close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Как комунистите "демократизираха църквата ни
©
13:46 / 06.05.2024
894
През 1949 г. тоталитарният комунистически режим предприема мерки срещу Българската православна църква, за да ограничи нейното влияние в обществото и да принизи статута и ролята ѝ. Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Предложение до Секретариата на ЦК на БКП относно: Вземане марки за демократизирането на Българската православна църква.

Документът е от август 1949 г. и интересното е, че предложението е направено от тогавашния министър на вътрешните работи Антон Югов (БКП) и помощник-министъра Руси Христозов, който по-късно оглавява МВР.

Те посочват, че след 9 септември 1944 г. в БПЦ не са настъпили никакви промени и твърдят, че още преди тази дата църквата е водила "активна борба срещу Съветския съюз и БКП“.

Духовниците са определени като "закоравели врагове на СССР и БКП, които "активизират своята вражеска дейност“.

БПЦ е обвинена, че саботира партийните и правителствените мероприятия.

Предложено е да се извършат промени в Синода. "Да стане поне една минимална чистка във върховете, която да стресне останалите митрополити, някои от които да вземат ангажименти към ОФ и така да се насърчи по този начин народното свещеничество“, подчертават Югов и Христозов.

Дадена е и схема, по която да се извърши чистката в Св. Синод. Първо е трябвало да бъде отстранен Русенския митрополит Михаил, последван от Търновския Софроний и Видинския Неофит, определени като "предани представители на реакцията в църквата“.

Премахването им можело да стане чрез съкращения на епархиите или с отрязване на бюджета. Друга възможност е да се въведе пределна възраст за заемане на поста.

Най-удобният начин обаче, който двамата предлагат, е да бъдат сведени до положение да подадат оставка и да излязат в почивка с медицинско свидетелство.

"За същите ще се намерят достатъчно компрометиращи материали да строят тогава“, гарантират Югов и Христозов.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.