците и МВР шефът на ДАНС Пламен Тончев.

Изявлението му потвърди хипотезите, че примката около бившият комунистически следовател и настоящ депутат от ПП-ДБ се затяга в това разследване.

След избухването на скандала с ареста на ексшефката на митниците Петя Банкова и контрабандистите Марин и Стефан Димитрови, хора на Васил Божков-Черепа и Николай Николов-Паскал, Рашков първо заяви, че не ги познава, но ги канил в кабинета си в МВР като министър, защото били свидетели срещу Бойко Борисов.

След излизането в медиите на скандалните снимки от къщата му с 12-те тоалетни, на които бившият комунистически следовател позира гордо със Марин Димитров-Иарата, сина му Стефан-Малката Иара и главсека на МВР Живков Коцев, той обяви, че не можел да изгони "непознати хора“, дошли да му подарят картина.

Нима? Рашков не се отличава от всички останали активисти на ПП-ДБ, защото не е приятел на истината. А тя е доста по-различна от думите на "Екзекутора“ на "промяната“.

Всъщност Бойко Рашков е съсед с въпросните контрабандисти във вилна зона "Американски колеж“ до Академията на МВР. Имотите им са един до друг, нищо, че се водят на различни улици на Рашков-192-а, а на Стефан Димитров-Малката Иара-182-а. Просто ги дели една ограда.

И уж непознатите Рашков и Димитрови се оказват много добри познати и добри съседи.

Връзката между контрабандистите и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков е разкрита покрай разработката "Градинарят“.

Ще я припомня, защото много хора са с многооо къса памет.

През септември 2022 година Breaking.bg първи писа за нея в свое разследване под заглавие: Как се става зам.-директор на ГДБОП? Мачкаш разследване срещу лице, което отива у Бойко Рашков.

Историята се разиграва през зимата на 2022 година.

Тогава ГДБОП разследва оперативно интересно лице, като използва разрешени СРС-та срещу него. Антимафиотите обаче научават, че лицето често контактува с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Лицето е привикано за обяснение в дирекцията. След като си тръгва, е наблюдавано от екип антимафиоти. То отива право в…..палата на Рашков във вилна зона "Американски колеж“ до Академията на МВР в Симеоново. Да, това е прословутият палат с над 500 кв. метра застроена площ и 1800 кв.метра двор. И разбира се с 12-те тоалетни. Явно лицето се е оплакало, защото редовият служител, който го разследва, е издигнат светкавично за зам.-директор на ГДБОП, за да си мълчи, защото е "смачкал“ разработката. Служителят е Явор Серафимов, който е директор на ГДБОП в момента.

По-късно става ясно, че това е част от разработката "Градинарят“ за пране на пари. Става дума не за истински "градинар“ на Рашков, а по-скоро за негов иконом, момче за всичко и понякога личен шофьор на "Екзекутра“ и съпругата му.

Разследването в ГДБОП започва по сигнал от българска банка, изпратен до Министерство на вътрешните работи вместо до Финансово разузнаване на ДАНС, че по сметката на неизвестен за службите столичанин постъпват транзакции за стотици хиляди евро от чужбина, след което парите се теглят в брой.

Администрацията на Рашков препраща сигнала към ГДБОП, където при първоначалното разследване и чрез СРС спецченгетата установили, че получател на парите е човекът, работещ като иконом в имението на Бойко Рашков, намиращо се край Околовръстното зад Академията на МВР.

Банката предоставя данните на мъжа и неговия телефонен номер, след което в сектор "Пране на пари“ при ГДБОП, който към онзи момент се ръководи от Явор Серафимов се регистрира оперативна разработка "Градинарят“.

Цялата информация се спестява на директора на ГДБОП, тогава Калин Стоянов, сега министър на вътрешните работи, като се заобикаля неговата санкция или по-скоро не му се предоставя пълната информация. Решенията се взимат еднолично от Явор Серафимов.

