close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Ашим Асан – история за един "герой"
©
12:59 / 12.02.2024
2027
"Ще вдигна етническите махали в Пловдив и ще ви изметем", крещеше Ашим Асан от трибуната на Общинския съвет в Пловдив, къдете влезе в ролята на  гражданин, защитаващ зелените площи. При всяко изречение употребяваше изразите "престъпници“ и "не ви е срам“. Наложи се Асан да бъде изведен принудително от залата.

Това беше една от последните публични изяви на този "борец за права“, като в същото време не се притесняваше да заплашва кметове по различни поводи. Заканата му за етнически бунт остана без наказателни последствия, както и множеството му вербални заплахи и обвинения през годините към хора и институции.

Ашим Асан е типичен пример на "герой“ от Прехода в Пловдив, забъркан в безброй политически и криминални скандали. Медийните публикации през годините го представят като човек, който се изживява като етнически лидер, но без реално влияние в етническите махали, парадиращ с връзки в ДАНС, прокуратурата,МВР. Показвал е и карта на експерт по национална сигурност, каквото и да значи това.

Избухването на Ашим Асан на общинската сесия стана след събарянето на незаконната му къща в Аджасана след дълга битка между него и властите, стигнала до Страсбург. Той се оплака, че при събарянето му задигнали злато, много пари и дори килимчето за молитва.

Под публикацията по темата, читател е написал: "Ало, Гешев, спиш ли, искай му на тоя трудовата книжка, да му видим стажа и откъде има тия пари  и това злато.Спите ли бе, господа управляващи?“ Този въпрос си задават и в етническите махали.

Ашим Асан е любим герой на медиите в Пловдив, които са му давали думата, когато пожелае, заради "сензационните разкрития“, които прави. Приел се за важна особа, той напуска пресконференция, тъй като журналистите чакали пред залата да дойде обявения час, но той вече бил вътре – не било уважително, тъй като го видели, че дошъл по-рано.

"Но той трябва да знае, че тези битки аз ще ги водя докрай. Много кметове, още от Живково време, минаха през мен. Много се извървяха! Че ти ли няма да минеш? Но аз ще те съдя до дупка. Стаменов ще има проблеми", заканва се Ашим Асан на районния кмет на "Централен“ Георги Стаменов заради събарянето на къщата му. И тази заплаха остава без последствия.

В навечерието на местните избори през 2011 година Ашим нарича кмета Славчо Атанасов "престъпник“, а председателя на ОбС Илко Илиев "плазмодий“ и дава обещание, че ще вдигне четирите етнически махали в полза на друг кандидат за кмет.Никой не обръща внимание на "важния“ изборджия.

Ашим Асан и синът му Фаик вдигнаха протестна шатра до Съдебната палата в Пловдив, след като прави опит да я издигне пред сградата на полицията, но е изгонен оттам. Демонстрацията е против разрушаването на фамилната къща. Ашим обявява и 10-дневна гладна стачка срещу действията на полицията. Той отново говори за взривяването на етническия мир – действията на МВР били насочени към малцинствата.

В крайна сметка възмездието настига Ашим Асан и той се оказва в затвора. Навръх Рамазан Байрам и като председател на мюфтийското настоятелство в Пловдив, той и синът пребиват в джамията белгийски гражданин по време на молитва. Двамата се споразумяха с прокуратурата и получиха три години пробация.

След две седмици обаче, Ашим Асан  е арестуван заедно с още шест човека за побой над районния мюфтия. Той и синът му получават ефективни присъди.

Човекът, който дълги години прибираше наема от Виенската сладкарница на пъпа на Пловдив, вилня в битките за вакъфските имоти, бе в дъното на скандалите при смяната на властта в Районното мюфтийство и в размирните години бе председател на мюсюлманското настоятелство, изведнъж се оказва на опашка – 2017 година, за получаване на хранителни продукти от "Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се“

"Дойдох да помогна на комшии, каза Ашим Асан на опашката и отрече да чака за безплатна храна. На въпроса с какво се занимава, откакто е аут от вероизповеданието, той заяви, че има своя фирма за внос и износ, с която зарежда търговски обекти. Ако това обстоятелство е вярно, би го извадило от списъка на правоимащите за помощи, но Ашим се измъкна с комшиите.

В една от поредните си протестни акции, Асан реши да се запали пред президентството с цялата фамилия – тормозели сина му в затвора. Бързо стана ясно, че това е бутафорно изпълнение и нов опит за привличане на вниманието. И тогава не пропусна да говори за "чорбаджии – изедници“. Дори цитира турския поет Назъм Хикмет:"Трябва да изгорим – за да има светлина“.  

На съборената къща в Аджасана имаше надпис:"Император на бъдещето и миналото“. Очевидно Ашим Асан е имал самочувствието, че може да влия на политически и обществени интереси в града. Времето е минало, къщата я няма, надписът не е валиден.

 


Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.