close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Русия с план да погълне и Беларус
©
10:23 / 21.02.2023
181
Според информация в медиите Русия възнамерява да постави под свой контрол съседната държава Беларус, която е неин съюзник. Това съобщава Süddeutsche Zeitung, като се позовава на секретен документ от Кремъл. Според него Русия планира до 2030 г. постепенно да подчини страната в политическо, икономическо и военно отношение. Целта е създаването на обща съюзна държава под руско ръководство. 

Истинският баланс на силите между Русия и западната ѝ съседка Беларус се разкрива в документ, за който се твърди, че е от президентската администрация на Путин. Süddeutsche Zeitung анализира документа от 17 страници, който е класифициран като поверителен, заедно с WDR, шведския вестник Expressen, Kyiv Independent, Delfi Estonia, полския Frontstory, беларуския Investigativ Center, полската платформа за разследвания Vsquare, Yahoo News и London Dossier Center.

Предполага се, че документът, озаглавен "Стратегически цели на Руската федерация в Беларус", датира от 2021 г. и чрез краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели описва как Кремъл възнамерява да анексира суверенна и независима европейска държава парче по парче до 2030 г. В края на плана за Беларус трябва да е така наречената "съюзна държава" - в която Москва ще командва.

Дали документът за Беларус действително произхожда от президентската дирекция за трансгранично сътрудничество, не може да бъде сигурно на 100 процента. Независимо от това: "Във външната си форма документът прилича на стандартен документ на руската бюрокрация или политическа администрация", казва Мартин Краг, заместник-директор на Стокхолмския център за източноевропейски изследвания (SCEEUS). Съдържанието му "до голяма степен съответства на политическите цели на Русия спрямо Беларус от 90-те години на миналия век насам".

Две западни разузнавателни служби, на които е показан документът, също го смятат за достоверен. "Съдържанието на документа е абсолютно правдоподобно и отговаря на това, което и ние възприемаме", казва високопоставен служител на разузнаването на Германия пред Süddeutsche Zeitung. Той добавя, че стратегическият документ трябва да се разглежда като част от по-голям план на Путин: създаването на нова Велика руска империя. "Ако плановете на Путин се осъществят както в Беларус, така и в Украйна", казва Антон Бендаревски, беларуски експерт по сигурността, живеещ в Унгария, "това ще бъде ясен сигнал и за други бивши съветски републики". Планът за Беларус е проект, предупреждава Франак Виакорка, главен съветник на беларуския опозиционен политик в изгнание Светлана Тихановска, и може да бъде приложен "и към Казахстан, Армения, Молдова". 

Документът за Беларус е разделен на два раздела. Първо, в него са изброени стратегическите цели на Русия в Беларус - краткосрочни (до 2022 г.), средносрочни (до 2025 г.) и дългосрочни (до 2030 г.). След това се изброяват три области, в които Кремъл иска да постигне целите си за анексиране на Беларус до 2030 г.: политика, военна област и отбрана, търговия и икономика и социален сектор. 

В областта на политиката и отбраната до 2030 г. трябва да бъдат подкрепени "проруски групи в беларуската политика, армията и бизнес елита". Планира се също така "разширяване на военното присъствие на Руската федерация на територията на Република Беларус". Например ще бъде създадена съвместна командна система.

В областта на икономиката се предвижда да бъдат премахнати всички търговски бариери между страните, беларуската атомна електроцентрала да бъде интегрирана в електропреносната мрежа на новата съюзна държава, а всички беларуски товарни превози, които досега са минавали през балтийските държави, да бъдат пренасочени към руските пристанища. Очевидно е, че икономическата интеграция на Беларус трябва да стигне до обща валута, макар и това да не е назовано с такива конкретни думи. 

При асимилирането на гражданското общество Москва разчита да привлече повече беларуски студенти в руските университети, както и да "открие нови научни и културни центрове". Освен това трябва да се укрепят позициите на руските медии в съседната страна. Според стратегическия документ до 2030 г. Русия трябва да си осигури "контрол върху информационното пространство на Република Беларус". Трябва да се положат усилия и за постигане на "доминираща позиция на руския език" над беларуския.

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви създаването на доброволна териториална отбрана и увеличаване на въоръжените си сили. Предвижда се паравоенното формирование да бъде с численост от 100 000 до 150 000 души. Като причина за решението Лукашенко посочи "опита в Украйна".

"Най-малко, за да защитава семейството си, ако се наложи, и жилището си, собственото си парче земя, а ако се наложи и страната си", допълни Лукашенко, който позволи на Москва да нахлуе в Украйна от беларуска територия преди една година. Той неведнъж е казвал, че беларуската армия ще се бие само, ако Беларус бъде нападната. Беларуският президент е казвал също, че "опитът" с Украйна налага допълнителни сили за отбрана, посочва Ройтерс.  "В случай на агресия отговорът ще бъде бърз, суров и адекватен", каза вчера Лукашенко.

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза, че силите за териториална отбрана ще наброяват между 100 000 и 150 000 доброволци, или повече, ако се наложи. Тези доброволци ще запазят цивилните си работни места. Министърът отбеляза, че членовете на паравоенните формирования ще представляват военен резерв в мирно време и могат да действат като партизански отряди в случай на война.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.