close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Съскане срещу украинските бежанци - управленска безпомощност
©
11:41 / 31.05.2022
176
Вчерашният опит на Калина Константинова да изплаши украинците порази и хотелиерите. Те недоумяват кой как ще извозва групите, след като вицепремиерът обяви, че програмата за разселване спира. Хотелиери от морските курорти заявиха, че при тях все още стоят хиляди хора. 

Все по-голяма част от тях или се връщат в Украйна, или търсят квартира у нас на общ принцип, или отпътуват за други европейски държави. Хората продължават да твърдят, че липсва информация къде точно държавата смята да ги премести. Същевременно все повече са данните, че украинци напускат и държавните бази в планините, след като току-що са пристигнали.

Вчера Константинова заплаши още, че украинците, които отказват да се местят, ще бъдат настанени в бежанските центрове в Елхово и Сарафово. Това няма как да е решение, защото капацитетът им е малък. От обясненията на официални лица днес се подразбира,че това ще е временна мярка, тоест там ще нощуват хората, които не са направили своя избор как да постъпят. "Буферните центрове в Сарафово и Елхово са възможност за 72-часова мярка - за да се отсеят наистина тези хора, които искат да останат, да се възползват от възможностите за подслон и прехрана от тези, които не искат", заяви пред БНР депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова.  

“Казвала се била Константинова. Била началник на бежанците. И им съобщава, че са боклуци, към които тя вече няма да има милост: "Закрилата е право, а не задължение!“, съскаше тази рошава чиновничка от екрана, фиксирайки ме с безмилостен поглед, който помня от едно време от представителите на Народната милиция. Ако беше от НМ, да й простим: дошла от село, не може да работи нищо, станала милиционерша. Но – не. Тя не е от НМ. Което не й пречи да не разбира елементарното: щом на някой човек някакво нещо му се полага по право, то това означава, че някакви други хора имат задължението да му спазват това право", коментира във Фейсбук политологът Евгений Дайнов. 

"Дотук – грандиозно невежество по елементарни неща, изяснени в Европа някъде около 17-и век. Тя обаче не спира дотук: "няма да позволя повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон“. След титаничното, вселенско невежество виждаме да се открехва врата към онова, което в НМ се наричаше "единоначалие“ – "аз съм шефът, аз забранявам“. Следва очакваното: "Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България“. Това е любимият похват на българските чиновници от четвърт век насам – да прехвърлят собствената си неспособност да се справят със служебните си задължения върху гражданите и техните организации", заключава Дайнов.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.