close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Новите Андрешковци не се надлъгват с бирника, направо го бият
©
09:54 / 14.09.2022
173
В България протестния вот се е консолидирал и обединителната му тема е твърдото желание да руши статуквото из основи. Според социологическите проучвания, става дума за избирателите на пет "протестърски" партии – ПП, БСП, ДБ, ИТН и "Възраждане". 

Ако ви се струва неуместно да слагам "Възраждане" до останалите от четворната коалиция, грешите. Избирателите, които искат тотална промяна, смятат "Възраждане" за част от своята общност. Социолозите твърдят, че избиратели от ПП, от ИТН и БСП се преориентират към Възраждане и на 2 октомври ще гласуват за Копейкин, пише Димитър Попов за Фактор.

Тези хора търсят лидер

Миналата година гласуваха за Слави Трифонов, но той не оправда очакванията; после избраха Кирил Петков, но и той не задоволи амбициите им. Сега, на тези избори, изглежда ще застанат зад Копейкин. Възходът на "Възраждане" в социологическите прогнози е зашеметяващ. Те ще бъдат или трета, или втора политическа сила и това не се дължи на нови гласове, а на преливане от партиите, които изредих по-горе.

Защо протестърите избират Копейкин?

Защото неговото разрушително послание е формулирано в най-чист вид. Той обещава репресии, затваряне на неудобни и промяна на държавното управление. С почти същите послания против парламентарната република, ИТН печели гласове напоследък. Избирателите на ПП и БСП се радикализират и търсят себеподобни другаде. Вече не ги интересуват послания като "Да изчегъртаме модела ГЕРБ". Този филм с моделите без друго сме го гледали много пъти - модела Луканов, после модела Беров, модела Костов, модела Тройна коалиция. Истината е, че у нас тези корупционни модели ги ражда самото общество. 70% от българите твърдят, че биха престъпили всеки закон, ако той им пречи да постигнат целите си. За да промените такава обществена среда, ще трябва да чегъртате много надълбоко…И тъкмо тази идея – да се руши до основи, се е загнездила в главите на протестиращите срещу статуквото избиратели днес.

Иначе те са съвсем различни от политическа и идеологическа гледна точка. БСП и Възраждане са близки до Русия, ПП и ДБ са близки до САЩ, ИТН искат президентска република, "Възраждане" диктатура, а останалите парламентаризъм. Такива дълбоки противоречия правят невъзможна обща политическа програма, а следователно правят невъзможно и общо управление. Това обаче избирателите не ги притеснява никак, защото те не мислят за после. Целта им от протестите през 2020 година до днес е една и съща: 

Да рушим сега, после ще му мислим!

Имат ли мнозинство избирателите от протестния вот?

В последните социологически проучвания петте партии – ИТН, БСП, ДБ, ПП и "Възраждане", имат доверието на 50% от всички гласуващи. Това е мнозинство откъдето и да го погледнете. И се случва след като тези партии вече провалиха три парламента за година и половина, докараха енергийна криза, инфлация от Виденовите времена, а миналата година ни наредиха на първо място в света сред държавите, засегнати от ковид. Оказа се, че България е дала 68 000 жертви в епидемията, което е 1% от цялото население на страната. И това е резултат от липсата на мерки срещу вируса. 

За да е пълен списъкът, преди ден излезе и класацията на държавите по Индекс на развитието. Този индекс на ООН отразява основните демографски и икономически показатели и според него ние сме се смъкнали на 68 място в тази класация. През 2019 година България беше на 56 място в този списък. 

Нищо обаче от тези резултати не успява да намали протестния вот, което може да бъде обяснено само по един начин – тези избиратели са направили емоционален, безотговорен избор, и никакви кризи и катастрофи няма да ги спрат по пътя им. Ако съдим по социологическите прогнози, реалният им брой е около 1 100 000 човека. Те явно са решени да отидат докрай и ако не бъдат 

спрени от мълчаливото мнозинство,

което напоследък отказва да гласува, ще постигнат целта си.

Какъв е дълбокия мотив, който движи протестния вот срещу статуквото?

По исторически и манталитетни причини, у нас държавата е статукво, което е противник и войната с него никога не свършва. Ние, Андрешко, се надлъгваме с държавата и я прецакваме навсякъде, където я намерим – в общината, в данъчното, в полицията, в съда, дори в блатото. Така беше досега. За първи път в новите времена Андрешковците не искат да се надлъгват с бирника, а са грабнали сопите да го пребият. 

Ето защо на 2 октомври е възможно да осъмнем с "Възраждане" като основна опозиционна сила.Това сигурно ще изглежда драматично в очите на Брюксел. Няколко европейски медии вече писаха, че

в България се мъти проруски завой

и след 2 октомври е възможна ос Будапеща- София, която заедно със Белград да разцепи Европа в полза на Русия. В ЕС се притесняват от възхода на Възраждане, защото имат прецеденти – Алтернатива за Германия и партията на Льо Пен във Франция. В Брюксел знаят, че българското русофилство е отлична среда за такива партии, и ако в Германия и Франция те са просто екзотика, у нас са реална заплаха. 

Освен ако…

Освен ако приемем, че възходът на "Възраждане" е шанс да осъзнаем,

колко сме загазили с геополитическата си ориентация

Ако мнозинството го разбере, евроатлантическа коалиция става неизбежна. И дори лидерите на проевропейските партии да не успеят да се договорят помежду си, ще ги уговорят нашите съюзници отвън. Уверявам ви, че това няма да бъде намеса в нашите вътрешни работи. Без друго над 70% от българите вярват повече на институциите в Брюксел, отколкото на българските…
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.