close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Росица в страната на чудесата
©
16:55 / 17.03.2023
199
"Новата ни цел е друга – дата през 2024 г. за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1 юли." Това изречение бе казано от служебната министърка на финансите Росица Велкова на 19 февруари тази година. Или само няколко дни след като стана ясно, че България се отказва от целта си да влезе в зоната от 1 януари на 2024 година заради високата инфлация. Няма и месец по-късно същата тази министърка описа апокалиптична картина на държавните финанси, заговори за сриване на валутния борд, кредити от МВФ и влизане в процедури по свръхдефицит. Ден по-късно вече повечето от тези заплахи не съществуваха и Велкова се отрече от половината апокалиптика, пише Йордан Бързаков за Клуб Z.

Малко е трудно за обикновения наблюдател да проследи кръговите движения на служебната власт, особено на г-жа Велкова, която между другото бе заместник на Асен Василев в предишното редовно правителство и отговаряше за... бюджета. 

Затова нека опитаме накратко да обясним какво се случи вчера, защо въпреки че МФ има право да бие камбаната за хазната, пресоли манджата и се вкара в капана на собствените си тежки прогнози. 

Нека да е ясно - проблем с бюджета има. Разходите са прекалени, много от тях необосновани, трети - направо абсурдни. Разхлабването започна още с последното правителство на Бойко Борисов, който първо разби единната ДДС ставка, въпреки съпротивата на собствения си финансов министър, който тогава заяви, че това е магистрала, от която никой няма да слезе и все повече сектори ще искат отстъпки. Така и стана. Допълнителните 60 лв. за пенсионерите, обявени като временна мярка, в крайна сметка влязоха постоянно в пенсиите и това не изненада никого. Последвалото редовно правителство на "Продължаваме промяната" тотално се хвърли в харча заради невероятните твърдения на Асен Василев, че строгата фискална дисциплина ни държала бедни. 8 млрд. лв. капиталови инвестиции! Толкова заложи Василев, макар да бе ясно, че няма как да бъдат усвоени. Василев продължава да твърди, че всичко това било правилно, не можело да сме толкова бедни. Вярно е, не може, но в света няма нито един пример за нация, забогатяла от харчовете на държавата. Нито един. 

Най-голямата глупост, която бе свършена, обаче е решението да се компенсират всички небитови потребители на електроенергия. Това са над 13 млрд. лв. за година, второто най-голямо разходно перо след пенсиите. Много анализатори твърдят, че компенсациите са бюджетно неутрални, защото не идват от данъците, но тези пари можеше да се влеят в БЕХ и оттам в държавата. Сега със 7-8 млрд. лв. повече нямаше да говорим за проблеми. Разбира се, че бизнесът трябваше да се подкрепи, но не и целият. България плаща компенсации за ток на рафинерията в "Лукойл", която бележи рекордни постъпления. Това нормално ли е? Росица Велкова не го ли знае? България плаща компенсации за ток на банките, които имат печалби от 2 млрд. лв. - 100% отгоре на предната година! Росица Велкова не го ли знае? 

Пенсиите бяха увеличени неколкократно през последните години, а приходът в НОИ не може да ги покрие, никога не е и можел. Див популизъм. 

Дефицитът за миналата година се сви до под 3% на начислена основа благодарение на високата инфлация, която вкара повече ДДС в хазната и на добрия икономически цикъл. България постави рекорд в износа си, в растежа на заплатите, в спада на безработицата. Лелеяната от всички икономическа криза в България просто я няма. 

Не така стоят нещата за 2023 година и разчетите на МФ показват дефицит от над 10 млрд. лв., или почти 7%. Числото е огромно и наистина трябва да бъде свито рязко и то моментално. Нещата могат да станат много по-зле, ако в последните две тримесечия Европа все пак влезе в рецесия. 

