close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Сложните протоколи - опит за провокация от загубилите на 4 април?
©
15:52 / 25.03.2021
409
Два часа и половина след като закриха 44-ия парламент и 30 минути преди редовната пресконференция на Централната избирателна комисия представители на ГЕРБ дадоха извънреден брифинг, за да поискат сложните протоколи за отчитането на резултатите от парламентарните избори на 4 април да бъдат опростени, съобщава "Дневник". От партията на Борисов твърдят, че сложният протокол е дело на социалиста и представител на БСП в изборната комисия Емил Войнов. Искането на ГЕРБ е документът да се опрости, защото в момента е дълъг - 20 страници, първо се вписвали невалидните, а после валидните бюлетини, имало трудности при отчитане на преференциите, после трябвало да се впишат 10 млн. числа и др.

За проблема преди дни алармираха и някои столични районни избирателни комисии, и "Информационно обслужване", които твърдят, че ще има забавяне при отчитането на резултатите, а от изборната комисия казват, че част от операциите са регламентирани в Изборния кодекс. ГЕРБ отрича.

Според Томислав Дончев, който обеща скоро да разкрие опити за провокации на някои партии, със сложните протоколи се прави опит за политическа реабилитация на загубилите изборите и вкарване на страната в дълбока конституционна криза.

През миналата есен с промени в законодателството протоколът бе опростен по предложение на ЦИК.

В отговор говорителят на изборната комисия Димитър Димитров, който е избран от квотата на ГЕРБ, каза, че протоколът е изработен така, както изисква Изборният кодекс. Според него дълъг е единствено в големите избирателни райони заради дългите листи, по които трябва да се опишат преференции.

"Няма как от нас да се иска да направим фокус", каза Димитров. Той обяви, че има подозрение, че сега на ЦИК се казва "дайте да опростим протокола, пък после Конституционният съд да реши".

От изборната комисия обясниха, че няма да има инструкции към секционните комисии да не се попълва целият протокол, а само обяснения как да се попълни.

След брифинга на ГЕРБ извънредна пресконференция имаше и на "Позитано" 20, където Емил Войнов обясни, че протоколът от ЦИК е приет на 4 февруари с 16 гласа "за" и само един глас против - на председателя й от квотата на ГЕРБ Александър Андреев. Социалистът обяви, че той е направен според чл. 283 на Изборния кодекс.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.