close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Езикът като враг - диверсификация, оптимизация, експертиза
©
11:59 / 09.03.2023
181
Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков продължава да търси от водещите на bTV отговор на един въпрос, който явно отдавна го мъчи. "Защо bTV се срамува от българския език? Защо избягва кирилицата? Аз това дълбоко не го разбирам", каза с остър тон проф. Огнян Герджиков на водещата Цветанка Ризова.

Герджиков: "Нали сте българска телевизия! Защо се пишете на латиница - BTV?" 

Ризова: "Защото е марка, и защото сме международна компания."

Герджиков: "Няма такова нещо! Вие сте вписани в българския търговски регистър и задължително трябва да се изписвате на български. Може допълнително на чужд език! Така че много ви моля, това е истинско безобразие - такава телевизия по този начин да се афишира с латиница. Това е моят предварителен анонс към вас."

В защита на българския език в последно време се изказва и конституционния съдия проф.  Атанас Семов. 

“Окепазяването на нашия език е стигнало до равнища, които не ни позволяват нито повече да търпим, нито да си затваряме очите и да мълчим. За съжаление публичното говорене на политици и на журналисти е пълно с нелепи абсурдни примери за тежка неграмотност, граничещи с отказ от смисъла на словото", каза той отново в предаването “Лице в лице".

“Да кажеш - стартират преговори, означава неразбиране на смисъла на думата. Може ли да стартира заседание, мандат, проверка? Всеки втори телевизионер го използва. Могат да стартират само спортистите, а има по-лесна за използване дума - започва", добави Семов.

Според него използването на такива ненужни чуждици съсипва езика. “Естественият край на стартирането е финализирането. Всичко се финализира в нашите медии и в политическото говорене. Всеки втори инициира и таргетира, и непременно интервенира, а доставките задължително се диверсифицират, защото ако се разнообразяват, няма да звучат достатъчно интернационално. Разходите задължително се оптимизират, кадрите се квалифицират, кандидат-министърът имал експертиза. Експертизата е анализ на специалист въз основа на проведено от него проучване. Не можеш да имаш експертизата, защото тя е документ, анализ", добави Семов.

“Не изключвам всъщност да се окаже, че в наши дни неграмотността се канонизира. Унищожаването на езика е една от най-преките магистрали към самоунищожението на нацията. Правилата на езика са първите правила на обществото", каза още той.

Според него използването на нефелни чуждици не е никаква модерност, а е нашенска най-обикновена потребност да се правим на нещо, което не сме.


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.