close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ПП-ДБ с най-много пари от дарители за изборите
©
11:31 / 21.04.2023
123
Формациите, които са публикували данни за получени дарения са 9. Най-много средства са привлекли от новата коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България". Общата стойност на паричните дарения за формацията е 971 453 лв. (от 111 дарения). Следват ги от коалиция "Левицата", със 137 201 лв. (от 158 дарения) и "Възраждане" – 92 469 лв. (17 дарения).

Това показват данни за Института за развитие на публичната среда.

Данните показват, че най-много дарения са направени в последните десет дни на предизборната кампания - общо 203. Тяхната стойност възлиза на 1 272 338 лв.

В надпреварата за последните парламентарните избори от 2-и април, се включиха общо 21 партии и коалиции и два инициативни комитета.

Партиите и коалициите могат да финансират кампаниите си със собствени партийни средства, средства на кандидатите и дарения от физически лица.

Даренията нямат таван, но всички получени от участниците суми следва да бъдат декларирани в 7-дневен срок. Те се публикуват в поддържания от Сметната палата публичен регистър, който съдържа пълната финансова информация за предизборните кампании на партиите. Всички дарители на суми над стойността на минималната работна заплата подават декларация за произход на средствата. Даренията на стойност над 1 000 лв. биват проверявани от Сметната палата за произход на средствата. За извършване на проверката се изисква съдействие от Националната агенция за приходите и други компетентни органи, които са длъжни в едномесечен срок след получаване на искането от Сметната палата да предоставят необходимата информация.

Даренията като форма на финансиране имат основно значение за кандидати, издигнати от инициативни комитети, или за новосформирани политически проекти.

Публикувани са и 12 непарични дарения възлизащи на 6 006 лв. Данните показват, че най-голям брой са даренията до 780 лв. – стойността на минималната работна заплата. Дарителите на такива суми не следва да предоставят информация за произхода на своите средства. Почти 80% (288 на брой) от всички направени в кампанията дарения са били под прага на минималната заплата. Тяхната стойност възлиза на 170 584 лв.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.