close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Вартоломей: Идеологията на "руския свят" е ерес
©
14:33 / 16.12.2022
258
Вселенският патриарх Вартоломей е определил действията на Русия и руската православна църква в Украйна като "нацизъм", съобщава в своя Youtub канал руският журналист Александър Невзоров.

Това е станало по време на изказване на патриарх Вартоломей от името на световното православие и неговите главни църкви: Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската и самата Константинополска църква на Международната конференция по външна политика в Абу Даби.

"По същество Вартоломей е главният православен началник, православният папа, който в една или друга степен командва и древните църкви, и настроенията и възгледите на милиони хора, затова неговото изказване изобщо не може да бъде игнорирано от Кремъл и РПЦ", коментира Невзоров.

"Изкривената православна вяра (т. е. ерес в църковен смисъл) се превръща в основа на идеологията на режима на Путин", казал още патриархът. 

Според него, постсекуларизмът в синтез с неоимпериализма на Москва, остатъците от съветската идеология и параноята на един политически лидер е създал грозен, кървав хибрид, чийто плод е кървавата война в Украйна. До неотдавна богословските спорове и анализът на ересите са били в компетенциите на тесен кръг професионални богослови.

С избухването обаче на войната през 2022 г., особено след като руската пропаганда започна да я превръща в "свещена", се оказа, че дори в нашата "просветена" епоха ереста може да доведе до масови кръвопролития в безумен опит да се унищожи най-голямата европейска нация – Украйна.

Вселенският патриарх, цитиран от dveri.bg, не смята руското православие за ерес, признавайки неговия "голям интелектуален, духовен и художествен принос" към християнската традиция.

Според него ерес е идеологията на "руския свят", която се прокарва от патриарх Кирил (Гундяев), Владимир Путин и техните идеологически слуги, цинично използващи "възроденото религиозно чувство на народа", което им се струва удобен политически инструмент.

"Вартоломей винаги е имал подозрения, че Гундяев е склонен към пълно изтрещяване поради своята алчност и общата си неразвитост.  След като се запознал с хода на украинската война и гундяевските бисери, Вартоломей определил гундяевските изцепки и общоруските такива като "назицъм в чист вид", при това не някакъв отвлечен нацизъм, а "истински, хитлеровски нацизъм", пише Невзоров.

"Затова и Вартоломей ясно, ярко и без сянка от съмнение го заяви от трибуната на Международната конференция по външна политика в Абу Даби. Неговото изявление идва от името на световното православие и неговите главни църкви: Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската и самата Константинополска църква. Това е повече от сериозно изявление, което по никакъв начин не може да бъде игнорирано", коментира журналистът.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.