close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Трети сме в Европа по служебни правителства
©
13:45 / 26.01.2023
187
Обединеното кралство имаше трима различни министър-председатели през 2022 г., включително Лиз Тръс, която остана на поста само 49 дни. В България в рамките на по-малко от две години пък ще имаме четвърто служебно правителство, когато сегашният парламент бъде разпуснат след неуспеха да се сформира редовно правителство. Тези случаи повдигат интересен въпрос: колко дълго обикновено се задържат правителствата в Европа?

На този въпрос се опитва да отговори Pew Research Center, консултирайки се с компанията за политическа информация ParlGov и изчислявайки медианната продължителност на правителствата в 22 парламентарни държави в Европейския съюз, както и във Великобритания, от края на Втората световна война до края на 2022 г.

Като цяло правителствата в повечето европейски страни в анализа се сменят поне веднъж на всеки две години. Но правителствата в Белгия, Финландия и Италия често не успяват да се задържат дори една година. В тези страни медианната продължителност на правителство от Втората световна война насам е била под 365 дни – много по-малко от определения от конституцията мандат за ново правителство.

На другия край на класацията Люксембург има най-дългата  продължителност на правителството сред анализираните държави: над 4 години и половина. Освен това правителствата в Люксембург се доближават най-много до изпълняването на пълния си мандат от 5 години.

Повечето европейски страни са парламентарно представени демокрации и в зависимост от страната провеждат парламентарни избори на всеки 4 или 5 години. Продължителността на дадено правителство в анализа се дефинира като брой непрекъснати дни, през които правителството, спечелило парламентарни избори, остава на власт преди следващите редовни.

Ако някое правителство е преминало в "служебно“, то се смята за ново в анализа. В Германия, например, 16-годишното управление на бившия канцлер Ангела Меркел може да бъде разделено на пет отделни правителства: три правителства с редовен 4-годишен мандат, едно служебно правителство, продължило половин година, докато Меркел се бореше да формира редовно, и последният мандат от 3 години и половина, когато в крайна сметка успя да изгради коалиция.

За сравнение, макар че правителствата в България и Словакия са управлявали приблизително еднакво време (съответно средно 1,17 и 1,16 години), Словакия е успяла да формира и реформира коалиции без избори много по-често от България. А някои държави, например Италия, често са съставяли правителства чрез изграждане на коалиции и са провеждали предсрочни избори.

Кой управлява при смяна на правителства?

Някои смени изискват служебни правителства, припомня Pew, и дава пример със сегашния служебен премиер на България Гълъб Донев и правителството му, които управляват от разпадането на предишното правителство и ще продължат поне до следващите избори, планирани за 2 април.

Нидерландия е имала повече служебни правителства от всяка друга държава в ЕС – общо 11 от Втората световна война насам. Сегашният премиер Марк Рюте е начело вече 12 години, но от седемте последователни правителства, които е управлявал, три са били служебни. Последно той ръководеше служебно правителство 360 дни от януари 2021 г. до януари 2022 г., поставяйки рекорд за страната след войната. Белгия и България са следващите по брой служебни правителства, съответно с девет и осем. Следват Финландия и Австрия с по седем.

В Люксембург всяко служебно правителство обикновено е продължавало по-дълго. Макар че страната е имала служебни правителства само два пъти от Втората световна война насам, продължителността на служебно правителство в страната е малко над 10 месеца. Други страни с продължителност на служебните правителства от над шест месеца включват Италия, Нидерландия, Чехия и Испания.

Белгия изпъква с най-дълго управлявалото служебно правителство сред изследваните страни. Третото правителство на Ив Льотерм действаше като служебно почти година и половина (541 дни) между 2010 и 2011 г. Най-продължителното служебно правителство в Италия е единственото друго с над 500 дни управление, като правителството на Марио Монти беше начело 528 дни в зората на европейската дългова криза.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.