close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Защо народът на Украйна ще триумфира
©
10:55 / 21.02.2023
176
Към народа на Украйна:

Вие сте във война от една година и смъртта е засегнала почти всяко семейство във вашата страна. Вашата борба ми напомня за Сараево, където за първи път преживях война като журналист през 1993 г. Босненската сръбска армия беше обсадила красивата босненска столица и обикновените граждани - много от които просто тийнейджъри - се научиха да използват инструментите на войната, за да защитят семействата и домовете си. Ситуацията беше едновременно благородна и трагична; вдъхновяващо и тъжно. Това ме накара да искам да бъда жител на Сараево. Това ме накара да искам добра кауза в живота си, която да изисква от мен да поставя другите пред себе си. Изглежда, че се правиш на безсмъртен, когато правиш това; изглежда, че се правиш на неподатлив на болка, страх и съмнение. Реалността е много по-сложна, разбира се. Но отново и отново през цялата история обикновените хора, защитаващи домовете и семействата си, са се оказвали способни на подвизи, които никога не са могли да си представят, пише за TIME Себастиан Юнгер, автор на книгите "Свобода", "Племе", "Война", "Смърт в Белмонт", "Огън" и "Перфектната буря" и сърежисьор на документалния филм "Рестрепо", който беше номиниран за "Оскар".

Баща ми беше бежанец от две войни. През 1936 г. той и семейството му бягат от Мадрид, когато фашистите идват под командването на генерал Франциско Франко и след това бягат отново, когато нацистите нахлуват във Франция. Изглеждаше, че фашизмът ще превземе света, но някои хора знаеха по-добре. Чешкият лидер Томаш Масарик, наблюдавайки възхода на Хитлер през 30-те години на миналия век, коментира знаменито: "Диктаторите винаги изглеждат добре до последните пет минути". Всички авторитарни режими в Западна Европа се сринаха след Втората световна война. (Франко доживя до дълбока старост, но Испания се върна към демокрация в рамките на месеци след смъртта на Франко, а левият военен преврат отърва Португалия от фашизма няколко години след пенсионирането на Антонио Салазар.) От страните от Източния блок само Русия и Беларус отново се плъзнаха към авторитаризма. Европа е изключително демократичен континент, защото навсякъде има хора, които са били и са готови да рискуват живота си, противопоставяйки се на злото.

Тези смели хора включваха британски, канадски и американски войници, които дадоха 90 процента жертви, щурмувайки плажовете на Нормандия по време на Втората световна война. С помощта на бойци от съпротивата във Франция и други окупирани страни те продължиха да смазват нацисткия режим и да изкоренят фашизма в Централна Европа. Украинската съпротива е пряк потомък на тези героични граждани, които помогнаха на съюзническите сили. Когато Хитлер се застреля в бункера си в последните дни на войната, той знаеше, че войниците и борците за свобода от най-старите демокрации в света го приближават.

Подобно на Хитлер, Путин ще се провали в начинанието си - не само ще се провали, но в крайна сметка това ще го унищожи. В резултат на това други диктатори по света ще вземат под внимание факта, че по-малките държави често печелят войни срещу нашественици и че нахлуването на предполагаемо слаб съсед вероятно ще завърши с провал. Историята е пълна с вдъхновяващи примери. Османската империя нахлува в Черна гора отново и отново през 1600 г., превъзхождайки числено черногорците с цели 12 към 1. Всеки път тези планински хора прогонваха своите нашественици - често с големи жертви. Безнадеждно числено превъзхождани и превъзхождани с оръжие, ирландските бунтовници отхвърлиха английското управление в годините след Великденското въстание от 1916 г. Горе-долу по същото време американските работници победиха комбинираната мощ на правителството на САЩ, корпоративната власт и Националната гвардия, за да приложат решаващи трудови реформи, които формират основата на днешното общество.

Свободата е едно от малкото неща, за които през цялата история хората редовно са били готови да умрат. Това може да направи нахлуването в свободно общество много скъпо за нахлуващия. Но борбата за свобода няма да успее без лидери, които са готови да направят същите жертви като всички останали. ("Офицерите ядат последни" е основен елемент на Корпуса на морската пехота на САЩ - което означава, че обикновените войници имат предимство, когато храната е оскъдна.) И без лидери, които са готови да направят същите жертви като всички останали, обикновените хора няма да имат много причини да вярват, че обществото, за което се борят, ще бъде справедливо.

И накрая, всички свободни общества предоставят пълни права и уважение на жените. Кауза, която отстранява жените вероятно ще се провали поради липса на обществена подкрепа. Жените не само придават вид морална легитимност на политическите каузи, но социалните мрежи на жените често са странични, а не йерархични - огромно предимство за всяко тайно движение. По време на трудовите бунтове през 1912 г. в родния ми щат Масачузетс един разочарован служител се оплака: "Един добър полицай може да се справи с десет мъже, но са нужни десет полицаи, за да се справят с една жена." В рамките на седмици стачкуващите принудиха правителството на САЩ, текстилната индустрия и Националната гвардия да се примирят с техните искания.

Поради вашия успех срещу руските сили, Китай може да се поколебае да атакува Тайван, Северна Корея може да помисли два пъти, преди да обяви война на Южна Корея, а Русия може да се откаже от претенциите към балтийските страни. Западните лидери ясно разбират, че битката за Украйна е борба за мир и стабилност в цяла Европа, ако не и в света. Те останаха обединени в ангажимента си да предоставят модерни оръжия и боеприпаси, както и тактическо обучение от някои от най-елитните специални части на Запада. Президентът Байдън явно иска да изпрати на Украйна максимално количество военна помощ, без да предизвиква катастрофална реакция от страна на Путин. Докато войната продължава да върви в полза на Украйна, много американци се надяват, че той ще избере момент, за да осигури достатъчно оръжия за решителна победа срещу Русия.

Хората са единственият вид, при който по-малък индивид или група може да победи по-голям - в противен случай светът ще бъде доминиран от фашистки мегадържави и свободата не би била възможна. Но светът не изглежда така. По-малки държави като Украйна могат да се противопоставят на мощните диктатури и да се борят с тях до безизходица - особено когато имат достъп до модерни оръжия и тактики. Ако Украйна остане свободна, другите страни също ще останат свободни, защото фашистките лидери по света ще бъдат принудени да разберат, че силата не винаги триумфира.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.