close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
А зоопарк кога? И кокошки няма, и яйца няма
©
13:24 / 30.05.2024
1055
Спомнят ли си пловдивчани, че в Общинския съвет имаше дебат с гражданите каква котка да се разхожда в новия зоопарк – лъв или тигър? Защото строителството на модерната зоологическа градина тогава изглеждаше необратим процес.

12 години по-късно Пловдив има почти завършен комплекс, но сега става ясно, че това "почти“ може да отнеме още четири години.

През февруари 2019 година започва последният етап от строителството, след като Върховният административен съд се произнесе окончателно в полза на Община Пловдив и РИОСВ за екологичната оценка на зоокъта и прилежащите терени по дело, заведено от Сдружение с нестопанска цел  “Граждански контрол – защита на животните“. Според изчисленията имало работа само за 27 дни до финала. Следват спорове с фирма "Запрянови“, изпълнител на обекта, които се задълбочават и стигат до съда.

С мандата на Здравко Димитров настъпват тотална безпомощност и безхаберие по казуса, които продължават още четири години. Новият кмет произнася знаменитата си фраза: "По-добре там кокошки да гледаме и да продаваме яйца".

Последва кьорфишекът с проектанти от Стара Загора, които щели да извършат технологична революция в пловдивския зоопарк. Димитров съвсем се разкри за какво/за кого всъщност работи с твърдението, че трябва да се търси друго място за зоопарка, тъй като имало инвеститорски интерес за жилищно строителство. А и на хората наоколо щяло да им миреше на животни. Оправда се се и с обществено обсъждане, на което "будни“ граждани не били съгласни парите от неосъществения пробив под Водната палата да отидат за завършване на зоологическата градина.

И така до юни миналата година, когато  с 32 гласа общинските съветници одобриха предложение да се кандидатства  за "Техническа помощ за инвестиции в зоологически градини“, по Програма "Околна среда“ 2021-2027.

Нищо изненадващо в реакцията на Добромира Костова, съветник от "Зелено движение“:  "В цял свят се върви към затваряне, а не към отваряне на зоологическите градини и това е излишно и ненужно да се гледа като предложение, както и че няма нужда да се кандидатства по ОПОС“.

По този повод преди време писах, че е дошло време екозащитниците да бъдат затворени в специален спасителен център, където да разработват на спокойствие своите конспиративни теории. И, примерно, веднъж на три месеца да обявяват на обществото какво са измислили и как е възможно да се случи. Ако обществото отхвърли идеите им, отново се връщат в центъра и продължават научната си работа.

Очевидно обществото в Пловдив категорично отхвърля идеите им и рекетьорското поведение. Затова то нито се е хвърляло под багерите, нито се е сбило с работниците, когато старият зоокът започна да се превръща в модерна зоологическа градина.

И какво следва сега? И кокошки няма, и яйца няма. Предстои обаче пореден опит за рестарт на зоопарка. Това вече е изтъркана плоча. В бюджета на Зооветеринарния комплекс са предвидени 100 хиляди лева за възстановяване на седем хабитата. Това  давало възможност да се кандидатства за техническа помощ, според решението на ОбС от юни 2023 година, уверява зам.-кметът Иван Стоянов. После ще искаме още 5 милиона, за да пуснем градината до края на мандата, обещава Стоянов през февруари тази година.

Да обобщим – ако кандидатстваме и ни отпуснат пет милиона, в края на 2027 децата и внуците ни няма да разкарват до Пазарджик и Стара Загора. Звучи много оптимистично, нали – само още някакви четири години.

Децата, родени през 2008 година, когато затвориха стария зоокът, ще бъдат на 19 години в края на мандата - тогава щели да отворят почти завършения сега зоопарк. Но те вече ще имат и право да гласуват срещу тоталното безсилие на местната власт, за да могат поне техните деца да видят лъв.


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.