close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Американски доклад шамаросва Асен и Кирил преди изборите
©
10:48 / 21.03.2023
173
САЩ оценяват като незаконен ареста на бившия премиер и лидер на опозицията Бойко Борисов, на бившия министър на финансите Владислав Горанов и на пиара Севдалина Арнаудова.Това става ясно от новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права.

Докладът на Държавния департамент, разпространен вероятно не случайно в разгара на предизборната борба, е тежък удар върху “Продължаваме промяната" и нейните лидери Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков, които по време на управлението си си позволиха нарушаване на законите, прилагане на репресия срещу политическите опоненти и погазване на конституционните норми в България.

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен арест" САЩ подсказват на българското общество, че вече нямат доверие в провалените управници на ПП. Нещо повече - отчитат техния провал и като демократи.

В доклада, който бе представен в понеделник и се отнася за миналата година, САЩ подлагат на унищожителна критика действията на правителството на Кирил Петков за несправяне с корупцията и неспазването на човешките права. Така на практика САЩ изтъкват, че “Промяната", дошла на власт  с обещание за борба с корупцията и прозрачност в управлението , е излъгала своите избиратели.

Сред отбелязаните значителни проблеми на страната по време на управлението на Кирил Петков са посочени примери на "жестоко“ отношение към групи като арестувани, мигранти и деца в институции.

Посочват се още произволни арести, "сериозни проблеми“ с независимостта на съдебната система, "сериозно“ ниво на корупция и престъпления срещу малцинства в това число етнически и от сексуално естество.  

Тежки критики има и по отношение на медийната свобода у нас по време на правителството на "Промяната".

Заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и "недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии.“ 

Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция.  

В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че "антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн.“ Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число "Възраждане" редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна.   

По отношение на расовите малцинства се изтъква, че дискриминацията може да бъде наказана със "скромна глоба“ като законите в тази сфера не се прилагат ефективно.  

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.