close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Примерът на Латвия - съветските паметници съборени
©
11:16 / 11.05.2023
161
Месец след началото на войната, която Москва започна срещу Украйна латвийския парламент въведе редица забрани, свързани с руските символи. Един от тях беше решението за разрушаване на близо 70 паметника на съветската армия в цяла Латвия. Най-големият от тях – в столицата Рига беше зрелищно съборен.

Взето беше политическо решение, че миналата година всички паметници, които свидетелстват за съветската окупация, ще бъдат съборени и това беше направено. Това беше планирано и задължение на общината, така че и най-големият паметник в Рига, също беше съборен.

Още преди това да стане факт на гражданите беше забранено да провеждат каквито и да било събития в рамките на 200 метра от паметника или други свързани с руската окупация на Латвия по време на Втората световна война.

През май парламентът на Латвия разреши да бъде премахнат Паметникът на освободителите на Рига от нацистка окупация. Мотивите – че се е превърнал не в мемориал за падналите във Втората световна война, а в място "за прослава на съветската окупация и подкрепа политиката на Русия по разширяване на територията ѝ с помощта на незаконна военна сила".

"Трудно ли беше взето решението да бъде бутнат паметника на Съветската армия? - Мисля, че не. След началото на руската инвазия в Украйна, нямаше какво повече да чакаме. Имаше само едно решение. Не беше трудно. Затова Парламентът на страната реши около 70 паметника да бъдат премахнати до края на ноември 2022 година. Ако някой отдава почит на тези неща, ние не можем да го толерираме, защото това вече е неприемливо. Ние уважаваме целостта на Украйна и украинският народ през цялото време и за нас това е съвсем естествено решение", заяви Янис Ланге, изпълнителен директор на град Рига.

Така на 25 август 2022 г. паметникът на победата, издигнат през 1985 г. в латвийската столица Рига и посветен на съветските войни в парка "Узуварас", беше съборен. Демонтажните работи продължават 3 дни, а последният елемент от него - 79-метровата колона, завършваща на върха с петолъчки, пада във водите на изкуственото езеро около скулптурния комплекс, за който навремето са събирани дарения от населението. Като облекчение описва края на паметниците известната латвийска журналистка от обществената телевизията, която е и военен кореспондент на медията в Украйна.

"Това беше голям ден за нас. Латвийската обществена телевизия излъчваше на живо как паметникът беше разрушен. Хората аплодираха рухването на монумента, защото той беше доста тъжно напомняне за нашата много трудната история със съветската окупация на Латвия. Когато той рухна много хора почувстваха облекчение и бяха щастливи заради това", коментира журналистката Ина Страсдиня.

Фактите – взривени са 3 600 тона бетон, въпреки 3 сантиметровата бронзова обвивка на 79 метровата колона.

Преди руската агресия в Украйна от 2014 г., когато беше окупиран Крим, в подкрепа на паметника се изказваха 80% от жителите на Рига. А сега бяха събрани над 200 000 евро за премахването му заради втората агресия на руския президент Владимир Путин.

Местните политици обясниха събарянето с това, че паметникът възхвалява не само Червената армия, която два пъти е окупирала Латвия, но и военните престъпления на Русия. Кметът на Рига Мартиньш Стакис беше категоричен, че събарянето на монумента е не само местен, но и национален въпрос.

"Имаше ли разделение в обществото? - Разбира се, преди това имаше различни мнения, защото имаме доста голямо рускоговорящо малцинство, което живее в Латвия. Имаше хора срещу решението монументът да бъде разрушен. Той беше много болезнена част за латвийското общество, защото самият паметник ни напомняше за кървавата история, свързана със Съветския съюз. Паметникът беше разрушен доста мирно. Нямаше големи демонстрации или действия срещу него. Всъщност нямаше изобщо. Нямаше големи дискусии, както очаквахме. Имаше хора, които бяха срещу това, основно в социалните медии, но нямаше някаква огромна активност преди или след това", казва още Страсдиня.


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.