За да е гарантирана конфиденциалността на схемата, докато пренасял парите, икономът бил придружаван от шофьора на Бойко Рашков с черен джип марка "Рекстън“ с изцяло затъмнени стъкла.

Проверката на полицията потвърждава, че получателят на преводите е възрастен мъж, който живее в София зад Академията на МВР, където се намира и къщата на Бойко Рашков.

След като полицията проверила телефонните разговори на въпросния градинар, се натъкнала на ежедневни постоянни такива между него и телефонния номер на Рашков. От разпечатките лъснало, че двамата се чували непосредствено преди всяко теглене от банката и веднага след това. Засечена е и размяна на есемеси.

Серафимов наредил също така да не се предоставя информация за случая на дирекция "Финансово разузнаване“ в ДАНС.

След като разследващите събират доказателства, между които и банкови извлечения за стотици хиляди евро, материалите без да се регистрират деловодно са предоставени на Бойко Рашков.

Министърът, попаднал в капан, обяснил на подчинените си, че ставало въпрос за семейни пари, които неговият бездомен иначе градинар получавал от близки роднини, но препоръчал преписката да бъде приключена и в никакъв случай да не ставала достояние на прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ.

Според източниците ни от МВР Явор Срафимов създава стройна конспиративна организация за мачкане на сигнала, като от банката са иззети всички документи и доказателства, свързани с транзакциите, а въпросният градинар бил разпитан формално, след което материалите са архивирани.

Според документацията разпитът по казуса е проведен в сградата на ГДБОП на бул. "Цариградско шосе“ 133. Прислужникът на Бойко Рашков бил докаран с черен джип "Рекстън“ със затъмнени стъкла.

По време на разговора със спецполицаите градинарят отрекъл да знае за пари и трансфери от чужбина, като потвърдил, че има сметка в банката, но отказал да съдейства на полицията с думите "Оправяйте се…“.

След срещата екип на службата проследил джипа, за да се установи къде ще остави градинаря. Оказало се, че колата дълго и безцелно обикаляла София, докато накрая стоварила мъжа на Околовръстното шосе край магазин ИКЕА, след което той пресякъл платното и се прибрал в къщата на Бойко Рашков.

На антимафиотите, които следили "градинарят“, направило впечатление, че въпросният мъж не отивал директно в имота на вътрешния министър, а първо се отбивал в съседния палат. Справки показали, че той е собственост на Стефан Димитров-Малката Иара. В него често пребивавал и баща му Марин Димитров-Иарата.

"Градинарят“ вероятно е бил инструктиран там и после се е прибирал да служи в къщата на бившия комунистически следовател, твърдят антимафиоти. Те са категорични, че няма как в ГДБОП да не е имало сигнали и информация за дейността на контрабандистите Димитрови, приближени на Паскал и Черепа. И подозират, че "градинарят“ е бил "препоръчан“ като човек за специални поръчки на Рашков именно от неговите "непознати“ съседи. Всичко това обаче потъва при смачкването на разработката в МВР.

Може би и затова при акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия на медиите бе спестено местоположението на жилището, където е арестуван Стефан Димитов-Малката Иара. Както съобщи шефът на ДАНС именно там е открита огромна сума пари, по информация в медиите над 350 000 евро. Да припомним, че именно през септември 2022 година "напълно непознатият“ за бившия комунистическия следовател Димитров-Малката Иара се появява до него на предизборна среща в Хасково, в компанията на бившия шеф на ГНДП Венцислав Кирчев и ексминистърът на културата "Аз съм Наско“.

Спецполицаи са категорични пред Breaking.bg, че Рашков е "закачен“ от специалните разузнавателни средства, използвани срещу Димитрови и главсека на МВР Живко Коцев и тепърва срещу него ще бъдат вадени доказателства.

Според шефа на ДАНС Тончев разработката за контрабандния канал е от 8 месеца, а Живко Коцев е "контролиран“ от половин година.

Тодор Александров, breaking.bg
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.