close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Двудневната разправия във ВСС завърши с нов стар началник
©
16:06 / 07.03.2024
781
Досегашната Съдийска колегия на ВСС изхаби часове в тежки разправии по сравнително "свирен мач“ - Боян Магдалинчев ли да е отново представляващ и на новия формат. В крайна сметка Съветът за втори път избра някогашния зам.-председател на ВАС за представляващ. Наложи се да се стига до кандърми, защото пък той заяви, че се чувства обиден от определени изказвания и се отказва от номинацията.

Преди това обаче се получи кървав сблъсък в традициите на класически семеен скандал – започващ с няколко нови "шлагера“ и завършил с припомняне на "добре познатите стари хитове“.

Ето какво се случи.

Още на заседанието на СК (която вече се нарича просто Висш съдебен съвет) във вторник Боян Новански отбеляза, че от същия ден са в сила новите законови изменения, с които старият Пленум на ВСС престава да същствува. Той обаче е първостепнен разпоредител на средства, представлява ги по договори, пред изпълнители, европроекти, НАП, НОИ, ЕИК, трябва да преподпише договори и да преназначи до един цялата адмнистрация... Изобщо - илюстрира, че "на практика в момента не могат една химикалка да купят“.

В този момент във вторник, вместо да се постигне бързо съгласие, мониторите се угасиха и възникна – по думите на запознати – свирепа караница, кой след преучредяването да е новият представляващ. 

Затова темата бе отложна за извънредно заседание днес.

Без особена изненада Боян Новански – един от последователните в подкрепата си за Боян Магдалинчев членове предложи Магдалинчев да е представляващ и на новия формат.

Последният в делови тон каза, че "не възразява“, и направи кратка реминисценция, че е изпълнявал функциите 6,5 г. и че имало моменти "и по-леки, и по-трудни“, но като цяло смята, че се е справил.

Без особена изненада, включи се Олга Керелска, която предложи Цветинка Пашкунова - съдия във ВКС, влязла от квотата на съдиите. Самата Пашкунова си направи отвод с идеята, че "няма смисъл за краткото време, което ни остава, да се избира нов представляващ". Тя се мотивира най-вече, че името на Магдалинчев като възложител е под множество договори и дейности на Съвета.

Атанаска Дишева - другата от двете най-изявени "опозиционерки", дръпна остра реч, че не е подкрепила Магдалинчев преди 6 и половина години и не е възникнало нищо, което да промени становището й. Тя изреди "греховете" му според нея - начина, по който води заседанията, качване на точки в последния момент... "Имахме особено емблематичен случай, когато внесе точка, без каквито и да е материали". И засегна една от големите болки в доверието към Съвета - и то не само у "опозиционерките": "Усещането за взимане на решения, преди те да са внесени и обсъдени на Пленума на ВСС."

Керелска я подкрепи, като повдигна завесата: че преди важни гласувания в неговия - на Магдалинчев - кабинет, се събират "само една определена група колеги". Т.е. не се прави например работно съвещание, а се канят определени членове на ВСС. Тя ползва едно ново понятие - "трансфер" от неизвестна посока към Съвета:

"Създаде се едно впечатление, че важните решения в Съдийската колегия и Пленума не се взимат тука, а се взимат на едно друго място и се осъществява трансфер – това решение се довежда до знанието на СК и на пленума с оглед вземане на едно или друго важно решение." А Дишева донагнети напрежението с друг познат аргумент - че Боян Магдалинчев влезе в Съвета през политическата квота на ГЕРБ:

"Последно, без да се разпростирам - защото и в случая решението вече е взето: Магдалинчев не е представител на съдиите. Г-н Магдалинчев е представител на политическа сила, която и към момента е във властта", доподпали фитилите на монолитното мнозинство Дишева.Тя посочи и най-пресния хит - когато в деловодството на Народното събрание преди Нова година се появи становище уж от ВСС, по новите законови промени - против закриването на Пленума, което се оказа подкрепено от 14 членове. Но не е гласувано като мнение на Съвета.

Тук Олга Керелска се включи да нахока - как така членове липсват и са на ръба на кворума. Вероника Имова се включи обидено, защото е много болна, и прекъсвайки дори отпуската си. Стефан Гроздев имал технически проблем, а Даниела Марчева се появи на монитора, защото се оказа, че не е имало... кой да й каже за заседанието от 9:30 ч, а само за следващото - от 11:30 ч (също днес!).

Последните изказвания на Дишева и Керелска обаче очаквано имаха резултат на хвърляне на нещо... във вентилатора.

Драгомир Кояджиков язвително нападна Дишева и Керелска, като предложи някоя от тях за представляващ ВСС - по-точно Дишева, а ако тя си направи отвод - Керелска.

Като в частта за Дишева изтъкна познатия хит - "уменията й да разпределя сградния фонд и ведомстените апартаменти" (през 2018 г., след като вече се вижда кой какъв е в новия Съвт, в т. нар. медии започва стройна "кафява" канонада по адрес на Дишева. Основен елемент от нея е, че живее в апартамент на ВСС, който ползва на занижени цени, б.р. на Клуб Z).

Представителят на БСП дръпна и реч - че политическата квота бива неправилно обругавана, но "тя с течение на времето се превърна в обществена". Дишева язвително му отвърна, че историята с апартамента е изяснена преди 6 г. и че е плащала по цените, които са утвърдени от самия ВСС. Както и че: "Аз не мога да представлявам СК, която взима решения на място, различно от заседателната зала." Той пък й каза, че "не е убеден в техните качества", но въпреки това ги предлага с Керелска.

И тук явно имаше "капан":

"Това, че вие отказахте е показателно за цялото ви деструктивно поведение за 6 г. и половина. Показа и липсата на достатъчно отговорност", каза предложителят Кояджиков.

Вероника Имова се включи да защити от "необоснованите злостни" обвинения Магдалинчев, похвали го доста - че дори не си ползвал отпуските, а е "винаги на своя пост". И каза обидено по повод онова с "трансферите" на решения:

"Колеги, решенията ги взимаме тук, пред вас. Ние не сме в тоталитарна среда, в която може да ни се спусне решението... Ние сме мислещи хора, с много дълъг опит!"

Финалът на втората представителка на ГЕРБ в Съдийската колегия бе, че вижда у Магдалинчев "човечност, която не виждам сред всички нас.“

Двете - Имова и Дишева, изпаднаха в лични разпри, а председателят на ВКС Галина Захарова се намеси видимо огорчена:

"Това, което ние правим в момента, е да покажем ясно пълна невъзможност да се справяме със задачите си - включително такива от технически характер." Тя предложи да напуснат бойното поле и че е по-добре иначе "всички да станем и да си тръгнем...“

До края на живописната разпра се намеси само и Даниела Марчева, която декларативно обяви, че е против кандидатурата на Магдалинчев и подметна, че бил в неофициален списък на магистрати, притежаващи имоти в Гърция. За които списъци, разбира се, тя самата била твърдо убедена, че са някакви спекулации... Но все пак той не е опровергал.

Съветът блокира до такава степен, че отложи темата за по-късно, тъй като не може да почне първото заседание на новото формирование Общо събрание (което наследи Пленума).

В крайна сметка се видя, че мнозинството зад Магдалинчев е живо и взима превес.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.