Всичко това е известно поне от няколко месеца. Беше известно и на Росица Велкова преди месец, когато обясняваше, че ще сме готови за еврозоната след някой и друг месец. Какво се промени за 25-26 дни?

Дотук добре. Мисията на Министерство на финансите е да пази хазната и да бие камбаната за фискалните, икономическите и политическите рискове пред нея. Но това, което направи вчера МФ и лично министър Велкова отиде по-далеч. Стъпи на границата с всяването на паника и задълбочи проблемите. 

В прав текст министър Велкова обяви теоретична заплаха за валутния борд и възможност за кредитиране от Международния валутен фонд. И двете заплахи са безпочвени и прекалени, вкарват се в употреба в предизборен момент и трябва да бъдат оборени, а хората - спокойни. 

Бордът не може да бъде съборен с дефицит от 6-7%. Заяви го БНБ, която директно обвини Велкова в некомпетентност. Никога в историята резервите на борда не са били толкова високи. Публичният дълг на страната е вторият най-нисък в ЕС и трябва да се случи истински Армагедон, за да напомпа огромна задлъжнялост. Самото споменаване на риск за борда обаче създава риск за борда, създава паника, която можеше да накара хората да обръщат левовете и реалният курс лев-евро наистина нямаше да е този, записан в закона. Никой никога не си е позволявал подобни изказвания, макар бордът да премина през няколко огромни кризи за последните 25 години. Защото е безотговорно. И защото е лъжа. 

Росица Велкова, явно поуплашена от реакциите, даде заден и вече не виждаше заплаха. Поредната "врътка" на министърката, която очевидно не разбра кой в какъв капан я вкара. 

Какъв обаче е сигналът на подобни изказвания към външните ни партньори? 

Какъв е например сигналът, който даваме към бъдещите партньори, държащи на суверенен български дълг, като обясняваме, че можем да стигнем до молби към МВФ? Според Велкова влошеното състояние на фиска увеличава цената на дълговото финансиране и все по-трудно се намира кой да купува ДЦК. Това е вярно, но инвеститорите се движат от психология, която вчера беше допълнително пробита от Велкова. 

Кой е този инвеститор, който ще даде добра доходност на МФ и БНБ при следващия дълг, след като е чул министърът на финансите да предвижда колапс на борда и кредитиране от МВФ? Велкова сама направи поне пет допълнителни крачки към най-тежкия сценарий. Кому беше нужно това да става публична информация? Чухте ли при банковите фалити в САЩ някой да каже - ами да, то може да се срине всичко, ако се случи най-лошото? Или чухте как цялата администрация, като един, излезе и опита да успокои хората?

През седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов "нежно" подканяше Велкова да покажела истинските числа на бюджета. След като тя изпълни желанието му с всичките си бомбастични предположения, партията на Борисов подхвана темата и заговори за фалит на държавата. Разбирате ли - за фалит на държавата, на същата държава, която до оня ден обясняваше, че е готова да влиза в еврозоната?

Велкова се намеси пряко в предизборната кампания и го направи умишлено. Дали бе подведена, дали не осъзна какво направи, няма значение. Когато е подписвала този доклад, когато вчера на пресконференцията си обяви "Теоретично има опасност за валутния борд при изключително високи дефицити", знаеше какво казва. 

Рекапитулацията на вчерашните събития показва, че МФ изпълни една от задачите си - да предупреди за истинските рискове пред фиска и да поиска консолидация. След това отиде твърде далеч и нанесе повече щети, отколкото вече бяха нанесени. МФ представи най-лошия възможен сценарий, така че да изплаши всички. Не бе нужно, не бе разумно и не бе компетентно. 

Сега България ще налага нов извънреден данък свръхпечалба. Ще вземе от успешните компании на светло, за да може с другата ръка да им дава компенсации за електроенергия. 

Не мислите ли, че това е по-голям проблем от брътвежите за срутване на валутния борд? В страната на чудесата, каквато е нашата, обаче всичко е възможно.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.